Hlavní obsah

Ekologický převrat? Architekt plánuje loď, která za plavby čistí řeky

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká plovoucí zahrada ve tvaru velryby, která během navigace po řekách čistí jejich vodu - s takovým nápadem přišel belgický architekt Vincent Callebaut.

Foto: Vincent Callebaut

Vincent Callebaut navrhl ekologické plavidlo

Článek

Loď, zatím v projektové fázi, dostala jméno Physalia podle měchýřovky portugalské (Physalia physalis), zvířeti podobnému medúze, které je někdy pro svůj tvar nazýváno „Portugalská galéra“.

Jedná se v podstatě o soběstačný ekosystém napájený sluneční energií, který zamezuje znečišťování vod pomocí ekofiltrace. Plavidlo se skládá ze čtyř zahrad a v horní části je zakryto trávníkem, tenkými fotovoltaickými panely a vrstvou oxidu titaničitého (chemická sloučenina kyslíku a titanu).

Callebaut vymyslel i plovoucí město

Podle autora, který se už léta zabývá napravováním ekologických škod, by loď měla přispívat k čištění vod dvěma způsoby: zahrady budou fungovat jako ekologický filtr, zatímco oxid titaničitý bude po reakci s ultrafialovými paprsky odstraňovat z vody konkrétní znečišťující látky.

Mezi další Callebautovy projekty patří plovoucí autonomní město ve tvaru leknínu, které by se mělo stát útočištěm pro budoucí „klimatické uprchlíky“ či ekologická čtvrť schopná sama vyrábět energii a potravu pro své obyvatele, jež by v budoucnu měla vyrůst v opuštěné průmyslové zóně v prefektuře Kchun-ming na jihu Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám