Hlavní obsah

Industriál v umývárně bývalých kasáren nabízí pohodlné a zajímavé bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochodem v chod! Tento povel zněl chodbami domu, v němž jsme fotili, v minulosti určitě velmi často. Jde totiž o staré kasárny v Táboře, které prošly velmi zdařilou rekonstrukcí. My jsme pro vás zdokumentovali byt, jenž byl původně vojenskou umývárnou.

Foto: Lukáš Hausenblas

Hlavní obytnou místností je kuchyň spojená s obývákem. Díky velkým oknům a přímému vstupu na terasu působí prostor propojeně s exteriérem.

Článek

Po rekonstrukci se dům kasárnám vůbec nepodobá. Byl osekán na skelet, přibylo další patro a získal kovové vzdušné terasy, které částečně lemují fasádu. Jeden z jeho bytů si koupila Pavlína s Jakubem a okamžitě se do něj zamilovali. Jakmile do bytu vešli, uchvátily je vysoké stropy a celkově netypický „masivní“ vzhled budovy.

Jediné, čeho se báli, byla orientace bytu na sever, ale obava se časem ukázala jako zbytečná. Velká okna vpouštějí do interiéru dostatek světla a radiátory společně s konvektory v podlaze byt v pohodě vytopí.

Při hledání stylu se majitelé inspirovali ve skandinávských zemích, kam hodně cestovali. Hlavně Kodaň jim přišla úžasná svým industriálním stylem. Hezky se jim to i propojilo s původním využitím objektu jako kasáren.

Byt v jedenáctém podlaží nabízí panorama minimalismu

Tipy a trendy

Z historie budovy

Výstavba kasáren Jana Žižky v Táboře započala v roce 1930 a trvala téměř tři roky. Na rozsáhlém pětihektarovém pozemku vznikl komplex, kde vyrostly obytné domy pro důstojníky a rotmistry, budova mužstva a velitelství pluku, kuchyň, skladiště oděvů a výstroje, automobilové dílny, skladiště mírového automateriálu, stáje a skladiště polních kuchyní a několik příručních skladišť. Některé budovy se nyní postupně rekonstruují a město Tábor má v plánu zde vybudovat novou moderní čtvrť Dvorce.

Odtud také pramení použití zelené barvy na kuchyni, dveřích a na některých prvcích. Se stavební firmou se Pavlína s Jakubem domluvili, že se beton na zdech nechá tak, jak ho firma nahodila, jen požadovali, aby na zdech zůstala patrná stopa stěrky. Povrch potom Jakub s kamarádem ošetřili bezbarvým matným lakem. Spolu s vysokými stropy tak vznikl slušný základ pro industriál.

Složitý výběr v karanténě

S pohledovým betonem se hezky doplňuje světle šedá lepená vinylová podlaha. Zelenou kuchyňskou sestavu jen doplnili jinými úchytkami. Odvážní byli ve výběru dveří. Jejich zelený odstín se povedl, navazuje na kuchyň a určitě prostor zateplil. Celé zařizování měli velmi zkomplikované covidovými nařízeními, takže vše probíhalo jen on-line, a tudíž se ne všechno povedlo a něco museli i vracet.

Jinak šel tento mladý sympatický pár cestou, kdy si leccos vyhlédli a pak doupravili, aby byl nábytek originálnější, a hlavně podle jejich představ.

Takovým příkladem jsou třeba úchytky k nábytku či zelená linka na bílých komodách. Hodně se na designu bytu podepsali i místní řemeslníci. Svářeč zámečník na míru vyrobil konferenční stolek, zrcadlo a botník v předsíni. Podle jejich návrhu vyrobil i kovové nástěnné hodiny, které zdobí obývák s kuchyní.

Některé kousky, jako je skříňka v koupelně, na WC a barový pult vyráběl na zakázku truhlář. Při zařizování koupelny využili majitelé služeb místního koupelnového studia, kde jim pomohli i s návrhem.

Technické údaje:

Užitná plocha interiéru: 70 m2

Plocha terasy: 20 m2

Výška stropů: 3,7 m

Stavební firma: Stav Styl

Dodavatelé:

kuchyňská sestava: Bodarp, Ikea, dveře: Sepos, svářečské a zámečnické výrobky: Josef Hrdina, truhlářské výrobky: Stanislav Bočan, svítidlo na řetězu: Jayden, Profi Svítilny, sedačka na balkoně: Möbelix, sprchová zástěna: Modo New Black II Factory, obklady v koupelně: kolekce Vestige carpet, Obklad Styl

Autor: Lucie Martínková, www.bydlenimagazin.cz

Anketa

Jste fandové industriálního stylu?
Ano, to je moje!
18 %
Docela ano.
38 %
Líbí se mi z něj jen něco.
20,3 %
Moc ne.
3,8 %
Ne, to není nic pro mě.
19,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 395 čtenářů.

Miniaturní garsonka se díky mnoha chytrým řešením proměnila v útulný domov

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Dům lepili jako vlaštovky

Brněnská dělnická kolonie Kamenná čtvrť vyrostla na dně uzavřeného lomu ve 30. letech minulého století. Nouzové domky zde vznikaly jako vlaštovčí hnízda, tedy...

Nový dům s věcmi z půdy

Ingrid původně toužila po prvorepublikovém bytě. Ovšem její manžel, který má krásné vzpomínky na chvíle z dětství strávené u dědy na chalupě, si přál postavit...

Výběr článků

Načítám