Hlavní obsah

Kam všude se hodí fotovoltaické panely?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvažujete o pořízení fotovoltaických panelů, a tedy i získání minimálně částečné energetické nezávislosti? Pokud máte rodinný domek nebo jej stavíte, je dobré kromě administrativních otázek zvážit i ty ryze praktické - kam všude lze fotovoltaiku montovat a kam to vhodné naopak není.

Foto: Envato elements

Fotovoltaické panely lze instalovat na většinu střech, pokud mají dostatečnou nosnost a jsou-li přístupné. Nutné je ovšem ohlídat si případné zastínění panelů.

Článek

„Solární panely se naštěstí dají nainstalovat na téměř všechny typy střech. Základním předpokladem je, že krovy jsou dostatečně pevné, aby unesly potřebnou zátěž. Jeden solární panel váží přibližně 25 kg a konstrukce, kterou se připevňuje k podkladu, bývá nejčastěji z lehkého hliníku, takže nepředstavuje výrazné zatížení navíc. Tato zátěž je pro běžnou střechu v normální kondici zcela bezpečná,“ říká Lukáš Papež ze společnosti Woltair. Nosnost střechy a její technický stav je povinna posoudit instalační firma.

A připomíná, že základní pravidlo z hlediska konstrukce zní, že životnost střechy musí být delší než životnost fotovoltaiky. A střecha také musí přežít samotnou montáž. Z tohoto důvodu je proto podle odborníků prakticky vyloučena možnost instalovat fotovoltaiku na eternitovou krytinu, ale např. i na starou bobrovku, křehké cementovláknité šablony nebo některé typy chybně namontovaných plechových krytin.

Je-li však plechová krytina namontovaná bezchybně, není problém s instalací fotovoltaiky ani v tomto případě. „Zásadní je soustředit se na neinvazivní konstrukce uchycení panelu, jako například typ uchycení za trapéz. Jedná se o dokonalé řešení, u kterého není potřeba narušovat krytinu, což je jinak zákrok, při kterém vždy vznikne slabé místo a je víceméně otázkou času, než se voda místem prodere,“ upřesňuje Dominik Ondrůšek ze společnosti Solar Solution Energy.

Orientace střechy

„Pokud jde o orientaci střechy, dá se říci, že prakticky cokoliv od východu k západu (opisováno půlkruhem přes jih - pozn. red.) a ve sklonu od 15° do 45° není špatně. Velmi záleží na fungování domácnosti. Obvykle se jeví jako nejlepší umístění panelů na jihozápadní část střechy, jelikož největší spotřeba domácnosti bývá od 16 hodin do večera. Pokud máte více než jednu střechu, je dobré kontaktovat experta, který je schopen na základě jednoduchých dotazů určit optimální rozložení panelů na nich,“ uvádí Lukáš Papež.

Jak poznat, že jsou FVE panely na střeše v nepořádku, a co dělat

Jak na to

Zoufat ale nemusí ani majitelé domů, které nemají ideální sklon střechy. Pokud sklon nevyhovuje, dá se situace řešit výběrem vhodné nosné konstrukce. Je ovšem třeba počítat s tím, že náklady na ni mohou být vyšší než u standardní.

Zastínění

„Instalační firma by měla střechu vyhodnotit i s ohledem na její členitost. Pokud stín z otevřeného střešního okna dopadá byť jen na jeden z panelů, oslabuje to výkon všech panelů instalovaných v sérii,“ varuje Michal Petřek ze společnosti Raylyst. Stejným způsobem mohou stínit i další prvky na střeše - komín, různé pochozí lávky, ozdoby na hřebeni apod.

Svou roli podle něj může také sehrát nepříznivý terén v okolí domu. Například pokud bydlíte v dolíku a okolo domu stíní kopce, panely mohou mít kratší čas na efektivní využití slunečního svitu. Z tohoto hlediska je nutné počítat i s tím, že v zimních měsících může na střechu dopadat stín i z objektů, které panely v létě nezastiňovaly. Důvodem je skutečnost, že naše planeta je v zimním období v jiném postavení vůči slunci.

„Nakonec váš dům mohou diskvalifikovat také legislativní omezení, jako například památkově chráněné území, kde máte automaticky komplikaci s výstavbou s ohledem na názor památkářů,“ uzavírá Michal Petřek. Z tohoto důvodu je proto vždy jistější si před začátkem shánění fotovoltaických panelů ověřit na stavebním i památkovém úřadu, zda nebudou mít proti instalaci panelů na střeše žádné námitky.

Samostatnou kapitolou je pak žádost u místního distributora elektřiny o připojení FVE k veřejné síti, což je nezbytné v případě, že plánujete odprodávat přetoky. Na toto téma jsme psali zde.

Anketa

Máte problém, že vám něco stíní fotovoltaické panely na střeše?
Ano, bohužel jsme to důkladně neohlídali.
17,5 %
Stínilo, ale nechali jsem to přeinstalovat.
3,1 %
Ne, nám panely nic nestíní.
79,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 520 čtenářů.

Jaké záruky se vztahují na FVE a jaká mohou na spotřebitele číhat rizika

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej a servis fotovoltaických systémů

Reklama

Související články

Fotovoltaikou snížíte výdaje za elektřinu

Fotovoltaické moduly a elektrárny umožňují domácnostem získávat elektřinu ze slunečního záření. Provoz menších spotřebičů, tepelného čerpadla, klimatizace...

Výběr článků

Načítám