Hlavní obsah

Mobilní buňka je ideálním řešením, je-li doma na práci příliš rušno

Novinky, Jana Nesvadbová

Koronavirová epidemie umožnila mnohým z nás vyzkoušet si, jaké by to bylo pracovat z domova. Původně to vypadalo jako učiněná idyla. Člověk si dělá svou práci, obklopen bližními, v pohodlí, někdo jen v papučích, jiný bez... Ale ouha! Realita se ve spoustě domácností od snů poněkud lišila. Ukázalo se, že mnohé domovy jsou na soustředěnou práci až příliš rušné. Řešení nabídli norští designéři v podobě pracovní buňky.

Foto: Livit

Malý domek lze využít například jako venkovní studovnu.

Článek

Designéři ze studia Livit, jež sídlí v norském Bergenu, si podobně jako mnozí další ověřili, že práce z domova nemusí být zrovna idylická. Odpadají tu zdroje vyrušení, kterým čas od času musí čelit každý člověk v zaměstnání, ovšem nahrazují je vyrušení ze strany našich blízkých.

Zejména děti, není-li rodič uzavřen ve vlastní pracovně, nemají tendenci rozdíl mezi „odpočívajícím rodičem” a „pracujícím rodičem” příliš rozlišovat. A už vůbec nemluvě o zdrojích rozptýlení v samotné domácnosti. Méně soustředěný člověk jaksi mimoděk zjišťuje, co všechno by bylo potřeba udělat, co poklidit, co zařídit, co upravit...

A proto Norové přišli s návrhem pracovní buňky, již nazvali Studypod. Jde o elegantní, velmi estetický box, který lze umístit v interiéru, ale mnohem větší efekt bude mít v exteriéru. Má téměř krychlový tvar a jeho hrany jsou zaoblené. Čelní stěna je celá prosklená a umožňuje hezký výhled do zahrady, jejíž prostředí se tak stává jedinou inspirací pro člověka uvnitř.

Zrovna tak lze krychli využít i například ve velkých provozech. Stačí ji umístit do velké dílny a člověk, který pracuje „u stolu”, získá rázem potřebné zázemí pro svou činnost, i když je ve vizuálním kontaktu s dělníky ve výrobě.

Ptačí budky pro lidi můžou být i tam, kde žádné jiné budovy neobstojí

Tipy a trendy

Zařízení pracovny je prosté – tvoří je pouze odnímatelný stůl. Podlaha je dřevěná. Půdorys má rozměry mírně přes 2 x 1,8 m. Jak uvádějí architekti, v buňce, která i po uzavření má zajištěné větrání tak, aby si člověk uvnitř nevydýchával vzduch, je možné oddávat se i jiným aktivitám, které rovněž vyžadují klid. Například zde lze cvičit jógu, meditovat apod.

Dokonce se do ní vejde velká postel pro dva, takže je možné box proměnit jak ve spartánsky pojatý pokoj pro hosty na zahradě, tak v domek pro děti.

Pracovní kabinka je na prodej, její cena bez daně činí 11 900 eur, tedy v přepočtu 317 443 korun.

Anketa

Hodila by se vám při práci doma malá venkovní pracovna?
Ano, rozhodně!
53,1 %
Asi by to bylo lepší.
4,7 %
Nevím.
2 %
Myslím, že asi ne.
4,1 %
Ne, nic takového nepotřebuji.
36,1 %
Celkem hlasovalo 2708 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Je to kolo, nebo loď? Je to i příbytek

Srdce milovníků nejrůznějších samohybů a nevšedních vozítek si okamžitě získává tzv. Z-Triton. Říci, že jde o upravené kolo, by bylo hrubou urážkou čtyřletého...

Výběr článků

Načítám