Hlavní obsah

Nejlepší knihovna vznikla ve Vratislavicích, stala se finalistou České ceny za architekturu

Knihovna IGI Vratislavice od libereckého ateliéru s názvem atakarchitekti je výsledkem projektu proměny stávající budovy bývalé fary a novostavby knihovny. Nový městský komunitní prostor se stal jedním ze čtveřice finalistů soutěže Česká cena za architekturu.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Tomáš Souček

Z prostředního patra se otevírá výhled na kostel Nejsvětější Trojice.

Článek

Bývalá fara s novostavbou knihovny je inspirujícím komunitním prostorem pro trávení volného času. Nová městská knihovna vznikla z nevyužívaného domu římskokatolické fary, v minulosti sloužící i jako sirotčinec, školka a učiliště. Bývalá fara nemohla pojmout všechny funkce, budova tak byla rozšířena o moderní přístavbu. Oba objekty dobře plní svou funkci.

I díky tomu stavba zabodovala v České ceně za architekturu a stala se jedním z finalistů. Jejími autory jsou Jiří Janďourek a Ondřej Novák. Spoluautorkou pak byla Jana Janďourková Medlíková.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Tomáš Souček

Původní budova ve Vratislavicích prošla proměnou a má novou funkční přístavbu.

Budova navazuje na centrum Vratislavic a stala se přirozenou a důstojnou součástí veřejného prostoru. Vznikla tak zástavba, která plnohodnotně slouží obyvatelům. Úpravou terénu vznikl příjemný parter do veřejného náměstí, které je propojeno s kulturním centrem.

Chytrá budova s vlastním „rodným listem“. Modřanská radnice dostala ocenění

Tipy a trendy

Porota ocenila, že „vznikl funkční mix, který mohou využívat všichni od těch nejmladších až po nejstarší“, a dodala: „Celý soubor je v nejlepším slova smyslu na svém místě, a to jak ve funkční skladbě, tak v měřítku a architektonickém řešení.“

Starému domu byl ponechán původní charakter, ze západní strany je doplněn soudobou stavbou knihovny. Domy jsou spolu propojeny v podzemní části a proskleným můstkem.

Z původního domu se zachovalo jen obvodové zdivo. Hluboké základy stavby nicméně daly vzniknout dalšímu podlaží. Z fasád byly odstraněny necitlivé nánosy a po zateplení jim byly navráceny historické prvky a detaily, břízolitová omítka různé zrnitosti, dřevěné vstupní dveře a kopie špaletových oken. Architektům se tak podařilo zachovat maximum estetických a funkčních prvků.

V polozapuštěném podlaží je umístěno mateřské centrum, přízemí připadá spolkům a horní patro dětské knihovně. Do nadzemních pater o minimálním půdorysu je zasazena knihovna s domácí atmosférou. Knihovna má intimní charakter a nabízí tak prostory pro nerušenou četbu knih. Podzemní patra ukrývají moderní kinosál a vstupní vestibul s lobby a šatnou.

Řešení interiéru podle porotců soutěže vkusně zohledňuje funkce, ať už se jedná o dětskou knihovnu, nebo klubovnu. Odborníci ocenili i to, že nábytek určený pro děti je kreativní a bezpečný.

Navštívili jsme dům roku 2022. Je střídmý a jednoduchý, oživující prvky skrývá v detailech

Tipy a trendy

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Knihovna Vratislavice nad Nisou

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám