Hlavní obsah

Velké formáty a efekty přinesou do koupelny eleganci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obkladech a dlažbách do koupelen je stále žádaná keramika, a to pro svou trvanlivost a schopnost imitovat jakýkoli materiál. Stranou nezůstávají plasty a sklo. Technologie zpřístupnily koupelnám pravý kámen i dřevo. Designu dominují mozaiky, 3D efekty a přírodní dekory.

Foto: Rako

Rektifikované obkládačky Spectra (30 × 60 cm) zvládají styl koupelny ve více barevných provedeních. Hodí se na celou stěnu, tvoříme jimi zdobné prvky – např. pruh v jednobarevné stěně. Lze je použít i na mozaiku 5 × 5 cm.

Článek

Běžně rozšířený rozměr koupelnové dlažby je 60 × 60 cm, u obkladů jsou trendem velké formáty 40 a 60 × 120 cm určené i menším koupelnám. „Dávno neplatí, že by do malé místnosti nepatřily velké formáty. Právě jimi můžete koupelnový prostor opticky zvětšit,“ říká Tomáš Heřman ze společnosti Rako.

Nadčasová elegance keramiky

Kvalitní keramika vydrží desítky let. Neodře se, neprošlape a odolá chemickým čisticím prostředkům. „Zákazníci oceňují i její vysokou tepelnou vodivost, když počítají s podlahovým vytápěním,“ poznamenává Marcela Bínová ze společnosti Hornbach.

Keramika napodobí širokou škálu povrchů a materiálů. Podle Josefa Pavlaty, nákupčího z Bauhausu, jsou žádané imitace betonu, kamene, ale i dřeva v kombinaci s bílou barvou. Do popředí se dostávají květinové vzory a další přírodní prvky, jako je třeba struktura dřeva a žíhaný mramor.

5 tipů, jak prát levně a udržitelně

Jak na to

Přírodní materiály

Kámen působí čistě a nadčasově zejména v leštěném provedení. Je přirozeně nasákavý, proto se neobejde bez opakované impregnace. Dlouhou životnost obkladů z přírodního kamene zajistí také hydroizolace a další systémové prvky pro lepení a spárování. Rychleschnoucí hydroizolační stěrku aplikujeme v celé místnosti, ne jen v okolí vany a sprchového koutu. V opačném případě může voda a vlhkost proniknout přes materiály a tím je poškodit.

„Při nákupu obkladů a dlažby dbejte vždy na to, aby bylo zboží vyrobeno v souladu s normou EN. Tato evropská norma stanovuje minimální požadavky na kvalitu pórovitých a kameninových dlaždic a je tak pro zákazníka důležitou pomůckou pro orientaci v sortimentu,“ radí Marcela Bínová. V koupelnách se nejvíce osvědčují žula, onyx, mramor a pískovec.

V případě dřeva dáváme pozor na ošetření kvůli koupelnové vlhkosti. Optimální volbou je tvrdé exotické dřevo (teak, iroko, merbau, wenge) a speciální povrchová úprava lněným olejem, voskem i její pravidelná obnova.

Elastické korkové obklady jsou sice rezistentní vůči plísním, ale pro jistotu oddělíme stěny či podlahu od sprchy skleněnou/plastovou zástěnou. Koupelnu často větráme.

Sklo a nanolaminát

Obklady z plošných nábytkových materiálů vynikají hladkým povrchem beze spár. Jsou takřka bezúdržbové a nevadí jim vlhkost. Vedle skla obstojí vysokopevnostní akrylát (desky GLAKS), jehož pohledová povrchová transparentní vrstva obsahuje skleněný prach. Materiál je lehce opracovatelný, na rozdíl od obkladů z kaleného skla ho dodatečně ořežeme či do něj vyvrtáme otvory např. pro elektrickou zásuvku. „Olepením hran technologií PUR se GLAKS vyznačuje tzv. ztracenou spárou, která brání průniku vlhkosti do desky,“ podotýká Martin Dusík, obchodní ředitel firmy Trachea.

Plastové obklady mají dobré tepelné i zvukověizolační vlastnosti, lehce se instalují a garantují životnost až 40 let. Sametový vzhled koupelně dodá nanolaminát s nanočásticemi na svém povrchu. Snadno ho opravíme, je hygienicky nezávadný a díky PUR olepení hran odolává vlhkosti.

Barvy a dekory

Spojení zemitých odstínů s bílou barvou je decentní, kontrast černé a bílé se neokouká. „Tuto duální barevnou kombinaci využijete v menší i prostorné koupelně. Dobře vypadá černá mozaika či šachovnice,“ popisuje Marcela Bínová.

„Novým interiérovým trendem je 3D efekt strukturovaných obkladů. Jejich design podporuje tvar, který lehce vystupuje do prostoru. Nejčastěji jde o tvary reflektující živly přírody,“ říká Michaela Šobrová, manažerka z firmy Koupelny Ptáček. Setkat se tak můžeme s vlnkovanou formou inspirovanou pohybem vody, písku a dunami. Oblíbené jsou i minimalistické struktury s jasnými geometrickými tvary.

Jak eliminovat riziko uklouznutí

„Do mokrých prostor vybíráme produkty s protiskluzností R10/B. Dlaždice, jejichž protiskluzné vlastnosti jsou za sucha dostatečné (např. R9/A), při kontaktu s vodou už bezpečné být nemusí,“ radí Tomáš Heřman a dodává: „To neplatí pro výrobky označené ikonou ABS (antislip – R10B — smooth), které jsou příjemné na dotek, dosahují protiskluznost R10/B a dobře se čistí. Pokud dáte přednost malému formátu, pak mozaikou docílíte většího poměru spár, čímž zlepšíte protiskluznost třeba ve sprchovém koutu.

Anketa

Líbí se vám v koupelně spíše velké nebo menší formáty obkladů?
Spíše velké
82,5 %
Je mi to jedno
14,6 %
Spíše menší
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 103 čtenářů.

Trápí vás vodní kámen? Zbavte se ho

Jak na to

S chytrou umyvadlovou baterií ušetříte

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Vyšperkujte koupelnu stylovými doplňky

Zařizujete novou koupelnu, nebo toužíte dodat jiskru již léty nezměněnému prostoru? Pak vsaďte na praktické, ale i vkusné vybavení, které vás bude dlouho...

Čtyři horké tipy do koupelny

Koupelnu vnímáme jako místo pro očistu a relax. A je dobře, že zajímá designéry, kteří si umějí pohrát s jejím vzhledem a propojit ho s praktickou stránkou. Je...

Výběr článků

Načítám