Hlavní obsah

Kaňon je zkratkou do centra nové čtvrti. Město mezi zájemci se středními příjmy losuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První obyvatelé se začali stěhovat do nové výškové budovy, která vyrostla v sanfranciské nábřežní čtvrti Mission Rock. Architekti z nizozemského ateliéru MVRDV v ní vytvořili na 283 bytů pro obyvatele se středními příjmy. Zájem o ně je takový, že město mezi nimi musí losovat. Stavba výrazné červenohnědé barvy, jež je vysoká 73 m, nese název Kaňon.

Foto: Jason O’Rear

Kaňon je první budovou, kterou člověk při příjezdu do čtvrti přes most 3rd Street Bridge uvidí. Její kaňon jej pak dovede přímo do samého centra.

Článek

Hned poté, co ve druhé půli června sanfranciský starosta London Breed slavnostně otevřel novou 23patrovou budovu nazvanou Kaňon (Canyon), začali se do ní stěhovat první obyvatelé. Stavba má smíšený účel využití, v přízemí a ve druhém podlaží jsou obchody a restaurace, které mají do nové čtvrti města nazvané Mission Rock nalákat obyvatele, aby zde začali vytvářet novou komunitu.

Další dvě podlaží jsou vyčleněna pro kanceláře a pak už jsou jen byty. Těch je 283 a jsou určené pro rodiny se středně vysokými příjmy. Jak uvádějí architekti, více než třetina (102) je pronajímána za nižší cenu, než je tržní sazba, přičemž obyvatelé jsou vybíráni v loterii. Nově vytvořené domovy tak pomáhají zmírnit bytovou krizi v San Francisku.

Budova s užitnou plochou takřka 35 000 m2 je součástí proměny větry ošlehávaného parkoviště (na plošině vzniklé zasypáním částí zátoky Mission Bay) na novou udržitelnou čtvrť města a jeho nové životem pulzující nábřeží.

Právě zaměření na konkrétní zmíněnou skupinu obyvatelstva zaručuje, že budova, která je ukázkou špičkové architektury, nezůstane do budoucna prázdná. To se často děje u podobných projektů, jež jsou ovšem od začátku orientované na nejbohatší klientelu a v důsledku toho v nich pak reálně nikdo nebydlí.

Knihovna zaujme na první pohled obřím oknem, které odhalí interiér budovy

Tipy a trendy

Budova, jejíž barva i tvar jsou inspirovány dramatickými geologickými útvary Kalifornie, je tvořena pětipodlažním soklem, nad nímž se tyčí do výšky 73 metrů věž. Sokl stavby je přitom „rozerván“ kaňonem - odtud název budovy Canyon - jenž vytváří pro obyvatele města příjemné prostředí ke schůzkám, odpočinku anebo k práci a zároveň představuje zkratku do centra čtvrti, na jejímž severozápadním rohu stojí.

Stěny kaňonu a východní strany věže jsou rozeklané s odstupy a převisy, které působí dojmem strmých skalních stěn. Ty mají další výhodu ve vytvoření arkýřových oken a malých balkonů pro 40 bytů s využitím výhledu na záliv San Francisco Bay. To je ostatně rys, který si architekti už vyzkoušeli na jednom ze svých předchozích projektů v Amsterdamu. Střechy soklu jsou také upravené bohatou zelení a vytvářejí společné prostory pro obyvatele k odpočinku, cvičení nebo setkávání s přáteli.

Foto: Jason O’Rear

Architekti na hraně věže vytvořili vzhled skalnatého útvaru.

Foto: Mission Rock Partnership

Výhled z některých z bytů směřuje na zátoku.

Na Kaňonu, jakožto prvním dokončeném projektu nizozemských architektů na západním pobřeží Ameriky, je patrná jejich snaha o citlivé zdůraznění charakteru San Franciska a zároveň i kosmopolitní přístup k jeho pojetí coby multifunkční budově.

Kaňon stojí naproti stadionu Giants’ Oracle Park a je jednou ze čtyř budov, které tvoří první fázi nové čtvrti, na jejímž rozvoji se podílí město ve spolupráci s baseballovým týmem San Francisco Giants a realitní společností Tishman Speyer. Budovy navrhla čtyři různá mezinárodně uznávaná architektonická studia (Studio Gang, Henning Larsen, WorkAC a MVRDV) a Nizozemci si velmi pochvalují vzájemnou spolupráci, která mezi nimi zafungovala. Díky tomu se podařilo vytvořit základ čtvrti, jenž má obdobný rukopis. A i přesto má každá ze staveb svůj jedinečný vzhled.

Jednou z výhod souběžného procesu navrhování hlavního plánu je, že všechny čtyři budovy sdílejí kritickou energetickou a vodní infrastrukturu. V budově navržené firmou Work AC sídlí například závod na recyklaci vody, který bude zpracovávat černou vodu z celé čtvrti k opětovnému použití. The Canyon zase hostí klíčové mechanické prvky účinného systému dálkového vytápění, skryté v části přízemí a suterénu. Blízkost Sanfranciského zálivu poskytuje místu příležitost využívat mořskou vodu pro tepelná čerpadla na principu voda-voda, jež budou moci budovy ohřívat v zimě a ochlazovat v létě. Systém společného zacházení s energiemi povede ke snížení emisí CO2 i k nižší spotřebě vody a energie, což v konečném důsledku sníží účty nájemníkům.

Foto: Jason O’Rear

Pohled na sokl budovy z výšky s dobře patrným „kaňonem“, který jej roztíná vedví.

Foto: Jason O’Rear

Výrazná červenohnědá fasáda je inspirovaná divokými skalními útvary Kalifornie.

A nebyli by to Nizozemci, aby obyvatelům Kaňonu nenabídli v suterénu parkoviště pro kola. Obyvatelé domu tak budou mít možnost alternativního a navíc zdravého udržitelného způsobu dopravy. Ostatně, samotná stavba má velmi prestižní certifikát udržitelnosti LEED Gold (druhý nejlepší z možných). Radnice San Franciska je z nově vznikající čtvrti nadšená a slibuje si od ní, že se stane názorným příkladem pro developery působící na území města.

Co je certifikát LEED

LEED je mezinárodně uznávaný standard v oblasti navrhování a výstavby environmentálně šetrných a udržitelných budov. Jde o značku kvality hodnotící budovu při jejím vzniku nebo při pozdějším provozu, případně lze certifikovat vnitřní vybavení nájemních prostor. Certifikace zkoumá dopad budovy na její okolí, spotřebu vody a energie, použité materiály, kvalitu vnitřního prostředí a uživatelské kvality nutné pro efektivní práci.

Anketa

Chtěli byste v takovém domě bydlet?
Ano, to by se mi líbilo.
53,4 %
Pravděpodobně ano, ale tady v Česku.
7,1 %
Nevím, musel/a bych to vidět na vlastní oči.
8,2 %
Ne, nechtěl/a.
31,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 438 čtenářů.

Obytné domy připomínají hory svírající mezi sebou zelené údolí

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
San Francisko

Související články

Výběr článků

Načítám