Hlavní obsah

Český dům plný chytrých technologií je zcela soběstačný

Vyšší Brod

Uprostřed pole nedaleko Českého Krumlova stojí od konce léta dům, k němuž nevedou žádné kabely ani potrubí. Zcela soběstačný dům čerpá energii, teplo i vodu z vlastních zdrojů a podle jeho stavitelů se má stát jedinečnou ukázkou budoucnosti bydlení. Proto jej doplnili i moderními vychytávkami, aby byl co nejvíc udržitelný.

Český dům plný chytrých technologií je zcela soběstačnýVideo: Novinky

 
Článek

Dům je navržen takzvaně off-grid, to znamená, že k němu nevede žádná infrastruktura. Zatímco elektřinu a zdroj vytápění bere budova, kterou autoři pokřtili na Český soběstačný dům, ze solárních panelů na střeše, vodu sbírá kromě studny i z dešťovky, která je pomocí důmyslného systému sváděna do podzemní nádrže.

„Dům je trochu energeticky naddimenzovaný, abyste mohli přijet i v zimě, večer se například vysprchovat a vše fungovalo tak, jak má. Od března do listopadu běží dům na solární energii. Pro zimní měsíce máme dodatečně ještě automatický kotel na pelety, který pomáhá dodat teplo, když je sluníčka míň,“ vysvětlil zakladatel a správce Českého soběstačného domu Pavel Podruh.

Udržitelnost a soběstačnost byla kladena na první místo i při samotném výběru materiálu a konstrukci domu.

Foto: Saint-Gobain

Dům není napojen na žádnou vnější infrastrukturu, polovinu střechy vyplňují fotovoltaické panely. Na fotce během stavby

„Při výběru stavebních materiálů na tomto domě byl kladen důraz na trvalou udržitelnost, vnější tepelná obálka byla dimenzována tak, aby došlo ke snížení tepelných ztrát v objektu,” uvedl manažer technické podpory Tomáš Truxa ze společnosti Isover s tím, že při návrhu bylo myšleno i například na akustiku vnitřního prostoru.

Vzali do ruky nářadí, které nikdy dříve nepoužili, a postavili si soběstačný minidomek

Bydlení

Vnější stěny domu jsou tak vyhotoveny z pálených keramických tvárnic, které vyplňuje minerální izolace. Zateplená je i střecha, a to v úrovni mezi krokvemi a částečně i pod nimi. Polovinu střechy pak zaplňují fotovoltaické panely.

Uvnitř domu, jenž má 108 metrů čtverečních obytné plochy, se v přízemí nachází obývák s kuchyní a samostatným záchodem a v patře dvě ložnice s plnohodnotnou koupelnou se sprchovým koutem. Součástí domu je i technická místnost o ploše 12 metrů čtverečních.

„Je trochu větší než u normálního domu, protože si potřebujeme všechny zdroje vyrábět na místě, takže je to i objemnější,” dodal Podruh s tím, že součástí technické místnosti je i Li-Fe baterie o kapacitě 20 kWh.

Foto: Saint-Gobain

Technická místnost domu má 12 metrů čtverečních. Nachází se zde mimo jiné i Li-Fe baterie o kapacitě 20 kWh.

Ta je jedním z několika technologických vychytávek, které stavbě umožňují být nejen co nejvíce soběstačnou, ale i udržitelnou.

„Dům je poměrně technicky sofistikovaný, ale zároveň je koncipován tak, aby se dal kdykoliv opravit. Jsou tam automatizované prvky. Například jsme vyvíjeli systém hlídání baterií, což na trhu chybělo. V tuto chvíli už se systém prodává po tisících kusech po celém světě,” zmínil Podruh.

Myšlenka vlastního soběstačného domu jej napadla při návštěvě Mexika. „Kdysi jsem ztroskotal v džungli v Mexiku a narazil na místo, které bylo off-grid. Byly to asi tři nebo čtyři chatky a zachránily mi život. Tam jsem poprvé zjistil, jak elegantní je výroba elektřiny ze slunce. Začal jsem studovat energetiku jako celek a systém, jak se elektřina vyrábí, odkud nám putuje do domácností,” přiblížil Podruh.

Kvůli pandemii přišel o penzion, tak si na jihu Čech postavil vlastní domek v korunách stromů

Tipy a trendy

„V České republice je pořád kolem 50 procent elektřiny z uhlí, takže jsem si říkal, že můj dům by ideálně neměl spotřebovávat žádné uhlí. A tak jsem takový dům postavil,” dodal.

Samotné náklady na stavbu domu se podle něj vyšplhaly na 5,5 milionu korun, dalších 220 tisíc korun stálo pořízení pozemku.

„Byl to původně nestavební pozemek. Dva roky jsme spolu s obcí měnili územní plán a potom dva roky sháněli všechna vyjádření dotčených orgánů. Takže trvalo čtyři roky, než jsme mohli začít stavět,” dodal Podruh s tím, že soběstačný dům je po dokončení přístupný k prohlídkám i k přenocování.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám