Hlavní obsah

Denní světlo to v zimě neutáhne, pomozte mu tím umělým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostatek sluníčka a skleněných ploch, jež vpustí do interiéru denní světlo. To je ideál, který ale v zimních měsících neplatí. Umělý zdroj je v chodu i přes den, a nemá být v místnosti pouze jeden. Naopak - čím více, tím lépe!

Foto: Halle

Lineární svítidlo s opálovým difuzorem Sant mění intenzitu a barvu podle biologických rytmů. Člověk se cítí přirozeně i v uzavřeném prostoru, protože osvětlení simuluje denní světlo.

Článek

Víte, jak vybrat správné osvětlení pro každou místnost? Obvykle se odvíjí od činností, jež tam praktikujeme. Osvětlení má obrovský vliv na modelaci prostoru, vytváření nálady, atmosféry. S nadsázkou se dá říct, že útulný a zajímavý interiér funguje i bez nábytku, dělá ho osvětlení a živé zelené rostliny.

Trocha teorie

Lux, lumen, Kelvin? Je dobré se v tom vyznat. S příchodem LED zdrojů se spotřeba radikálně zredukovala, ale žárovky nesou mnoho nových označení a zkratek. Dříve se kupovaly zejména podle hodnoty wattů, tedy spotřeby energie.

  • Kelvin (K) je jednotkou teploty světla. Udává, do jaké míry je světlo zbarvené do modra nebo do červena: čím vyšší číslo, tím chladnější světlo (modré). Rozlišujeme teplé, přirozené a studené světlo. Teplé světlo (1700 –3500 K), přirozené (3500 – 5000 K) a studené světlo (5000 –7000 K).
  • Lumen (lm) je jednotkou světelného toku. Udává, kolik světla žárovka vyzařuje. Čím vyšší počet, tím více světla.
  • Lux (lx) je jednotkou intenzity osvětlení. Vyjadřuje, kolik lumenů dopadá na jeden metr čtvereční.

Žárovky jsou chytré, tedy smart

Smart LED žárovky jsou multifunkční, snadno ovladatelné a integrovatelné do systémů chytré domácnosti. V každé místnosti vykouzlí potřebné světlo pro činnost, kterou vykonáváte. Oproti běžným LED žárovkám mají své výhody.

Pohodlné ovládání na dálku, kdy si lze naprogramovat jejich zapnutí, např. v době nepřítomnosti. Třeba po 17. hodině, kdy už se v zimě stmívá, nebo těsně před návratem domů. Ovládají se mobilní aplikací, umožňují zapínat, vypínat a nastavovat barvu a jas světel.

Na rozdíl od stmívatelných LED žárovek, jež vyžadují instalaci stmívacích ovladačů, nepotřebují chytré žárovky speciální příslušenství. Pomocí aplikace lze rychle měnit jas, barvu i teplotu světla, výhodou je možnost tvoření časových plánů.

Jaká místnost, taková teplota světla

Kde zvolit studené, teplé a přirozené světlo? To je nejčastější otázka na odborníky.

Do kuchyně u linky, která je vlastně pracovnou, je dobré studené světlo. Podporuje výkon, zvyšuje bezpečnost práce (krájení nožem).

Jídelní stůl je naopak klidové místo a vhodnější je méně intenzivní světlo, jež neoslňuje.

Obývací pokoj si zaslouží kromě centrálního svítidla spoustu dodatečných (nástěnné, stojací lampa do čtecího koutku, lampičky na komodu apod.). Obecně se preferují a lépe se budete cítit v teplejších barvách.

V ložnici se studeným barvám úplně vyhněte, je to odpočinková zóna. Dopřejte si praktické lampičky, nejlépe s možností směrování a samozřejmě se stmívačem, ať nerušíte při čtení spícího partnera.

Sci-fi, nebo budoucnost bydlení? Architekt vymyslel průhlednou střechu, kterou zvenku nerozeznáte od ostatních

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Dopřejte interiéru ideální osvětlení

Efektivní rozmístění světelných zdrojů a vhodná intenzita i barva světla ovlivňují nejen lidskou psychiku, ale také atmosféru v domácnosti. Při jasném světle...

Posviťte si na práci, čtení i odpočinek

Centrální zdroj světla sice vyhání šero a tmu ze všech koutů místnosti, ovšem někdy postrádá to správné zacílení. K pohovce či křeslu proto umístíme stojací...

Výběr článků

Načítám