Hlavní obsah

Knihovna není jen pro staromilce

Tištěná kniha má v přetechnizované době velký význam. Nejen že nás vzdělává, ale učí nás koncentraci, udělat si čas na sebe, zpomalit. Knihy jsou krásné nejen obsahem, ale i výtvarným provedením. Važme si jich - než se objeví u nás v knihovně, s láskou na nich pracuje mnoho lidí.

Foto: Trachea

Barvy v okolí knihovny a čtecího místa volme raději tlumené a teplé, mělo by to být klidné místo, určené pro relax.

Článek

Knihovna je specifický kus nábytku, jenž má mnoho podob. Může jít o stěnovou sestavu, atypický designový kousek i jednoduché police sestavené nad sebou. Může být vznešeným prvkem v interiéru či najít místo v tichém koutě s křeslemlampou.

Foto: Westwing

Otevřené police s knihami slouží i jako optický předěl místnosti.

Kam s ní?

Často ji najdeme v obývacím pokoji, kde zastupuje klasickou policovou stěnu. A skvěle vypadá, když je vedena od podlahy až ke stropu. Může být otevřená i prosklená (bezpečnostní), aby se na knihách neusazoval prach. Praktické jsou v tomto případě lepené panty, které jsou na skle zevnitř a usnadňují údržbu.

V obývacím pokoji lze mít i menší závěsnou skříňku s knihami, nejlépe v blízkosti sedací soupravy či pohodlného, tzv. ušákového křesla. Nebo knihovnu využít jako otevřenou dělicí stěnu, která opticky rozděluje velký prostor na dvě části.

Kniha patří samozřejmě i do ložnice, na noční stolek, kde máme aktuální, rozečtený kus. A nikdy nesmí chybět v dětském pokoji. Jak děti rostou, zvětšuje se i rozsah knih a mladý student určitě potřebuje někam uložit i odbornější literaturu.

Knihovny mají své užití určitě i na chodbách, v odpočinkové hale, větší předsíni. Nevyužitá volná stěna se hodí vždy a může pojmout spoustu knih, od slovníků po obrazové skvosty.

Foto: Vekra

Knihovna jako otevřená stěna, postavená od podlahy až ke stropu.

Rady a tipy

  • Jestli máte doma dost prostoru, pořiďte si knihovnu širokou a mělkou. Ve chvíli, kdy budete rovnat knihy do dvou řad za sebou, ztratíte o nich přehled.
  • Knihovny vyšší než 160 cm se doporučují z hlediska bezpečnosti přikotvit ke stěně. Jednotlivé police musí knihy také udržet, proto mají mít tloušťku alespoň 18 mm.
  • Na knihy budete hezky vidět a vyznáte se v nich, když je nasvítíte bodovým světlem nebo LED pásky. Také si pořiďte zarážky, aby se knihy nekácely.
  • Rozměr knihovny respektuje velikosti největších knih. Obecně se doporučuje hloubka knihovny 25 cm a výška mezi jednotlivými policemi 30 cm. Ale oceníte určitě nastavitelné police, které by z důvodu únosnosti neměly být delší než 90 cm.

Anketa

Máte doma hodně knih?
Spoustu!!! Vyplňují každou volnou polici.
84,6 %
Hodně, ale ještě by se k nám nějaká vešla.
12,8 %
Moc ne.
1,4 %
Takřka žádné.
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 415 čtenářů.

Konferenční stolek má sloužit, ne překážet

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám