Hlavní obsah

Obyvatelé městské čtvrti se rozhodli napravit její špatnou pověst pomocí barev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duhově natřené domky v hustě obydlené, leč chudinské části peruánského hlavního města Limy upoutají pozornost už z dálky. Hravá a roztomilá barevnost měla nečekaný cíl – zbavit místo špatné pověsti a spojit obyvatele nad společným dílem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barevná čtvrť v Limě je vidět z širokého okolíVideo: Reuters

 
Článek

Městská čtvrť na svahu Vrchu svatého Cristóbala v Limě se dlouhá léta netěšila dobré pověsti. Ač v geografickém centru města, platila za nebezpečné místo, kam rozumný člověk nezavítá.

Obyvatelům okrsku rozkládajícího se na 30 hektarech v poměrně příkrém svahu ovšem nedávno došla trpělivost a rozhodli se proti tomuto stigmatu bojovat. Jako zbraň si ovšem zvolili kyblíky s pestrými barvami a malířské štětky a válečky.

Hlavní myšlenka jejich počínání byla jednoduchá: má-li se pověst místa vylepšit, musí se vylepšit nejprve jeho vzhled. Zda tento prostředek opravdu zafunguje, ukáže čas.

Pod vedením místních výtvarníků spojili místní své síly a pustili se do natírání všech domů. Zatímco někde se různě vlní a klikatí barevné pásy, na jiných místech vznikly rozsáhlé malby s květinovými a figurálními motivy.

Barvy, z nichž oči přecházejí. Žena v domácnosti vzala proměnu obyčejného domu do svých rukou

Tipy a trendy

Obydlená strana vrchu tak při pohledu z dálky připomíná barevného hada, který se vlní při jeho úpatí.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

„To, do čeho jsme se tu pustili, je společná práce všech sousedů. Snažíme se změnit zdejší prostředí pomocí barev. Tento kopec byl považován za rizikovou oblast města, říkalo se, že tato čtvrť je nebezpečná. Rozhodli jsme se tedy změnit toto společenské stigma uměním, které je pro mě jako malíře tím nejlepším nástrojem, jak toho dosáhnout. Chtěli jsme přidat barvy do celé čtvrti a vytvořit skvělý design, který přitáhne pozornost všech občanů procházejících kolem,” svěřil se reportérům agentury Reuters výtvarník Daniel Manrique.

Reklama

Související témata:

Související články

Barvy v bytě laďte podle pravidla 60-30-10

Některé souhry barev a dekorací v interiéru působí rušivě až křiklavě, jiné naopak fádně. Vyváženosti docílíme dodržením pravidla 60-30-10. To ale neznamená,...

Vneste do interiéru barvy podzimu

Podzimu vládne široká paleta teplých zlatých, bordó a zemitých odstínů od oranžové až do čokoládově hnědé. Vnášejí do prostoru hřejivý pocit a klid.

Výběr článků

Načítám