Hlavní obsah

Jak do nejvyšších pater mrakodrapu? Lanovkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smělý návrh multifunkční výškové budovy, jejíž nejvyšší podlaží mají být se zemí spojena mj. lanovkou, navrhli architekti z thajsko-čínského ateliéru HAS design and research. Budovu, která je pouze ve stadiu návrhu, situovali do nově vznikajícího veřejného parku v Bangkoku a nese název Bangkok Civic Centre, tedy Bangkokské centrum pro veřejnost.

Foto: HAS design and research

K vrcholu nevšední stavby mají vést lana, po nichž se budou vzhůru a dolů šplhat kabinky lanovek.

Článek

Nevšední mrakodrap vysoký 180 metrů v sobě ukrývá 35 nadzemních podlaží, jež doplňují další tři pod zemí určená k parkování.

Architekti stavbu zasadili do obchodní čtvrti uprostřed thajské metropole a navrhli ji jako multifunkční s tím, že v ní budou především kulturní zařízení a také kanceláře.

Budova dvou tváří

Její charakter má dvě základní podoby. Zatímco jedna strana je řešena jako typická výšková budova s hladkými prosklenými fasádami, druhá vychází vstříc moderním trendům a je velice členitá, tvořená boxy, z nichž vyrůstá vegetace.

Propojení s vegetací má být pak obzvláště intenzivní ve spodní části budovy, návštěvník má získat dojem, jako kdyby vegetace z okolního parku volně prostupovala dovnitř. Zde má vzniknout knihovna, výtvarná galerie, restaurace, čítárna, botanická výstava, to vše pro vzdělávání veřejnosti.

Střední patra by sloužila jako přechodová vrstva s kancelářemi, co-workingovými prostory, přednáškovým sálem, zasedacími místnostmi a dalšími administrativními prostory zkrášlenými opět živými rostlinami v doprovodu přírodního kamene.

Foto: HAS design and research

Mrakodrap je navržen jako budova dvou tváří.

Horní patra jsou určena pro multifunkční umělecká centra, včetně divadla, svatebního sálu, vyhlídkové plošiny, aby vytvořila slavnostní prostor a nabídla výhled na park a zejména v noci pak i na město.

Vltavská filharmonie je pro mě životní výzva, říká vítěz architektonické soutěže Bjarke Ingels

Tipy a trendy

Stavba, coby významný městský hub, zaujme ovšem i mírou dopravní obslužnosti. Je totiž v dosahu místního metra, autobusového nádraží, významné silniční tepny, na střeše má být helipad.

Kabinkové lanovky

Nejefektnější jsou ovšem kabinkové lanovky vedoucí na vrchol se stanicemi v parku a v nejvyšším podlaží. Lanovky mají být rozmístěné na straně budovy, která bude hladká a prosklená (byť na vizualizacích jsou zakreslena jejich lana i na straně se zelení).

Prosklenou stranou se stavba také natáčí směrem k centru města. Naopak zazeleněná je natočena směrem k parku a představuje tak jeho volné pokračování směrem vzhůru.

Komplex depozitáře Národní galerie bude dominantou Jinonic, čtyři patra zpřístupní i veřejnosti

Tipy a trendy

„Za posledních 40 let zažil Bangkok příliš intenzívní urbanistický rozvoj, a tak bangkokské Centrum pro veřejnost může fungovat jako most k přírodě a spojovat lidi a životní prostředí,“ vyjadřují naději architekti Kulthida Songkittipakdeeová a Jenchieh Hung, jenž je mj. absolventem pražského ČVUT.

Anketa

Líbila by se vám taková stavba ve vašem okolí?
Ano, to by bylo prima.
22 %
Docela ano.
2,2 %
To si moc neumím představit.
9,2 %
Příliš ne.
4,2 %
Ne, k nám by se nehodila.
62,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 674 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám