Hlavní obsah

Historicky významná vila dostala hravý háv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jezerní vila V, která stojí v prestižní čtvrti Sin-tchien-ti v čínské Šanghaji, je nejenom historicky významnou budovou, ale také sídlem, jež by si každý místní architekt přál dostat na starost. Může na něm totiž předvést svůj um a především cit pro umění, jak propojit ducha stavby s moderním životem. Posledním, komu se tento úkol poštěstil, je tchajwanské studio Superorganism Architects.

Foto: ZHUHAI

Obývací pokoj je pojat jako velkolepý prostor zařízený v západním stylu. Díky otevřenému designu je všude pěkně vidět.

Článek

Jezerní vila V je považována za symbol kulturního dědictví Šanghaje, přičemž není hlavním domovem svého majitele, jímž je filmový producent. Jeho rodina dům využívá především jako místo k odpočinku a setkávání s přáteli.

Hlavní architekt studia, Čchi' Ta Lin, pojal zařízení vily ve stylu hesla „Pojďme si hrát“, v němž propojil nejen ducha samotné vily, ale především kulturní vlivy Východu a Západu i módní trendy s nadčasovostí.

Tyto kontrasty doplnil i vizuálně - v interiéru se často střetává bílá barva s černou a jasné rovné linie tvoří hravý kontrapunkt k zaobleným. Velký důraz přitom architekt kladl na to, kudy povedou hlavní cesty napříč interiérem a aby se příliš vzájemně neprotínaly zóny určené pro společenský život a zóny vyhrazené pro rodinu.

Sladkým šperkem minimalistického bytu je stěna v podobě bonboniéry

Tipy a trendy

Vila má dvě podlaží s celkovou plochou 488 m2, přičemž horní je významně menší než přízemí, které v exteriéru doplňuje po vnějším obvodu řada menších či větších zahrádek, dvorků a teras s celkovou plochou 200 m2. Ty roubí četná zeleň a jejich účel se střídá podle toho, jakou místnost v interiéru doplňují.

Zatímco některé mají méně formální charakter, jiné jsou více reprezentativní. Jedna ze zahrad, která je přístupná z pracovny, je řešena jako vysloveně soukromá. Samotná pracovna je pak záměrně velikostí srovnatelná s hlavní ložnicí. To proto, aby ji v případě potřeby bylo možné v budoucnu poměrně snadno proměnit v další soukromý pokoj.

Architekt na zařízení celé vily pracoval dva a půl roku, aby bylo vše dotaženo do nejmenších detailů. Během té doby stihl dobře poznat životní styl svého klienta a bylo mu jasné, že konvenční koncept „bydlení“ musí opustit.

Namísto toho dispozici vily přeměnil z tradičního rodinného domu na revoluční domov se světlým a vzdušným prostorem v přízemí, s nezávislým a soukromým prostorem v patře, který poskytuje různé možnosti využití v každodenním životě.

Zajímavostí zařízení vily je především uspořádání soukromého křídla s ložnicí majitelů v přízemí. Tu totiž kromě tradiční šatny a opravdu rozlehlé koupelny doplňuje i vlastní wellness pokračující až na zahradu.

Opravdu promyšleným prvkem je pak druhá hlavní ložnice v domě, která je umístěna v patře a přístupná nejen po schodišti, ale i výtahem rovnou z podzemní garáže. Jak vysvětluje architekt Lin, když se čas od času přihodí, že jeden z partnerů jde spát, zatímco druhý se někde zdrží do pozdních hodin, nemusí svým příchodem nikoho rušit.

Prostě využije ložnici ve druhém patře, kde má k dispozici vše, co potřebuje - šatnu, koupelnu a místnost určenou k odpočinku a zábavě.

Anketa

Líbí se vám myšlenka druhé ložnice pro případ pozdních příchodů domů?
Ano, to je velice ohleduplné.
11,1 %
Ano, a nejenom kvůli pozdním příchodům.
54 %
Možná ano. A kdyby se to neosvědčilo, mohl by z jedné být pokoj pro hosty.
19 %
Příliš ne.
6,3 %
Ne, to se mi nelíbí.
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 63 čtenářů.

Ozdobou vily se zeleným středem jsou dvě sochy oslavující tanec

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Superorganism Architects

Související články

Výběr článků

Načítám