Hlavní obsah

Klenuté laťované stropy, spousta světla a prostoru. Historický dům dostal elegantní a vkusnou přístavbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé cihlového domu v Melbourne postaveného v tzv. eduardovské éře si přáli jeho užitnou plochu rozšířit. S žádostí o návrh přístavby se obrátili na místní architektonickou kancelář Architects EAT. Ti dům doplnili o novou část, která pomáhá chránit soukromí obyvatel domu a ze zahrady ubírá jen nezbytné minimum.

Foto: Derek Swalwell

Starému domu přibyl nový moderní prostor.

Článek

Trojúhelníkový pozemek je sevřený mezi závodištěm Caulfield a křižovatkou tří hlavních vlakových linek na nádraží Caulfield, jež vytváří poměrně rušné prostředí. Od něj je pozemek oddělen dva metry vysokým plotem, jenž soukromí obyvatel domu postaveného v první dekádě 20. století chrání před zraky veřejnosti a navozuje tak pocit skutečného útočiště.

Architekti proto umístili přístavbu tak, aby kopírovala hranici pozemku a jedné z ulic. Tak bylo možné zachovat dostatek prostoru na zahradě, stínit z jedné strany bazén a vytvořit další nárazník proti venkovnímu ruchu.

Architekti při návrhu přístavby vycházeli z hlavních rysů původního domu, tj. jeho cihlových zdí v syté červené barvě zdobených dvojicí vodorovných pruhů tvořených cihlami v matném temně fialovém odstínu. Právě tento odstín využili jak na některých zdech, tak na dlažbě.

Architekti přivedli do domu světlo a barvy, zajímavostí je prosklená střecha

Tipy a trendy

„Exteriér má čistou formu, která reaguje na ekonomickou praktičnost (rozpočtové omezení) a má užitnou kvalitu postrádající jakýkoli formální výraz nebo dekorativní detaily, což je velmi v duchu přístupu Adolfa Loose,“ popisují svůj postup architekti.

Při pohledu na půdorys přístavby je dobře patrné, že nový objem obklopuje původní stavbu ve tvaru L a svým vnitřním uspořádáním architektům připomněl tradiční tesařský čtverec (nástroj k určování pravého úhlu): „Je ‚ostrý‘ jako dlouhá ocelová čepel, zatímco ‚měkká‘ dřevěná rukojeť ukrývá hlavní ložnici. Interiér, stejně jako mnoho Loosových budov, je dokončen s bohatými texturami a materiály, provedenými v jemném řemeslném zpracování a přesnosti,“ vysvětlují architekti, proč svůj projekt nazvali Tesařský dům.

Klenuté laťované stropy jsou ovlivněny reliéfy na stropě v prostoru verandy. Místo jeho napodobování architekti po celé délce přístavby navrhli toto řešení, které velmi hezky koresponduje s cihlovou dlažbou.

Bazén architekti umístili tak, že je vizuálně propojen s novým vnitřním prostorem a zároveň poskytuje majitelům možnost mít neustále dění okolo něj na očích, když v něm dovádí jejich potomstvo.

Původní zadání majitelů domů obsahovalo rovněž žádost o návrh garáže. Architekti ji řešili jako zastřešené stání a umístili na konec delšího okraje přístavby.

Anketa

Máte rádi přístavby, které napodobují styl původní budovy, nebo ty, které se výrazně odlišují?
Líbí se mi, když je přístavba ve stejném stylu jako původní dům.
73,2 %
Někdy tak a jindy zase naopak.
15,2 %
Nevím, mně je to jedno.
0,7 %
Líbí se mi víc, když se nová část od původní svým styl odlišuje.
10,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 138 čtenářů.

Historický dům získal svěží přístavbu s obývacím pokojem v barvě avokáda

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám