Hlavní obsah

Postavil si obydlí z vyřazeného kontejneru, je napájeno jen solární a větrnou energií

– Psáry
Novinky, Kristýna Léblová, kk

Vojtěch Valda si postavil unikátní Off-grid dům „Gaia“ z námořního kontejneru, který není napojen na žádnou veřejnou síť, a je tak zcela soběstačný. Vodu a elektřinu získává sám a stává se tak ideálním letním sídlem bez nutnosti platit za energie. Jak dům stavěl a jak vypadá nyní, se podívejte v reportáži.

Postavil si obydlí z vyřazeného kontejneru, je napájeno jen solární a větrnou energiíVideo: Novinky

 
Článek

Vojtěch Valda se rozhodl postavit dům nezatěžující životní prostředí. Není napojen na žádnou veřejnou ani neveřejnou síť a energie, jako je elektřina a voda, si získává sám.

„Energii si získává ze solárních panelů a větrné turbíny, vodu chytá do IBC kontejneru a přes filtry je zavedena do samotného domu,“ zmiňuje architekt Vojtěch Valda.

Foto: Jakub Zdechovan

Off-grid dům Gaia

Dům si postavil za tři měsíce v létě 2020 se svým bratrem Václavem Valdou, který je truhlář. Náklady činily něco přes půl milionu korun.

Vláda schválila zákaz jednorázových plastových příborů a brček

Domácí

Dům „Gaia“ je opravdu malý a na první pohled vypadá spíše jako zahradní domeček. Dohromady má 15 metrů čtverečních. Je ale dostatečně vybaven. Ideální je tak pro milovníky minimalismu a alternativního bydlení.

Foto: Jakub Zdechovan

Off-grid dům Gaia

Kontejner je zařízen tak, aby se v něm dalo pohodlně bydlet. „Ze začátku je potřeba říct, že je to takzvaný HCH cube kontejner, který je o stopu (cca 30,5 cm – pozn. red.) vyšší než obyčejný kontejner, a proto je uvnitř pohodlná výška pro uživatele i přesto, že je zevnitř zateplen stříkanou izolací. Na izolaci je smrková překližka, obyčejná obalová překližka,“ popisuje vybavení Vojtěch Valda.

Japonská nákladní loď poztrácela během bouře v Tichém oceánu dva tisíce kontejnerů

Svět

Výhodou domu je, že se dá kdykoli přestěhovat. Nejedná se sice o výletový karavan, ale v případě potřeby je možné jej přemístit. Coby bývalý transportní kontejner jej prostě stačí naložit na kamion a převézt.

Foto: Jakub Zdechovan

Off-grid dům Gaia a jeho vybavení

Pro celoroční bydlení je zatím dům ještě nevhodný, přes zimu v něm zamrzá voda. Hodí se tedy spíš jako letní sídlo nebo rekreační chalupa.

Výhodou je ale právě to, že jej díky nezávislosti na veřejných sítích lze umístit kamkoli, a navíc je díky tomu jeho provoz i velice ekologický.

Několik výživových tipů pro snížení vaší uhlíkové stopy

Zdraví

Jak to funguje

Shipping Container House Gaia je projekt experimentálního soběstačného domu, jedná se o tzv. Off-Grid House. Dům je vybaven solárními panely a větrnou turbínou, která dobíjí baterie v noci a v zimních měsících, kdy jsou solární panely méně výkonné. Stav baterií, spotřebu, dobíjení a další faktory lze sledovat pomocí mobilní aplikace.

Foto: Jakub Zdechovan

Off-grid dům Gaia a jeho vybavení

„Dům zadržuje dešťovou vodu, která je filtrována a distribuována do koupelny se sprchou, umyvadlem a chemickým záchodem a do kuchyně. Je vybaven lednicí, bojlerem na ohřev vody a dalšími přístroji na 12 a 24 V. Zároveň lze za použití měniče vytvořit vyšší napětí 110 V až 230 V. Chytré úložné prostory, skládací postel/pohovka, nábytek i stůl jsou samozřejmostí. Venkovní terasu lze pomocí navijáku sklopit, a tím kontejner uzavřít,“ shrnuje architekt.

Pokud vás tento typ bydlení zaujal, počítejte s cenou ve výši necelého milionu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám