Hlavní obsah

Korálovou vilu zdobí krajkovitá fasáda

Novinky, Jana Nesvadbová

Korálová vila je název letního domu ve vietnamském Danangu. Své jméno získal podle fasády, která českému čtenáři připomene spíš vzor krajky. Místním lidem ovšem spíše připomene mořské korály, jejichž vzhledem byl dům inspirován. Autory jsou architekti z ateliéru Huni Architectes.

Foto: Princestudio

Dům zdobí krajkovitá fasáda.

Článek

Dům s obytnou plochou 375 m2 stojí na pobřeží Danangské zátoky, kde panuje tropické podnebí charakteristické vysokými teplotami i vlhkostí. Nejvýraznější rys domu, krajkovitá fasáda, tak není jen samoúčelnou ozdobou, ale má velice důležitou funkci. Stíní interiér domu a pomáhá jej chránit před přehříváním během dne. Její vzhled je výsledkem velice pečlivého průzkumu architektů daného místa a výpočtů úhlů dopadajících paprsků slunce.

Do vily má zároveň možnost volně proudit chladný mořský vánek, který rovněž pomáhá udržovat příjemné klima uvnitř stavby. Jako další přirozený stínicí prvek slouží stromy vysazené okolo domu. Zároveň je zahrada chráněna vysokými zdmi jako ochrana před případnými bouřemi a silnými větry.

Dům má tři podlaží a pochozí střechu. Jeho zajímavostí je posunutí jednotlivých pater vůči sobě, což opět přispívá ke stínění interiéru a zároveň umožňuje nejlépe využít jednotlivé prostory v domě.

Přízemí je vyhrazeno pro zábavu rodiny, nás zaujala zejména velká televizní místnost s oknem, jímž je vidět do bazénu venku.

Foto: Princestudio

Televizní místnost má okno vedoucí přímo do bazénu.

Druhé podlaží je typickou denní zónou, kde se rodina setkává při jídle i při společném posezení.

Třetí podlaží je pak klidovou, noční zónou. Zde jsou dvě ložnice s vlastními koupelnami a hlavní ložnice, kterou doplňuje koupelna velkorysých rozměrů.

Domek i s efektním bazénem si muž v džungli postavil takřka holýma rukama

Tipy a trendy

Interiér je zařízen v duchu moderního evropského stylu, luxusu je zde dosaženo především volbou materiálů. Architekti pečlivě volili, kde všude v interiéru umístit zeleň, jež se hezky doplňuje s neapolským zelenkavým mramorovým obkladem.

Anketa

Líbilo by se vám mít průhled do bazénu z domu?
Ano, to by bylo báječné!
51,6 %
Asi ano.
5,3 %
Nevím.
4 %
Raději ne.
31 %
Jen to ne! Vím, co bych tam viděl/a!
8,1 %
Celkem hlasovalo 1728 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Japonský ateliér Nendo se přednostně věnuje designu, občas se ale mezi jeho díly objeví i počin ryze architektonický. Klient z Tokia si pak v takovém případě...

Rodina žije v pentagonu plném stromů

Zeleň, beton, dřevo a neobvyklý tvar s pětiúhelníkovým půdorysem. Tak je možné ve stručnosti popsat dům, který navrhli architekti vietnamského studia Vo Trong...

Výběr článků

Načítám