Hlavní obsah

Posviťte si na práci, čtení i odpočinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrální zdroj světla sice vyhání šero a tmu ze všech koutů místnosti, ovšem někdy postrádá to správné zacílení. K pohovce či křeslu proto umístíme stojací lampu, na pracovním stole nebo nočním stolku v ložnici nesmí chybět lampa stolní.

Foto: Tchibo

Stmívatelná lomená lampa s textilním stínítkem se hodí do obývacího pokoje. Cena 3490 Kč.

Článek

Vlivem rozšíření počtu lidí pracujících doma vzrostl loni zájem právě o doplňková stojací a stolní svítidla.

Na průměrnou českou domácnost připadá devět malých svítidel. Vyplývá to z nedávného průzkumu firmy Ekolamp.

„Podle něj převládá nákup osvětlení do studoven, pracoven a obývacích pokojů,“ shrnuje závěry Zuzana Adamcová ze společnosti Ekolamp, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů, svítidel a dalších elektrozařízení.

Rozjasněte pracovní stůl

Ačkoli se pracovní stůl většinou nachází ve světlejší části interiéru, nejlépe nedaleko okna, v zimních měsících doplníme svit centrálního zdroje ještě stolní lampou.

Přechod mezi tmou a světlem při práci a studiu nebude tak ostrý, což je šetrnější k očím. Benefitem také je, že rovnoměrné světlo z několika zdrojů navozuje v období s krátkými dny duševní pohodu.

Foto: Konsepti

Stolní lampu Snoopy s lakovaným kovovým stínidlem a základnou z bílého mramoru navrhli Achille a Pier Giacomo Castiglioni v roce 1967. Ne náhodou se podobá komiksové postavičce stejnojmenného pejska.

Typy lamp určené do studovny i pracovny mají kloubový systém umožňující polohování a změnu intenzity osvětlení. V některých případech nechybí klip k uchycení na hraně stolu či poličky.

„Abyste zdroj světla využili na maximum, lampu umístěte podle dominantní ruky - jste-li praváci, postavte ji vlevo, leváci vpravo. Tak si nebudete stínit,“ doporučuje interiérová designérka Tereza Polcarová.

Volte světlo pro klid

Pracovní lampy bývají řešené minimalisticky, na rozdíl od těch, které máme v ložnici, v obývacím pokoji nebo na stolcích u dětských postýlek. Tam si dovolíme rozmanitost barev, tvarů stojanů i stínítek a rozličné kreativní provedení odpovídající retro či industriální atmosféře nacházející inspiraci v přírodě.

Trh nabízí stolní vodní lampy, papírové skládací, veselé z plastu. Dětské lampy často svou formou zastávají funkci hračky, jejíž stmívání a vypnutí můžeme načasovat.

Lampy zútulní večerní interiér

Tipy a trendy

Stojacím/podlahovým lampám to nejvíce sluší v obývacích pokojích, v halách i ve větších ložnicích. Uchvacují vzhledem, často odpovídají svým charakterem stolním i nástěnným lampám pocházejícím ze stejné kolekce.

Vynikají však provedením labutího krku či lomeného ramene sklánějícího se nad pohovkou. Mohou být zároveň věšákem připomínajícím pouliční lampy.

Foto: Tchibo

Růžovou idylku navozují stojací (2190 Kč) a stolní (1490 Kč) lampy s názvem Skleněná koule. Podstavec a noha svítidel jsou ze zlatě lakovaného kovu.

Dbejte na materiál i styl

Stojany lamp bývají dřevěné, keramické, z lehčeného betonu, ze skla, nejčastěji však z chromované i jinak upravené oceli.

Díky studenému světelnému zdroji, u něhož nehrozí riziko zahřátí a následného požáru, se stínítka vyrábějí z papíru, kartonu, bavlny, látky či křehkého skla.

Jak zvolit svítidla do jednotlivých částí bytu

Jak na to

Lampy jsou užitečné, chápeme je také jako designový prvek. Proto by měly ladit s dalšími tvary, barvami a vzory v interiéru. Dobře vypadá, když prvek lamp odpovídá detailům na centrálním osvětlení, či dokonce na jiných dekoracích, ať už jde o reliéfní motiv, dezén, barevný odstín, použitý materiál.

Do bohatě vybavených domácností s mnoha doplňky a do menších bytů jsou vhodnější subtilní strohé lampy. Naopak ve střízlivě zařízené místnosti můžou lampy zaujmout pozici dominantních designových solitérů.

Teplé, nebo studené světlo?
Jídelně, obývacímu pokoji a ložnici svědčí teplejší odstín světla, který je šetrnější k očím a navozuje útulnou atmosféru. Vsadíme na výrobky se stmívačem, jímž regulujeme míru světla podle konkrétní činnosti.
Do studovny, pracovny a kuchyně je vhodný LED světelný zdroj se studenou či teplou bílou barvou světla. Lépe se při ní soustředíme.
Zaprášené žárovky spotřebovávají o 20 % energie více, proto je občas otřeme i se stínítkem, aby světlo netlumil nános prachu.

Anketa

Obměňujete pravidelně doma svítidla společně se vzhledem domácnosti?
Ano, samozřejmě.
6,2 %
Jen ta, která se k novému stylu už nehodí.
18 %
Jen ta, která stejně dosluhují.
57,3 %
Ne, světla necháváme.
18,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 211 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám