Hlavní obsah

Barvami roku 2021 jsou světle šedá a oslňující žlutá

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světle žlutá zářivá barva má symbolizovat optimismus a naději, šedá pak pohodlí. Takové jsou barvy roku 2021, které byly vyhlášeny odborníky z amerického Pantone Color Institutu a jsou tak předurčeny objevovat se na mnoha trendy designových výrobcích.

Foto: Pantone, Nedgis

Barvami pro rok 2021 jsou zářivě žlutá a šedá.

Článek

Nejvíc trendy barvy následující sezony nesou ve světoznámém barevném vzorníku Pantone názvy „Illuminating“ neboli jasná žlutá a ultimátně šedá „Ultimate Gray“ a mají čísla 13-0647 a 17-5104. Vzorník je největším uceleným systémem barev a každý tón v něm má své číslo.

Historie proslulého barevného katalogu je dlouhá, vzorníky Pantone byly zavedeny v roce 1963 a v průběhu let se rozvíjely v neuvěřitelně pestrou škálu barevných odstínů, ze kterých jsou vždy jednou za rok voleny barvy pro příští rok.

Foto: Nedgis, Einrichten-design

Letošní barevný trend ocení ti, kdo chtějí dodat svému interiéru šťávu a mají zájem ho rozzářit.

Vzorníky Pantone jsou používány nejen pro interiérový design a průmysl, ale i pro grafiku a módu. Jde o celosvětově uznávaný barevný standard, na jehož základě mohou designéři odlišovat různé barevné tóny a zkoušet si vzájemné působení barev.

Foto: Circu, Perch Upholstery, Audenza

Tuto barevnou kombinaci ocení milovníci optimistické žluté barvy a také mladá generace.

Šedá barva má poskytovat základ, na kterém jasné akcenty žluté perfektně vyniknou. Právě nevýrazné šedavé tóny si totiž často žádají o doplnění v podobě jasných světlých detailů.

Foto: Tom Tailor

Jde o ideální barevnou kombinaci do kancelářských prostor i moderních bytů.

Globální značky se zvolenými barvami roku průběžně pracují a dá se tak očekávat, že právě v těchto barevných odstínech uvidíme mnoho designérských návrhů na různých nábytkových veletrzích.

Foto: Bridgman

V létě budou zahradní nábytek zpestřovat detaily v syté žluté barvě.

Designéři a fandové interiérového designu tak mohou právě na těchto dobře se doplňujících odstínech stavět své návrhy a nechávat se barvami ve své tvorbě v roce 2021 inspirovat.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám