Hlavní obsah

Trojdům v Libocké ulici kombinuje tradiční tvary i moderní architektonická řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadové rodinné domy od kanceláře Martina Čeňka (Martin Cenek Architecture) jsou zasazeny do stávající zástavby podél ulice Libocká. Soubor tří rodinných domů byl navržen jako jednoduchý objekt s tvarem i použitými materiály odvolávajícími se na tradiční architekturu, ale použitými tak, aby došlo ke sjednocení celé stavby do jednotné hmoty.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, Martin Čeněk

Stavba se nachází v Praze 6 v Libocké ulici.

Článek

Řešení interiérů domů se vyznačuje celkovou jednoduchostí, přehledností a umírněnou volbou materiálů - betonu, bílých omítek, dubového dřeva a bíle lakovaných povrchů. Cílem bylo dosáhnout jednoty interiéru s celkovým pojetím rodinných domů a jejich nenásilného provázání s exteriérem. Na západní straně pozemek staveb sousedí s cestou na bývalý hřbitov při oboře Hvězda, který k parcele přiléhá na jihu.

Přízemní část architektury rytmizují dva bloky vstupních schodišť, jeho zbytek je ustoupen výrazně pod hlavní hmotu stavby. Opticky tedy stavba umožňuje rozšíření hodně stísněného uličního profilu, zároveň je ale pevně dodržena historická uliční čára, výška říms i hřebene.

Veřejná část budovy je od soukromé zahrady oddělena výškově. Do rušné ulice na severní straně jsou v domě orientovány převážně servisní provozy. Objekt je řešen jako energeticky pasivní, vybavený tepelnými čerpadly vzduch-vzduch a nuceným větráním s rekuperací tepla.

Vila je jedním z děl přihlášených do soutěže Česká cena za architekturu.

Klasický cihlový dům získal neobyčejný doplněk v podobě teleskopické nástavby

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám