Hlavní obsah

České firmy realizují invenci designérů

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Designéři sledují novinky ve světě, jdou naproti moderním technologiím a finálním výrobkům vtisknou jedinečnou hodnotu. Jsou nejen krásné na oko, ale hlavně praktické a plně funkční. Ať už jde o vybavení do kuchyně, koupelny, pracovny či jídelny. Představíme vám některé inspirativní realizace.

Foto: Dřevojas

Koupelnová sestava Lubo Majera je vyrobena z dubového dřeva. Jednotlivé díly jsou speciálně ošetřeny, tak aby vyhovovaly prostředí koupelny.

Článek

Nomad aneb Pracujte, kde chcete

Bojujete doma s místem a stohy papíru? Potřebujete při své práci změnit prostředí a přesunout se z ložnice do obývacího pokoje či na terasu? Pořiďte si Nomad, mobilní kancelář vybavenou vším, co potřebujete mít po ruce.

Sestava byla nominována na Designbloku v kategorii Nejlepší nábytek. Design Atelier Pelcl, výrobce Le Bon.

Foto: Le Bon

Mobilní kancelář Nomad navržena Atelierem Pelcl.

Perola: koupelna blízká přírodě

Autorem návrhu je Lubo Majer, nábytkový a produktový designér, který se inspiroval přírodou a masivním dřevem. Nábytek je z dubového dřeva, které je speciálně ošetřeno, aby zvládlo vlhké prostředí koupelny.

Zajímavá je absence úchytek a hlavně ustupující šikmé čelní hrany u umyvadlové zásuvkové skříňky. Díky tomu při používání umyvadla a zrcadla může dáma přistoupit k nábytku co nejtěsněji. Vysoké skříně nejsou z jednoho celistvého kusu, ale probíhají zde proporční linie, které sestavě dodávají neformální odlehčení.

Stolek z masivu

Rodinná firma Wuders vyrábí designový nábytek z českého a slovenského masivu v kombinaci s bytelným kovem. Preferuje přirozenost a ušlechtilost dřeva a přináší stoly, poličky, lavice, židle a další doplňky do domácnosti, které jsou praktické, udržitelné.

Foto: Wuders

Rodinná firma Wuders z Hodonína se specializuje na výrobu designového nábytku z masivu v kombinaci s bytelným kovem.

Konferenční stolek Jonas Salk je vhodný do obývacích pokojů, dost silný a velký, aby pojal všechny knihy, ovladače, dekorace a třeba i kávový servis. Deska stolku je z dubového masivu.

Betonové rámečky

Industriální beton proniká do moderních interiérů a díky zlínské společnosti ho můžete potkat i na takových detailech, jako jsou domovní vypínače a zásuvky.

Betonové rámečky se vyrábějí ručně ze speciální směsi s přítomností polyvinylalkoholových vláken.

Tipy na designové dárky z betonu

Vánoce

Stabilita a pevnost se odrážejí i v síle samotných rámečků: u hranatých rámečků Decente jde o tloušťku 7 mm. Materiál je voděodolný a UV stabilní.

Foto: Obzor

Ručně vyráběné betonové rámečky oživý interiér v drobných detailech. Můžeme je použít jako vypínače či zásuvky.

Ikonické židle z recyklovaného materiálu

Židle Tip Ton jsou vyrobené z plastu ze skládky v Německu, kde jsou opětovně použitelné materiály sbírány v rámci programu „Žlutý pytel“. Plast je drcen, vyčištěn a zpracován na vysoce kvalitní, znovu použitelný granulát.

K dosažení potřebné úrovně stability a kvality je do recyklovaného materiálu přidáváno malé množství skelných vláken.

Foto: Vitra

Židle Tip Ton RE vznikly díky programu Žlutý pytel. Jsou vyrobeny z recyklovaného plastu ze sběrných skládek.

Produkt není nijak dobarvován: šedá barva židle Tip Ton RE má přirozený odstín, je 100% recyklovatelná. Lze ji stohovat na sebe, snadno se čistí a udržuje.

Chcete stylovou židli? Inspirujte se ikonami

Tipy a trendy

Pohodlná solitérní vana Ypsilon

Volně stojící vanu navrhl designér Kryštof Nosál a charakterizuje ji slovním spojením „soft geometry“. Pravidelnost a strohou symetrii zjemnil citlivým pojetím vnějších linií s až romantickým vyzněním.

Foto: Ravak

Vana Ypsilon pochází z dílny designéra Kryštofa Nosála a je navržena na principu soft geometry.

Svým nekomplikovaným tvarem odpovídá současnému designu a nabízí novou dimenzi pohodlí. V oblasti ramen se vana lehce rozpíná do stran a vy si můžete pohodlně položit ruce a relaxovat v klidu i v oblasti hlavy a šíje.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Materiál akrylát, rozměry 180 x 80 cm, v prodeji od ledna 2021.

Reklama

Související témata:

Související články

Rustikální styl evokuje kouzlo starých časů

Dnešní doba je hektická, plná stresu. Lidé proto stále častěji utíkají z měst na venkov. Nebo se aspoň doma snaží navodit poklidnou venkovskou atmosféru....

Kam chodí knihy spát

Elektronické čtečky jsou praktické, ale skutečný relax zažijeme jen s papírovou knížkou v ruce. Je totiž originální, krásná i vzácná. Proto si zaslouží...

Výběr článků

Načítám