Hlavní obsah

Univerzita vytvořila prostor pro divokou přírodu. Na své střeše. Byl to docela výkon, hodnotí počin odborník

Nutnost změnit přístup k ekologii začínají brát vážně lidé i instituce po celém světě. Jedním ze způsobů, jak zmírňovat dopady lidské činnosti na okolní prostředí, je budování nových objektů v souladu se standardy udržitelnosti. Právě tak například vypadá i nový kampus Tasmánské univerzity v severotasmánském městě Burnie. Jeho zelené střechy mají být příkladem pro celé okolí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na střeše nové univerzitzy v Tasmánii roste přes 10 tisíc rostlinVideo: AP

 
Článek

Uprostřed rušného přístavního města Burnie, které leží na severu Tasmánie, vzniká nový ekosystém. Ten je překvapivě poněkud vyzdvižen nad okolní město, je totiž umístěn na střechách nového kampusu Tasmánské univerzity. Domov zde nalezlo a kořeny zde zapouští na deset tisíc rostlin, všechny přitom patří k místním, původním druhům. Lze očekávat, že za rostlinami si velmi brzy najde cestu i hmyz, za ním ptáci atd.

„Řekl bych, že byste se moc nedivili, kdybyste tu objevili hnízdit buřňáky tenkozobé. Objevili se nám už na desalinizační plantáži ve státě Victoria,” říká generální ředitel společnosti Fytogreen, která má zazelenění střech na starosti. Na jeho odhad se lze dobře spolehnout. Se zazeleňováním střechy má velké zkušenosti, dodávali je na nejrůznější stavby, od běžných domků na Tasmánii až po mrakodrapy v Sydney.

Patří také k těm, kteří velmi dobře vědí, že instalace zelených střech má i svá úskalí. A také není nejlevnější. „Budova musí být navržena tak, aby unesla až osmkrát větší hmotnost, než jakou má střecha plechová, musí mít vodotěsnou membránu, takže náklady na ni jsou značné,“ říká Heard.

Tasmánská univerzita zelené střechy zahrnula už do projektu nového kampusu. To je samozřejmě levnější varianta, protože projekt stavby už lze rovnou přizpůsobit plánované zátěži. Její představitelé tímto rozhodnutím chtějí vytvořit určité poselství a příklad pro okolí. Škola tak má ukázat, že se snaží přispět k lepšímu životnímu prostředí a že je moderní a orientovaná na budoucnost.

Zelené rostlinky střeše i fasádě sluší

Tipy a trendy

„Jsou (zelené střechy kampusu – pozn. red.) nejen dobré z hlediska životního prostředí, ale jsou také pozoruhodnými vizuálními místy, kde můžete pracovat a studovat, bude to skvělým zážitkem pro naše zaměstnance i naše studenty a naše návštěvníky,“ říká Jim Cavaye, vicekancléř univerzity pro oblast Cradle Coast.

Rozjezd zazeleňování střech není snadný

Zelená infrastruktura se začíná pomalu rozjíždět i na dalších místech v Tasmánii, upozorňuje agentura AP. V této souvislosti zmiňuje například město Hobart a jeho tamní hotely a restaurace, na nichž lze zelené střechy spatřit.

Architekt Robert Morris-Nunn však upozorňuje, že ekologicky zaměřené projekty není snadné dotáhnout až k realizaci. „Jsou to hezké nápady, které se ale nakonec často nepodaří převést do reality. Úsilí, které v tomto případě museli vynaložit, bylo obdivuhodné. Nepodceňoval bych, co tato realizace ve skutečnosti znamená,” vysekl poklonu zástupcům univerzity architekt.

Zelené střechy domům sluší

Tipy a trendy

Pracovníci společnosti, která zelené střechy na kampusu vytvořila, mají před sebou nyní poslední úkol. Musejí ohlídat, aby se vysázené původní rostlinné druhy v novém prostředí dobře ujaly a nevytlačil je plevel.

Reklama

Související články

V New Yorku vznikl vznášející se ostrov

Jako vznášející se ostrov vypadá nový park a multifunkční prostor, který byl v minulých dnech otevřen na jihozápadním pobřeží newyorského Manhattanu. Autory...

Výběr článků

Načítám