Hlavní obsah

Obchodní centrum v Šanghaji má trojrozměrnou fasádu, vypadá z každého úhlu jinak

Novinky, Jana Nesvadbová

Výrazná fasáda nového obchodního a společenského centra dává na první pohled tušit, že autoři - architekti a designéři holandského ateliéru UNStudio - pracují pod vedením architekta Bena van Berkela. Nově otevřená budova v čínské Šanghaji nese charakteristický van Berkelův rukopis a zároveň čerpá z tradiční šanghajské architektury. Výsledkem je objekt, který v pestrém městě nezapadne.

Foto: Hufton+Crow

Nové obchodní a kancelářské centrum v Šanghaji je určeno především mladým lidem jako místo pro pracovní schůzky i pro společně trávený volný čas.

Článek

Osmipatrové centrum, ve kterém se obyvatelům Šanghaje otevře spousta nových obchodů, kanceláří a také restaurací je navrženo tak, aby vyhovělo především potřebám mladých profesionálů a stalo se tak přirozenou součástí jejich každodenního života.

Foto: Eric Jap

Architekti vymysleli novému centru několikavrstvou fasádu. Společnosti v něm sídlící ji mohou dokonce na některých místech využít jako vlastní reklamní plochu, nebo malé balkónky.

Foto: Hufton+Crow

Zdánlivě na tisíce kousků roztříšný povrch fasády rozehrává před kolemjdoucími úžasnou hru optických klamů a kouzel geometrie.

Srdcem stavby je centrální prostor, který - jako ve většině objektů obdobného účelu - zůstal prázdný a lemují jej dokola galerie a promenády. Tyto prostory, společně se spoustou restaurací hrají v návrhu klíčovou roli. Právě tam se mají mladí lidé ať v rámci svých pracovních úkolů, nebo ve svém volnu scházet a trávit společně čas.

Foto: Hufton+Crow

Nejsvrchnější plášť budovy je trojrozměrný, je tvořen několika vrstvami panelů a dalších elementů, přičemž každá vrstva má své vlastní barevné schema. Díky tomu se vzhled budovy při průchodu kolem neustále mírně mění.

A tak zatímco někteří mohou dát přednost prvnímu poschodí, jehož balkón poslouží jako umělecká ulička, ve třetím patře s městskou farmou naleznou potěchu milovníci zeleně. Klidová zóna vyhrazená čtenářům je vyčleněna na galerii čtvrtého patra, o poschodí výše se mohou návštěvníci občerstvit v koktejl baru atd.

Foto: Hufton+Crow

Zajímavým a přitom pro holandské architekty charakteristickým rysem je jejich práce s rovnými a oblými liniemi a způsob jejich kombinace na fasádách staveb, které navrhují.

Architekti využili také střechu centra, kam umístili terasu, která bude rovněž přístupná jeho návštěvníkům.

Foto: Hufton+Crow

Centrum vyrostlo v moderní části města a tomu architekti také přizpůsobili jeho vzhled.

Velký důraz, jako u všech svých staveb, kladl Ben van Berkel se svým týmem na vzhled a funkci fasády. V tomto případě má nebývalou hloubku a je tvořena vícevrstvými elementy. Základní matrice vzoru je hexagonální, celý šestiúhelník by na ní však divák nenalezl. V jistém protikladu ke geometrickému vzoru na stěnách jsou pak ovšem ladně oblé linie veškerých hran a otvorů.

Foto: Hufton+Crow

Pohled vzhůru skrz centrální volný prostor. I zde architekti nezapomněli odměnit oko návštěvníka vizuálně lahodivým obrazem, tentokrát jej vytvořili z volně se překrývajících galerií.

Architekti záměrně zvolili vícevrstvé komponenty, neboť díky tomu se stavba bude jevit z každého úhlu jinak, jako kdyby měla pokaždé trochu jiný háv. Je to proto, že každá z vrstev má jinou barvu. Zároveň mezi jednotlivými elementy zůstala volná místa, která umožňují zevnitř stavby volný výhled.

Foto: Hufton+Crow

Bonbónkem interiéru je pak světlík nad centrálním prostorem, který může nekomu připomínat pohled do krasohledu, vědečtěji založenému divákovi pak připomene pohled do mikroskopu.

Sestavení fasády z jednotlivých různě velkých komponentů navíc umožňuje budoucím nájemcům centra využívat je alespoň na některých místech i jako výlohu, nebo jako malé balkónky.

Foto: UNStudio

Koncept zaměření jednotlivých galerií a veřejných ploch v centru centra

Foto: UNStudio

Analýza charakteru zástavby v okolí nového centra

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám