Hlavní obsah

Drony se inspirovaly u včel, umí tisknout už i za letu. Jednou by mohly stavět tam, kam se člověk nedostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilně pracující včely nebo vosy budující svá hnízda připomínají drony doplněné o zařízení pro trojrozměrný tisk. Na přichystané ploše vrstvu po vrstvě vytvářejí struktury, které z výšky připomínají ornament, ovšem ve skutečnosti jde o malé komíny. Jde o výsledek práce výzkumníků z Královské univerzity v Londýně, University College London (UCL) a Univerzity v Bathu.

Drony s 3D tiskem umí stavět domy jako včelyVideo: AP

 
Článek

Včelami a dalším podobným hmyzem se inspirovali při své práci výzkumníci specializovaní na vzdušnou robotiku, když vytvořili flotilu dronů schopných trojrozměrně tisknout za letu. Na první pohled je zřejmá užitečnost takových malých stavitelů. Létající tisknoucí pracovníky by bylo možné používat při stavbách na těžko přístupných místech, jako jsou například vysoké budovy. Právě tak by mohli pomáhat například s výstavbou na místech po katastrofách.

Metoda trojrozměrného tisku se zejména v oboru stavebnictví rok od roku s větší jistotou zabydluje a možnost tisknout pomocí dronů ji posunuje zase o kus dopředu. Vědci při práci s drony využívají obdobných principů kolektivní práce, jaké fungují v přírodě, například mezi včelami či vosami. Drony ve flotile pracují na základě jediného plánu a přizpůsobují mu své techniky za pochodu. Během letu jsou drony plně autonomní, ale jejich činnost sleduje člověk. Ten dohlíží na to, zda stavba postupuje požadovaným způsobem, a v případě potřeby, na základě informací dodaných drony, zasáhne.

Vedoucí projektu profesor Mirko Kovac z fakulty Aeronauticy na Královské univerzitě říká: „Dokázali jsme, že drony mohou pracovat autonomně a v tandemu při stavbě a opravách budov, alespoň v laboratoři. Naše řešení je škálovatelné a mohlo by nám v budoucnu pomoci stavět a opravovat budovy v těžko dostupných oblastech.“

Ten dělá to a ten zas tohle…

Naprogramování dronů zahrnuje nejenom samotnou tisknoucí funkci, ale také plánování jejich cest, tak aby se každý mohl přizpůsobit změnám tvaru stavěné konstrukce. Podobně jako u hmyzu také drony ve flotile nejsou všechny stejné. Tzv. BuilDrony jsou ty, které mají na starosti vlastní stavbu, tedy ukládají na potřebná místa stavební materiál za letu. Skupina ScanDronů pro změnu kontroluje kvalitu a jsou tedy jakýmisi dohlížiteli nad precizností práce BuilDronů.

U pražské Stromovky otevřeli první českou tramvajovou zastávku z 3D tiskárny

Bydlení

K otestování tohoto konceptu výzkumníci vyvinuli čtyři cementové směsi na míru pro drony, ze kterých mohou stavět. Během výstavby drony vyhodnocovaly vytištěnou geometrii v reálném čase a přizpůsobovaly své chování, tak aby splňovaly specifikace zadání s výrobní přesností pět milimetrů. Jejich úkolem bylo vytvořit válec o výšce 2,05 metru (72 vrstev) z pěnového materiálu na bázi polyuretanu a válec o výšce 18 centimetrů (28 vrstev) ze strukturovaného cementového materiálu navrženého na zakázku.

Zkoušky v praxi

Jak již bylo řečeno, poletující stavební drony působí roztomile, protože připomínají pracující hmyz, ale především nabízejí možnost stavby a oprav konstrukcí ve vysokých nebo jiných těžko přístupných místech. Výzkumníci proto chtějí začít spolupracovat se stavebními společnostmi, aby si využitelnost stavebních dronů v praxi potvrdili a zároveň aby si ověřili možnost jejich sériové výroby i servisu.

Profesor Kovac neskrývá svůj optimismus: „Věříme, že naše flotila dronů by v budoucnu mohla pomoci snížit náklady a rizika výstavby v porovnání s tradičními manuálními metodami.“

Stačilo 12 hodin a postavili dům z betonu

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Drony

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej dronů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám