Hlavní obsah

Nechtěli domov jako krabici. Jejich dům si hraje s tvary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V chatové kolonii u Dobříše najdeme domky malého měřítka vystavěné podle chuti a schopností jejich vlastníka. Domky většinou „nepolíbené architekturou“, vyrůstající improvizací z libovůle jejich tvůrce. Do této sestavy se přidal další dům, který je tak trochu tvarovou hříčkou motivovanou přáním jeho budoucích obyvatel.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Navržený dům je trochu tvarovou hříčkou motivovanou přáním jeho budoucích obyvatel.

Článek

„Námi navržený dům je tvarovou hříčkou motivovanou přáním jeho budoucích obyvatel mít měkký dům, který nebude krabicí a bude postavený z přírodních materiálů,“ uvádějí hned na začátek architekti ze studia Mimosa Architects.

Dům je umístěn v severní polovině pozemku, jižní část pozemku slouží jako zahrada. Jeho velikost se odvíjí od místních regulativů a velikosti okolních staveb.

Zajímavostí pražského bytu se staly nově vložené odstupňované prvky

Tipy a trendy

Dispoziční řešení následuje orientaci a umístění domu, obytné místnosti jsou orientovány do zahrady, v severní části domu jsou umístěny obslužné místnosti. V přízemí tvar domu zdůrazňuje vstup a otevření do zahradní terasy.

Technické údaje

Studio: Mimosa Architects

Spolupráce: architektka Růžena Šenoldová

Umístění projektu: Dobříš

Rok dokončení: 2016

Užitná plocha: 171 m2

Konstrukčně je dům dřevostavbou z masivních dřevěných panelů. Plášť je zateplen dřevovláknitou izolací, finální vrstvou jsou modřínové šindele. Fasáda ze štípaných šindelů dává domu drobnější měřítko a sounáležitost s lesem za zády, relativně snadno kopíruje tvar stavby.

V interiéru je velkou měrou přiznána konstrukční podstata domu – masivní dřevěné panely stěn a stropů. Část stěn je opatřena šindeli a hliněnou omítkou. Podlahy v celém domě jsou kaučukové.

Objekt je vytápěn tepelným čerpadlem vzduch-voda, pasivního standardu domu je dosaženo osazením rekuperace.

Reklama

Související témata:
Mimosa Architekti

Výběr článků

Načítám