Hlavní obsah

Knihovna zaujme na první pohled obřím oknem, které odhalí interiér budovy

Jedna z největších veřejných knihoven v Číně vyroste ve městě Wu-chan na východě země. Budova, jejíž neobvyklý, z několika stran projmutý tvar navrhli architekti z nizozemského ateliéru MVRDV ve spolupráci s místním studiem UAD, nechá do svého nitra nahlédnout prostřednictvím obřího okna. Uvnitř se bude skrývat kolosální údolí svírané horami knih.

Foto: MVRDV

Obří okno odhalí interiér knihovny, pojatý jako údolí mezi horami knih (vizualizace).

Článek

Na úctyhodné ploše 140 000 m2 vyroste v čínském Wu-chanu nová veřejná knihovna. Architekti v ní propojili funkce s rozmanitými prostory sloužícími jako pracovna, obývací pokoj, čítárna a studio. Jen budou všechny ve větším rozměru. Budova bude propojena s okolím třemi velkými prosklenými otvory. Každý z nich nabízí samostatný pohled: nejvyšší směřuje k panoramatu centrální obchodní část města; nízké, široké okno nabízí výhled na protější park a dlouhé, zakřivené okno objímá přilehlé náměstí a nabídne kolemjdoucím pohled na život uvnitř.

Tvar budovy má evokovat pocit, jako by objekt městem tekl. Jde o přímý odkaz jednak k přízvisku Wu-chanu, jemuž se říká Město 100 jezer, ale zároveň i k faktu, že město leží na soutoku dvou řek: Jang-c’-ťiang a Chan-šuej.

Knihovna je umístěna na dobře viditelném místě vedle nadjezdu Baofeng v centrální obchodní čtvrti Wu-chanu a bude integrovat jak vlastní knihovnické služby, tak informační služby. Kromě toho v ní badatelé ovšem naleznou informace o vědeckých a technologických inovacích a data pro výzkum.

Nejlepší knihovna vznikla ve Vratislavicích, stala se finalistou České ceny za architekturu

Tipy a trendy

Prestižní Stirlingovu cenu letos získala nová knihovna Cambridgeské univerzity

Tipy a trendy

Interiér

Koncept interiéru dále posiluje představu o poloze Wu-chanu na soutoku řek, obklopeném městskou krajinou. Stupňovité terasy s knihami připomínají vysochané stěny kaňonu s širokým veřejným prostorem v přízemí, který si návštěvníci mohou užívat po celý den. Pavilonovité prostory na terasách nabídnou různé programy knihovny, a kaňon jako takový dává tvar různým zónám a interiérovým zážitkům, s tichými čtecími prostory, pracovními plochami pro skupiny a poličkami jako součástí jeho topografie. Hlavní část budovy zabírá tzv. Čtecí kaňon, v němž se všechny funkce a služby knihovny propojují.

„Při vstupu dovnitř se určité krajinné prvky spojí,“ říká Jacob van Rijs, zakládající partner MVRDV a dodává: „Existuje řada plošin, které lze využít ke studiu. Největší bude pro oblíbenější oblasti. Čím výše půjdete, tím tišší budou studovny a čtecí prostory, které budou sloužit potřebám návštěvníků. Topografie Wu-chanu byla důležitým zdrojem inspirace: máme představu horizontálního pohledu směrem k jezerům a na druhé straně máme tento více vertikální pohled směrem k městu s výškovými budovami. To je příroda versus město a budova se na to nějak zaměřuje. Myslím, že to z ní učiní vzrušující místo pro setkání.“

Knihovnu doplní nově vysázená zeleň v parku

Na městské úrovni bude návštěvníky dovnitř lákat právě velký vnitřní kaňon. V okolním parku výsadba vylepší klimatické podmínky ve Wu-chanu. Vysoké stromy poskytnou chlad v místech, kde dosud nemilosrdně pražilo slunce. Hlavní veřejné prostory pak budou stíněné severozápadním rohem budovy. Architekti zvolili pro zazelenění místní druhy vegetace, neboť ty vyžadují jen malou údržbu a zároveň jsou zelené po celý rok.

Architekti zároveň při práci na podobě fasády stavby hravým způsobem vyřešili požadavek, aby byl proti přílišnému přehřívání chráněn také interiér budovy. Na fasádě jsou žaluzie v podobě police s knihami, čímž vtipně prozrazuje účel stavby. Tyto žaluzie jsou pak nahuštěny více v místech, která potřebují nejvíce stínu před sluncem.

Některá z oken na fasádě budou otevíratelná, aby bylo možné interiér v průběhu horkých dnů ochlazovat i prostřednictvím přirozeného větrání. Energetickou náročnost budovy pak snižují nejrůznější inteligentní systémy pro řízení jak klimatizace, tak osvětlení. Objekt si bude získávat energii díky solárním panelům zakomponovaným do střechy.

Knihovna ve Wu-chanu je už druhou stavbou tohoto typu, kterou nizozemští architekti v Číně navrhli. V roce 2017 představili knihovnu v Tchien-ťinu, která stejně jako ta wuchanská funguje nejen coby vzdělávací centrum. Slouží zároveň jako společenský prostor a spojnice z parku do městské kulturní čtvrti. Wuchanská knihovna je zatím pouze ve stadiu návrhu, který vzešel jako vítězný z mezinárodní architektonické soutěže. Termín zahájení a dokončení stavby nebyl prozatím zveřejněn.

Anketa

Líbilo by se vám chodit do takovéto knihovny?
Ano, moc!
87,1 %
Pravděpodobně ano...
4,5 %
Spíše asi ne...
4,5 %
Ne, tam by se mi nelíbilo.
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 155 čtenářů.

Knihovna není jen pro staromilce

Tipy a trendy

Na první pohled připomíná otevřenou knihu, ve skutečnosti má knihovna trochu jiný tvar

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Historicky významná vila dostala hravý háv

Jezerní vila V, která stojí v prestižní čtvrti Sin-tchien-ti v čínské Šanghaji, je nejenom historicky významnou budovou, ale také sídlem, jež by si každý...

Výběr článků

Načítám