Hlavní obsah

S chytrou umyvadlovou baterií ušetříte

Moderní umyvadlová baterie je designovým prvkem koupelny, který díky technologiím sníží spotřebu nejen vody, ale i energie. Na co se zaměříme při jejím výběru?

Foto: Sapho

Exkluzivní sada pákových baterií Daphne vyniká minimalismem. Jejím typickým znakem je elegantní tenká páčka pro pohodlnou manipulaci. Cena 2390 Kč/ v. 290 mm

Článek

Umyvadlům na desku sluší vzhledově kompatibilní vysoké stojánkové baterie, hranatým variantám zase svědčí kratší vodovodní baterie v kubistickém stylu. Výška baterie, délka a forma výtokové hubice musejí být přitom takové, aby proud vody mířil lehce nad výpusť umyvadla nebo přímo do ní.

Materiály a povrchy

Vodovodní baterii vybíráme jen z odolných materiálů. Patří k nim chrom, nerezová ocel, mosaz. Životnost výrobku prodlužují i povrchové úpravy, např. inovativní PVD povrchy (Physical Vapour Deposition), kdy barvu netvoří již jen samostatná fólie nebo nátěr, ale stává se neoddělitelnou součástí kovu. „PVD povrchy umožnily vznik baterií v nejrůznějších barvách, které jsou zároveň enormně odolné ať už z hlediska povrchové tvrdosti, odolnosti vůči korozi, oděru, nebo vysokým teplotám. Nehrozí tak, že by se barva začala s léty odlupovat nebo by ztratila svoji původní podobu,“ vysvětluje Iva Šedivá ze společnosti Laufen CZ.

Trh nabízí koupelnové baterie v lesku i matu, s hladkým i kartáčovaným povrchem. Trendem jsou kartáčovaný nikl, hladký a lesklý černý chrom i zlato, kartáčované zlato, starožitná měď a bronz.

Druhy baterií

  • Stojánkové (vysoké, nízké, s náklonem) připojíme na tzv. flexi hadičky pod deskou umyvadla nebo za ním. Hadičky jsou napojené na kohoutky pod umyvadlem/dřezem, což je výhodné kvůli uzávěře vody při výměně baterie.
  • Nástěnné baterie instalujeme na stěnu/obklady, a to přímo na vodovodní trubky, takže dbáme na správnou rozteč, tj. vzdálenost mezi trubkami přivádějícími studenou a teplou vodu.
  • Podomítkové verze najdeme na stěně pod omítkou, viditelný je pouze výtok vody a páka či kohoutky. K montáži potřebujeme podomítkové těleso, v němž se mísí teplá a studená voda.

Úspora a komfort

Záleží-li nám na co nejnižší spotřebě vody, zvolíme baterii s tzv. perlátorem provzdušňujícím proud vody. „Zatímco u starších baterií bez perlátoru proteče za minutu až 12 litrů, s perlátorem jsou to pouhé čtyři litry. Voda je navíc tvořena lehčími a měkčími kapkami,“ upozorňuje Iva Šedivá.

O úsporu vody se postará třeba funkce Cold Start, kdy má vodovodní baterie při poloze páky na středu nastavenu pouze studenou vodu. Teplá se přimíchává až posouváním páky doleva. U krátkého opláchnutí rukou tak vůbec nedojde ke spuštění teplé vody.

Některé kartuše disponují omezovačem průtoku vody. Díky němu dosahují až 40% úspory vody. Současně šetří energii nutnou pro její ohřátí.

Maximální kontrolu nad teplotou vody poskytuje termostatická baterie. Potěší rychlostí, s jakou dodá vodu v požadované teplotě, zároveň nehrozí teplotní kolísání. Je rovněž bezpečná: termostatická baterie totiž brání nechtěnému nastavení vyšší teploty než tělu příjemných 38 °C, vodou se tudíž nelze opařit.

Baterie s plastovou kartuší bývají sice levnější, ale pod tlakem vody se kartuše časem zlomí. Proto se vyplatí baterie s keramickou kartuší, ta je výrazně odolnější.

Ovládání baterie

  • Pákou — snadná manipulace, rychleji s ní namícháme teplotu vody.
  • Kohoutky — vhodné do koupelen v retro či industriálním pojetí.
  • Bez dotyku — vysoce hygienická baterie, díky infračervenému senzoru voda teče tak dlouho, jak si nastavíme.

Sledování spotřeby

Plyn a elektřina slouží k vytápění a také k ohřevu vody. Teplá voda zkrátka musí někde vzniknout, ve finále je tak její spotřeba klíčová z hlediska finančních výdajů. Jedním z trendů nejbližších let by mohlo být sledování spotřeby v reálném čase. Již dnes lze klasické vodoměry opatřit moduly, které umožňují odečet hodnoty spotřeby vody dálkově, bez nutnosti vstupu do domu či bytu. Od příštího roku by měli obyvatelé objektů s dálkově odečitatelnými měřidly, která umožňují napřímo nebo přes sběrnice zasílat náměry na internet, dostávat data o spotřebě vody každý měsíc.

Od roku 2027 se toto pravidlo bude týkat všech objektů. Podle Karla Vlacha ze společnosti Enbra, která se zabývá problematikou rozúčtování a spotřeby vody, právě častější informace o spotřebě či možnosti jejího meziměsíčního srovnání jednoznačně povedou k vyšším úsporám. „Vyšší výdaj při vyúčtování jednou za rok člověk přestane po čase vnímat jako palčivý problém. Dostává-li údaje častěji, může reagovat a spotřebu vody optimalizovat,“ konstatuje Karel Vlach.

V nedaleké budoucnosti možná budou měřidla tzv. připojená k internetu věcí, kdy uvidíme spotřebu neustále online, např. v mobilu. Dojde-li např. k nehodě nebo nenadálému zvýšení spotřeby, chytrá zařízení na problém upozorní okamžitě.

Anketa

Jaká barva se vám líbí u koupelnových baterií nejvíce?
Klasika - chromovaný povrch.
72,3 %
Černá, to vypadá moc hezky.
14,1 %
Zlatá!
2,5 %
Jiná.
3,4 %
Nemám žádnou vysloveně oblíbenou.
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 679 čtenářů.

Vyšperkujte koupelnu stylovými doplňky

Tipy a trendy

Čtyři horké tipy do koupelny

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Prohřejte koupelnu dřevěnými prvky

Minimalistické koupelny s prvky betonu, oceli a skla mohou vypadat chladně a neosobně. Aby působily lidštějším a příjemnějším dojmem, není od věci do nich...

Nábytek v koupelně musí zvládnout vlhkost

Koupelnu vybavíme nadčasovými skříňkami, policemi a regály, které pojmou vše potřebné, aniž by vlhkost poškodila jejich kondici. Jak má ale takový nábytek...

Které pokojovky milují koupelnu?

Světlo, teplo a vodní pára tvoří koktejl umíchaný na chuť mnohým pokojovým rostlinám, které koupelnu přirozeně zabydlí a navodí v ní pocit, jako byste se...

Výběr článků

Načítám