Hlavní obsah

Designové doplňky v barvě roku Very Peri

Dana Jakešová, Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte po tom, aby vaše bydlení získalo nevšední nádech, a nevíte, čím jej ozvláštnit? Inspiraci naleznete ve zvláštním odstínu Very Peri, který Pantone Color Institute vyhlásil za barvu letošního roku. Symbolizovat má změny, kterými nyní prochází celý svět.

Foto: Pantone

Barvu Very Peri zřejmě ještě neznáte. Odborníci z institutu Pantone ji totiž vytvořili teprve nedávno. Interiéru dodá šmrnc. Což ale neznamená, že na jiné odstíny fialové byste měli zanevřít.

Článek

Barvu roku volí odborníci z Pantone Color Institute již od roku 2000. Pravidelně šlo o jednu barvu ze vzorníku. Ovšem pandemickým rokem 2021 nás provázely barvy hned dvě - šedá (Ultimate Gray) a sytě žlutá (Illuminating). Letos experti poprvé vytvořili zbrusu nový odstín. Nazvali ho Very Peri.

Barvami roku 2021 jsou světle šedá a oslňující žlutá

Tipy a trendy

Řekli byste, že jde prostě o fialovou. Odborníci z Pantone to ale vidí jinak! Institut ji popisuje jako „dynamický brčálově modrý odstín s oživujícím fialově červeným podtónem“ (jako brčál se dříve nazýval barvínek, který kvete fialově).

Foto: Pantone

Barvou roku 2022 je odstín Very Peri.

Jde prý o nejšťastnější a nejteplejší ze všech modrých odstínů, který v sobě spojuje věrnost a stálost modré s energií červené.

„Tato barva roku odráží to, co se odehrává v naší globální kultuře, vyjadřuje to, co lidé hledají,“ uvedla Laurie Pressmanová, viceprezidentka Pantone Color Institute.

Foto: Hornbach

Fialovo-bílá vliesová tapeta s ornamentálním motivem je určena především příznivcům stylových interiérů. Cena za roli 10 m je 535 Kč.

Nový odstín v interiérovém designu

Very Peri působí jemným a harmonickým dojmem, zároveň dává prostor kreativitě a hravosti.

„Nadčasovost této barvy nese optimistické poselství a interiéru dodá mladistvý šmrnc. V sytých tónech vynikne jak na detailech, tak i na větší ploše, vždy však ve spojení s dalšími barvami,“ popisuje Tadeáš Tenkl, odborník z oddělení barev a bytových dekorací v projektových marketech Hornbach.

Barvy v bytě laďte podle pravidla 60-30-10

Tipy a trendy

Kombinovat ji lze s odstíny bílé, pudrové, vanilkové, béžové nebo i červené, naopak při tmavých zelených či šedých tónech snadno zanikne.

Světlejší paleta Very Peri přináší pocit vzdušnosti a zjemní ostrost kontrastu.

Klid a soustředění, hravost i kreativita

Odstín Very Peri umocňuje vnitřní klid a podporuje schopnost soustředit se. Harmonizuje své okolí a nechává rozvinout fantazii a tvořivost. Příznivci spíše chladnější barevné škály mohou tuto neotřelou modrofialovou využít třeba na části zdí nebo na výraznější kusy nábytku či bytových doplňků.

„Potah gauče, velkého ušáku nebo kusový koberec v odstínu Very Peri v přítomnosti světlých podlah a světlé barvy na zdech vytvoří až překvapivě příjemné a nekonfliktní prostředí,“ dává tip Tadeáš Tenkl.

Foto: Hornbach

Interiérová barva Hornbach StyleColor lavender zaujme na první pohled. Dobrou volbou je hlavně pro ty, kteří se nebojí být trochu extravagantní. Cena balení 2,5 l je 399 Kč.

Stejnou službu udělají i rolety, závěsy, povlečení nebo přehozy na postel v této barvě. Zejména pokud jsou zdi i nábytek kolem výrazně světlejší. Odstíny barvy Very Peri korespondují s tóny levandulové a šeříkové.

Uplatnění ale Very Peri najde i v domácnostech, v nichž se preferují teplé tóny, v doplňcích. Těmi mohou být různé lampy, rámečky, žárovky, polštářky nebo prostírání.

Foto: Alax

Chybí vašim prostorům špetka originality? Pohodlné křesílko ILA 2020 to snadno změní. Sedadlo z polyuretanové pěny se přizpůsobuje lidskému tělu a poskytuje mu vřelé objetí, velká opěrka hlavy dodává křeslu charakter.

„Pro odvážnější poslouží jako součást barevné mozaiky, která vynikne i na malém prostoru. Stejně dobře působí i v rámci barevné tapety v dětském nebo studentském pokoji či fototapety v ložnici, eventuálně v kuchyni. Na roletách typu den a noc její odstíny v kombinaci s bílou doslova okouzlí,“ uzavírá Tadeáš Tenkl.

Anketa

Využijete barvu Very Peri v interiéru?
Už ji doma máme zakomponovanou
11,9 %
Chystáme se na to
10,1 %
Rozhodně ne, nelíbí se mi
78 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 556 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám