Hlavní obsah

Ikonický dům známý jako Plecháč dostal jemnější interiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v roce 2005 v Humpolci vyrostl dům známý jako Plecháč, vzbudilo to pozdvižení, a to nejenom v okolí. Za jeho přízvisko mohou obklady fasády z předrezlého plechu. Zatímco jeho interiér v původní podobě vytvářel dialog se vzhledem stavby, po létech používání se jeho majitelé rozhodli pro určité úpravy. Jejich součástí bylo zjemnění od původní surovosti v hlavním obytném podlaží.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Dům nebyl zpočátku přijat příliš kladně. Dnes je místní ikonou.

Článek

Dnes již ikonický dům Plecháč je zajímavý z mnoha důvodů. Mj. proto, že ukázal možnosti, jak pracovat s relativně malým a stísněným pozemkem s řadou limitů. Parcela, na níž stojí, má 430 m2, přičemž dům na ní zabírá 75 m2. V interiéru rozčleněném do čtyř podlaží pak nabízí užitnou plochu 250 m2.

Především pak vzbuzuje pozornost svým vzhledem. Architekt Luděk Rýzner se svým týmem z ateliéru OK Plan Architects na něm ponechal přiznané materiály v jejich surovém stavu. Jsou to hlazené betonové podlahy, viditelná ocelová konstrukce upravená žárovým zinkováním tvořící základní osnovu domu, vlnité plechy zalité betonem, které řeší stropní konstrukci, a betonové stěrky jako finální povrchová úprava stěn.

Z venkovní části je vše opláštěno předzrezlým plechem (corten). Nedílnou součástí projektu byly sadové úpravy. Dům se tak, po prvotním odmítnutí veřejností, přirozeně zapojil do liniové zástavby a díky prvoplánové výsadbě vzrostlých stromů, které dům obklopují, se stal takřka neviditelným.

Po dvanácti letech zjemnění původní surovosti

„Majitelé se po 12 letech užívání nemovitosti rozhodli pro interiérové úpravy a zjemnění původní surovosti v hlavním obytném podlaží. Do interiéru se přidaly další vrstvy, které řeší nejen vizuální stránku, ale mají i funkční opodstatnění. Základní parametr, který bylo nutné vylepšit, byla akustika interiéru,“ vysvětluje architekt.

Vila přezdívaná Plecháč okouzlí milovníky technicistní architektury s průmyslovými rysy

Tipy a trendy

Veškeré tvrdé a odrazivé plochy v minimalistickém interiéru doznaly úprav. Akustika prostoru se výrazně zlepšila vložením dubových obkladových konstrukcí stropů. Jejich finální povrch je upraven katrováním, což působí nezvyklým dojmem a je v souladu s určitou strohostí domu.

Většina nových prvků na míru

Ke zvýšení akustické pohody a navození větší intimity prostoru přispěly také nové závěsy. Další úpravy už byly zaměřeny pouze na redesign interiéru.

Většina nových prvků byla zhotovena na míru podle návrhů architektonické kanceláře, která stojí za původním i novým konceptem. Nová kuchyňská linka nahradila starší, funkčně zastaralý typ, nové krbové těleso reaguje na aktuální trendy v topení.

Celé osvětlení a řízení domu prošlo výraznou úpravou, a to jak po stránce vzhledové, tak energetické. Obdobně bylo technicky vylepšeno topení objektu.

Doplnění funkční vrstvy

Uživatelé celou úpravu vnímají nikoliv jako přestavbu, ale doplnění funkční vrstvy, aplikované na původní surovou konstrukci, která se s nově vloženými prvky vhodně doplňuje a tvoří harmonický celek.

„Je fajn, když umí dům přirozeně reagovat na nové požadavky a stárne, respektive dospívá s námi,“ říkají spokojení investoři.

Byt na pražských Vinohradech získal po proměně jednu místnost navíc

Bydlení

Reklama

Související témata:
Plecháč (dům)
Luděk Rýzner

Související články

Rošáda v pražském bytě dopadla na výbornou

Rošáda v šachu spočívá v chytré výměně věže a krále. Cílem je získat lepší pozici pro obě figury. Podobně architekti přistoupili k nové organizaci místností...

Výběr článků

Načítám