Hlavní obsah

Uprostřed ruchu města vytvořila architektka oázu klidu a vnitřní vyrovnanosti

Interiér pro rodinu, v níž jsou rodiče vyznavači nových technologií, zařídila bytová architektka ve stylu známého a stále platného pořekadla o tom, že v jednoduchosti je krása. Interiér vily, která stojí v rušné části Pekingu, pocit jakéhokoli shonu a ruchu vůbec nepřipouští. V kombinaci jasných, pravoúhlých a organicky zvlněných linií nalézá divák obraz klidu a vyrovnanosti.

Foto: Huabin Architectural Photography

V tomto interiéru se nápaditým způsobem doplňují rovné linie s těmi zvlněnými.

Článek

Majitelé vily v Pekingu patří mezi tzv. tech guru. Svými zájmy hledí sice do budoucnosti, ovšem stojí pevně v přítomnosti. A právě jejich vizionářské založení jim umožňuje nejlépe ocenit vnitřní mír, který se line napříč jejich domovem. Jeho autorkou je bytová designérka Wang Ruiová, šéfka ateliéru Rui Design.

Pro svou práci na designu této čtyřpodlažní vily nalezla ve slovech slavného ukrajinsko-amerického klavíristy Vladimira Horowitze, jenž jednou řekl: „Trvalo mi celý život tvrdé práce, než jsem si uvědomil, že jednoduchost je největší ctností ze všech.“ A tak i čínská architektka vilu zařizovala s přesvědčením, že méně je někdy více. V interiéru se proto záměrně vyhnula složitým prvkům a komplikovaným řešením. Vsadila na jednoduché, jasné a srozumitelné linie i přirozené jednoduché barvy.

Dům má dvě nadzemní podlaží a dvě jsou ukryta pod zemí. To designérce umožnilo vytvořit rodině prostory pro společenská setkání s přáteli a zároveň striktně oddělit soukromí.

Interiér domova zařídila designérka podle moderní básně

Tipy a trendy

Podzemí je plné života a zábavy

Jako společenská zóna slouží první a druhé podlaží pod zemí, jež jsou integrována do jednoho prostoru, jímž volně proplouvá nahoru a dolů světlo i komunikace.

Namísto okázale bohaté pestré palety živých, až křiklavých barev si designérka snadno vystačila se střídmými a klidnými tóny bílé a šedé doplněné materiálem dřeva. „V tomto prostoru jsou blízcí přátelé a konvice teplého čaje vše, co potřebujete, abyste si užívali života,“ popisuje hlavní myšlenku kompozice podzemních podlaží designérka.

Obývacímu pokoji v podzemí vládne velká sedací souprava v šedé barvě, za níž je umístěný stůl sloužící zároveň jako ametystový ostrůvek s integrovaným krbem. Průhledné černé skříňky na stěnách pak vytvářejí pěkný kontrast s mléčně bílým pozadím. V tomto minimalistickém prostoru se střídají hluboké a mělké i vysoké a nízké prvky a společně vytvářejí pozadí pro umělecká díla. Jinými slovy, právě nejnižší podlaží je prostředím, v němž se obyvatelé a jejich hosté cítí uvolněně, hovorně a v dobré náladě.

Horní podlaží jsou zasvěcena klidu a odpočinku

Pro nadzemní podlaží zvolila architektka koncept, jenž je opřen o práci s přirozeným denním světlem. I zde opakuje základní princip střídání rovných a vlnitých linií. Obývací pokoj je zde umenšen oproti kuchyni, která je hlavní dominantou prostoru.

Nejosobnějším prostorem v domě jsou pak ložnice v horním patře. „Stěna v pozadí zdůrazňuje příjemnou a vřelou atmosféru místnosti. Dílo projevuje čistý klid a vitalitu smícháním přírodních a uměleckých prvků. Navíc dotek jantarových tónů dodává živou atmosféru vhodnou pro útulný domov,“ popisuje ložnici majitelů architektka.

Zajímavostí šatny je absence zaoblených linií, interiér je zde proteplen zelenou stěnou a zemitým odstínem taupe.

Anketa

Máte rádi, když se v interiéru doplňují rovné linie se zvlněnými?
Ano, to působí zajímavě.
72,5 %
Jen někdy.
12 %
Ne, to na mě působí zmateným dojmem.
15,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 142 čtenářů.

Historicky významná vila dostala hravý háv

Tipy a trendy

Sladkým šperkem minimalistického bytu je stěna v podobě bonboniéry

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Rui Wang

Výběr článků

Načítám