Hlavní obsah

Když se děti osamostatnily, rodiče se rozhodli žít v souladu s přírodou a takový si nechali postavit i dům

19. 8. 2021, 6:08

Majitelé vily v Sydney nedaleko známé pláže Bronte se ocitli v té fázi života, která zkrátka přináší změnu. Děti dospěly a doma po nich zbyla tak trochu prázdnota. Architekti z ateliéru Luigi Rosselli Architects proto vytvořili pro své klienty dům, který jim plní velké přání - žít v co největším souladu s přírodou.

Foto: Prue Ruscoeová

Majitelé se rozhodli, že chtějí mít denní obytnou zónu domu v patře.

Článek

Dům pro manžele a rodiče již dospělých dětí navrhovali architekti s obzvláštním nadšením Jejich klienti sdílejí totiž podobné hodnoty jako oni sami. Pro stavbu svého domu si vybrali nádherný pozemek na pobřeží Tichého oceánu, odkud je překrásný výhled na to, jak se modř oblohy prolíná s modrou barvou vody.

Právě možnost užívat si výhledu co nejlépe a zároveň se poněkud vzdálit ruchu ulice, která směřuje k pláži, vedly manželský pár k rozhodnutí, které není v Austrálii nikterak běžné. Jak připomínají architekti, na jižním kontinentu bývá umístění denních zón do přízemí a jejich propojení se zahradou považováno za tradiční. V tomto patrovém domě je tomu ale opačně.

Australští architekti to vtipně vystihují slovy, že si jejich klienti nechali domov obrátit vzhůru nohama. Právě na atypické uspořádání interiéru pak upozorňuje i název projektu Above Board Living, tedy Bydlení nad palubou.

Pro vyhlídku na Pacifik si majitelé nemohli přát lepší dům

Tipy a trendy

V souladu s přírodou

Při hledání možností, jak zařídit dům svých klientů, přišli architekti s několika přírodě velmi blízkými nápady. Především to je využití hutněné zeminy místo zdiva. Tento materiál, který v některých zemích zažívá renesanci, má spoustu předností.

Kromě udržitelnosti jsou to i dobré izolační schopnosti a v neposlední řadě i velmi praktické zacházení s vlhkostí vzduchu v interiérech – když se zvýší, vlhkost se zachytí ve stěnách a poté, co se sníží, se začne zvolna uvolňovat, takže se v místnostech udržuje stále příjemné klima. Jak autoři podtrhují, hutněnou zeminu nechali na fasádě i v interiéru v čisté podobě promluvit jen na několika místech, aby vznikl dojem, jako kdyby tam byla vila opálená od sluníčka.

Foto: Prue Ruscoeová

Přesunutím hlavní obytné zóny do patra získali majitelé možnost neustále se kochat nádherným výhledem na oceán.

Jiným prvkem podporujícím udržitelnost stavby je velkorysé prosklení, ovšem otevíratelnými okny. Majitelé tak mohou pomocí přímé ventilace nejenom ochlazovat přirozeným způsobem interiér v horkých dnech – to v kombinaci s tradičními stínícími panely –, ale také si užívat svěžího mořského vánku.

Dalším velmi důležitým prvkem přibližujícím stavbu k přírodě je pochozí střecha menšího domku vzadu za domem. Ta je řešena jako zelená zahrada.

Největším pokladem, který ukrývá vila ve středomořském stylu, je schodiště

Tipy a trendy

Historická a kulturní směs

Použití tradičního materiálu, jakým je hutněná zemina, inspirovalo architekty k možnosti využití i dalších historických technik. Na podlahách je například použita kamenná mozaika inspirovaná podlahami paláců v Benátkách, klenutý průchod do ložnice je jemným odkazem k architektuře byzantské či orientální a kované balustrády pak jsou připomínkou tradičního řemesla středověku. Příhradové mříže stínících panelů připomínají v jistém smyslu krajky...

Foto: Prue Ruscoeová

Kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem je v horním podlaží s výhledem.

To vše doplňují ryze moderní prvky interiérového zařízení i tvary použité v návrhu. Ať již jde o eliptické schodiště, či výrazné vodorovné linie v bílé barvě na fasádě, jimž jako by na pravém okraji „zatnul tipec” komín ze zmiňované hutněné zeminy.

Manželé a majitelé získali moderní domov plný slunce, čerstvého vzduchu i příjemného stínu, kde mohou pohodlně trávit podzim života.

Anketa

Máte v domě hlavní denní zónu v přízemí, nebo v patře?
V patře.
13,6 %
V přízemí.
47,9 %
Máme přízemní dům, takže nebyla ani jiná volba než přízemí.
12,2 %
Nebydlíme v rodinném domku.
26,3 %
Celkem hlasovalo 4908 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků