Hlavní obsah

Uprostřed města vyrostl dům, o který se lidé dělí se stromy

Novinky, nes

Jeden dům rozdělený do pěti samostatných staveb o různé výšce navrhli architekti vietnamského studia Vo Trong Nghia Architects. Stojí v Ho Či Minově městě a jeho obyvatelé mohou mít dobrý pocit, že svým obydlím přímo přispívají k lepšímu ovzduší v okolí. Každá ze staveb totiž slouží jako velký květináč pro stromy.

Foto: Hiroyuki Oki

Dům, který slouží nejen k bydlení, ale také jako sada květináčů pro stromy.

Článek

Komplex příznačně nazvaný Dům pro stromy (House for trees) má charakteristický rukopis vietnamského ateliéru, který se snaží zakomponovat zeleň do každého ze svých projektů. Ať již v podobě zelené střechy nebo z truhlíků vytvořené fasády či mnoha zahrádek u vícepodlažního domu.

Jednotlivé stavby na pozemku o rozloze 474 m² jsou s výjimkou jedné dvoupodlažní, nejvyšší měří 10,3 m. V každé z nich je vždy jen jedna místnost na patře. Celkový součet podlah ve všech pěti stavbách je 226,5 m².

Foto: Hiroyuki Oki

Aby se stromy dostaly v husté zástavbě ke světlu, umístili je architekti na střechy domů.

Foto: Hiroyuki Oki

Když člověk na centrálním dvorku zvedne oči k nebi, naskytne se mu pohled orámovaný nejen domy, ale i korunami stromů.

Zatímco v přízemí návštěvník nalezne kuchyň, jídelnu, koupelnu, knihovnu a modlitebnu, v horních poschodích jsou dvě ložnice, jedna místnost sloužící jako úložný prostor a také je zde druhá koupelna.

Foto: Hiroyuki Oki

Centrální dvorek funguje jako přirozená spojnice mezi jednotlivými stavbami.

Foto: Hiroyuki Oki

Fasády všech staveb jsou sjednoceny.

Na úrovni země se z místnosti do místnosti prochází přes centrální dvorek a po zastřešených cestách, přechod mezi horními místnostmi vede po skleněných můstcích spojujících jednotlivé stavby. Do patra se vystupuje po schodišti v domku s koupelnami.

Foto: Hiroyuki Oki

Pohled z jídelny

Foto: Hiroyuki Oki

Místnosti ve druhém podlaží jsou propojeny můstky.

Návrh studia, v němž mj. pracuje i několik českých architektů, vychází z potřeby navrátit do největšího vietnamského města zeleň, která v současnosti údajně pokrývá už jen čtvrtinu jeho plochy. To, dle přesvědčení architektů, vzdaluje tamní obyvatele od přírody a od jejich tradičního stylu života.

Foto: Hiroyuki Oki

Ložnice nad jídelnou

Foto: Vo Trong Nghia Architects

Domy sloužící jako velké betonové květináče pro stromy a další zeleň by mohly tento trend zvrátit. Kromě toho, každý nový strom ulehčí městskému ovzduší znečišťovanému zplodinami z dopravy a zelené střechy navíc pojmou nezanedbatelné množství vody v období dešťů.

Foto: Vo Trong Nghia Architects
Foto: Vo Trong Nghia Architects

Reklama

Související články

Fasádu domu tvoří truhlíky plné zeleně

Dům, který stojí v Ho Či Minově Městě na jihu Vietnamu, poutá již delší čas pozornost milovníků architektury po celém světě. Důvodem je velké množství...

Výběr článků

Načítám