Hlavní obsah

Kam chodí knihy spát

Právo, Sylva Svobodová

Elektronické čtečky jsou praktické, ale skutečný relax zažijeme jen s papírovou knížkou v ruce. Je totiž originální, krásná i vzácná. Proto si zaslouží v interiéru čestné místo. Nápadů, kam uložit knihy, není nikdy dost.

Foto: JAP Future

Atypická knihovna s dokonalým využitím stěn a rohu v obývacím pokoji.

Článek

Využít lze jednoduché police, modulové sestavy nábytku i tradiční knihovny se skleněnou vitrínkou. Mají velkou výhodu: na knihy se nepráší, ale na speciální kus nábytku potřebujete mít prostor.

Nejoblíbenější jsou knihovny vyrobené na míru, jež využívají místo až po strop, jsou variabilní s možností uzpůsobit police podle velikosti knih. Kromě šířky knihovny, kterou limituje daný prostor, se zajímejte i o výšku a hloubku.

Své TOP knihy vyskládejte od pasu nahoru, abyste si nemuseli sedat k podlaze, když si je chcete častěji prohlížet.

Knihovna podle knihomola

Jaký prostor dáte knihovně, záleží na počtu kusů, které vlastníte. Některé knihy po přečtení možná putují po známých, jiné darujete. Ale jsou i takové, které s námi zůstávají, máme je rádi a jsou pro nás důležité.

Kdo čte opravdu hodně, ocení volnou stěnu, kterou může vyhradit jen a jen knihovně.

Foto: Trachea

Monumentální knihovna je vyrobená na míru, povrchová úprava černý vysoký lesk.

Foto: WestwingNow

Jednoduchá police se osvědčila na knihy, které používáme častěji.

Skvělou volbou je knihovna vyrobená na míru. Při jejím návrhu nezapomeňte, že rozměry knih jsou různé, některé mají atypický tvar. U všech přece chcete přečíst na hřbetu název, není dobré je mít naskládané na sobě, a tudíž hůře dostupné.

Tradičním materiálem pro výrobu knihoven je dřevo. Může být rustikální, s přiznaným dřevem a letokruhy, ale i nalakované, hladké.

Na venkovskou chalupu patří knihovna z masivní borovice, světlého dřeva, která navodí atmosféru skandinávského designu. (Zvlášť když ji vylepšíme řadou švédských detektivek.)

Oázy klidu pro začtené knihomoly

Tipy a trendy

Otevřenou, či zavřenou?

Každý typ knihovny má své přednosti a zápory. Otevřené police jsou vzdušné, ale také se na ně neúměrně práší. A ruku na srdce: jak často je vymeteme prachovkou?

Zavřené knihovny jsou schované za sklem, příjemně nasvícené. Tam to knihám vyloženě svědčí.

Foto: Asko - Nábytek

Modulární nábytek složený ze zavřených a otevřených korpusů je praktický a snadno kombinovatelný s ostatním vybavením v interiéru.

Foto: JAP Future

Otevřená policová knihovna je částečně krytá sklem, jež knihy chrání před prachem.

Ať se rozhodneme jakkoliv, můžeme být kreativní: vybírat z mnoha velikostí a barev korpusů, dvířek, úchytů i vnitřního vybavení knihoven.

Vyplatí se volit nábytek ve stejném stylu, jako je ve zbytku interiéru. Tedy, pokud nechcete záměrně knihovnu povýšit na nepřehlédnutelný solitér...

Anketa

Jaký žánr čtete nejraději?
Beletrii obecně
30,6 %
Detektivky
21,6 %
Historické romány
12,9 %
Sci-fi/fantasy
11 %
Životopisy
3,8 %
Červenou knihovnu
3,6 %
Poezii
1,1 %
Hobby
3,8 %
Literaturu faktu
11,6 %
Celkem hlasovalo 611 čtenářů.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám