Hlavní obsah

Poctu České komory architektů získal v letošním roce architekt Petr Hlaváček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká komora architektů udělí ocenění Pocta ČKA za rok 2022 architektu Petru Hlaváčkovi, který se na město dívá jako na komplexní celek. Oceněním vzdává Komora hold významným osobnostem z oblasti architektury, které se svou prací a morálním kreditem významně zapsaly do moderní historie české architektury.

Foto: ČTK

Architekt Petr Hlaváček se ve své architektonické činnosti zabývá jak celkem, urbanistickou koncepcí a řešením veřejného prostoru, tak detaily s důrazem na kvalitu.

Článek

Návrhy na udělení Pocty ČKA podává každoročně odborná veřejnost včetně členů jednotlivých orgánů České komory architektů. Z nominací pak laureáty vybírá odborná porota. V té, která navrhla udělení Pocty ČKA za rok 2022 architektu Petru Hlaváčkovi, zasedli architekt Petr Kučera (ředitel Národní kulturní památky Vyšehrad), architekt a vysokoškolský pedagog Petr Pelčák, novinářka zaměřená na oblast architektury Jolana Říhová, krajinářský architekt a vysokoškolský pedagog Vladimír Sitta a architektka Markéta Zdebská.

Porota se shodla na udělení ocenění Petru Hlaváčkovi jednomyslně

Odborníci byli ve svém rozhodnutí jednotní. „Petr Hlaváček dlouhodobě, soustavně a s velikým osobním nasazením vytváří podmínky pro vznik kvalitního urbanismu i architektury, a tedy stavební kultury v Praze,“ uvedli porotci.

„Je architektem, který se rozhodl upřednostnit službu naší společnosti před realizací vlastní, tedy před tvorbou ve vlastní úspěšné architektonické kanceláři,“ pokračují a dále vyzdvihují jeho práci v pozicích nejprve ředitele Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) a poté coby 1. náměstka primátora hl. m. Prahy pro oblast územního rozvoje a územního plánu.

Podle poroty se zasadil o to, že urbanismus, architektura a město se staly opět tématy politické diskuze, a ta se stala diskuzí o kultuře a s kulturou. Konkrétně porotci uvádějí, že přispěl ke vzniku IPRu a po politických tlacích na něj ke stabilizaci jeho pozice a významu, což se vztahuje také na Pražské stavební předpisy.

V neposlední řadě členové poroty ocenili i základní osobnostní rysy laureáta: „Při prosazování důležitých kroků pro město a společnost volí cestu konstruktivní debaty. Jeho bytostnou snahou je hledat to, co názorově odlišné účastníky diskuse spojuje, než rozpojuje.“

Architekt Petr Hlaváček

  • Architekt Petr Hlaváček (*31. července 1961, Zlín) je český architekt a urbanista.
  • Od roku 2018 působí na Magistrátu hlavního města Prahy coby náměstek pro územní a strategický rozvoj.
  • V roce 1991, založil s Hanou Seho-Münzovou ateliér R.U.A. Dnes vede pražskou architektonickou kancelář pod názvem Architekti Headhand. V ní působí spolu s Magdalénou Hlaváčkovou a Miroslavem Šajtarem.
  • Od roku 1990 s přestávkami pracuje i jako pedagog na ČVUT v Praze. Na Fakultě architektury se věnuje také workshopu City Development zaměřenému na vztahy mezi architekty, developery a klienty.

Slavnostní předání tohoto prestižního ocenění se uskuteční na nominačním večeru České ceny za architekturu v úterý 27. června 2023.

Česká komora architektů udělí poctu Evě Jiřičné

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Česká komora architektů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám