Hlavní obsah

Na první pohled připomíná otevřenou knihu, ve skutečnosti má knihovna trochu jiný tvar

Nová Knihovna Muhammada Bin Rašída v Dubaji zaujme kolemjdoucí svým rozměrem, ale i podobou. Budova na první pohled připomíná rozevřenou knihu, a tak není třeba dlouho pátrat, jaká instituce v ní sídlí. Ve skutečnosti to ale není tak jednoduché a běžný Evropan vidí jen část sdělení, které tvar budovy nese.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nová knihovna v Dubaji nemá jen tvar knihyVideo: Reuters

 
Článek

Stavba knihovny byla dokončena již v roce 2019, ovšem slavnostně otevřena byla až v minulých dnech. Objevit ji lze v převážně rezidenční čtvrti Al Jaddaf, kde tvoří součást komplexu kulturních zařízení.

Budova má sněhobílou barvu, jíž narušují jen stavební otvory oken. Autory jejího návrhu je konsorcium dvou německých ateliérů Architekten Stuttgart a Obermeyer Planen+Beraten Munich a místní skupina ACG Architecture Consulting Group.

Hlavním dodavatelem stavby pak byla místní stavební společnost ASGC Construction. Budova se rozkládá na ploše 54 tisíc čtverečních metrů.

Stavbu od počátku provází silná symbolika. Záměr postavit ji oznámil dubajský vládce šejk Muhammad bin Rašíd Al Maktúm v roce 2016, jenž byl v Dubaji vyhlášen Rokem četby.

Je to nejen kniha

Vlastní podoba knihovny oku Evropana na první pohled připomíná rozevřenou knihu. Ve skutečnosti to je ovšem pouze část obrazu, který vidí.

Místní nemají problém správně identifikovat celek, jenž stavba znázorňuje, a tím je stojánek, na němž je rozevřena posvátná kniha. V tomto případě samozřejmě korán.

Čínský architekt postavil moderní knihovnu, vyrostla ze starých ruin

Tipy a trendy

Stojánek na čtení knih má tvar dvou zkřížených dřevěných, zpravidla nádherně vyřezávaných desek, které lze po dočtení složit.

Sedm pater vědění

Budova má sedm pater a nabízí domov nejenom pro oddělení vlastní knihovny (veřejná, dětská, pro mládež, knihovna periodik, knihovna map a atlasů, médií a umění, speciálních sbírek, studovna), ale i pro další instituce.

Důležitá je zvláště laboratoř pro studium a uchování vzácných svazků a listin. Tři hlavní oddíly jsou umístěné v přízemí, aby je měli návštěvníci hned na dosah, naopak více specializovaná oddělení jsou roztroušena po vyšších patrech.

Hlavním účelem cihlové stavby je zpomalit lidem v okolí život

Tipy a trendy

Nechybí samozřejmě ani rozsáhlé a plně automatizované knihkupectví nebo divadelní sál s kapacitou pro 550 diváků vybavený nejmodernějšími audio-vizuálními technologiemi.

Poklady knihovny

V nejvyšším podlaží knihovny je pak stálá expozice nazvaná Poklady knihovny představující vzácné historické svazky, z nichž nejstarší pocházejí ze 13. století. Další prostory jsou pak vyhrazené pro sezonní výstavy. V podzemí je pak velké parkoviště.

„Knihovna Muhammada Bin Rašída je nejnovější knihovnou v arabském světě. Od začátku jsme se snažili, aby to byla moderní knihovna a zdroj vědění – nikoli tradiční knihovna,“ sdělil agentuře Reuters ředitel knihovny Muhammad Al-Murr.

Tak úzký dům jste ještě neviděli. Budete mít pocit, že vás šálí zrak

Tipy a trendy

„Pokud jde o sekci Poklady knihovny, všechny knihovny na světě jsou hrdé na svou sekci cenných předmětů, protože právě v ní jsou uchovávány rukopisy. Jsou zde prvotisky knih, stejně jako vzácné umělecké a krásné knihy, atlasy a mapy,“ dodává ředitel.

Objem stavby vynikne nejen na pohled, ale i ze základních čísel: je tak velká, že v ní může v jeden okamžik pobývat 1000 návštěvníků, přičemž uloženo je v ní přes milion tištěných a digitálních knih a přes 6 milionů článků pro studijní potřeby.

Anketa

Líbí se vám nápad na vzhled stavby knihovny?
Ano, moc.
63,1 %
Je docela pěkná.
21 %
Moc ne.
6,4 %
Ne, to není podle mého gusta.
9,5 %
Celkem hlasovalo 529 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Finsku vyrostla knihovna budoucnosti

Své největší a nejnovější knihovny se v minulém týdnu, u příležitosti oslav stého výročí samostatnosti země, dočkalo Finsko. Obrovská budova vyrostla v centru...

Fasádu nové knihovny ozdobily cihly z pekárny

Ukrytá v nádvoří za místním náměstím vyrostla v Hrádku nad Nisou na Liberecku úplně nová knihovna. Čtenáři i další zájemci si ji mohli v pondělí 28. října...

Výběr článků

Načítám