Hlavní obsah

Několik výživových tipů pro snížení vaší uhlíkové stopy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud cítíte potřebu začít pro naši planetu něco dělat, protože vás děsí černé scénáře dopadů změn klimatu, pak pro vás máme několik tipů, jak snížit svou uhlíkovou stopu jen tím, že budete víc přemýšlet nad tím, co a jak konzumujete.

Foto: Profimedia.cz

Rostlinnou stravou od místních farmářů minimalizujete svou uhlíkovou stopu.

Článek

Jak ukazují některé výzkumy, přechodem ze standardní západní stravy na udržitelnější stravovací návyky lze snížit emise skleníkových plynů každého z nás až o 70 % a spotřebu vody o 50 %.

Podívejte se s námi na to, jak toho nejlépe dosáhnout.

1.  Přestaňte plýtvat jídlem

Potravinový odpad významně přispívá k emisím ze skleníkových plynů. Vyhozené jídlo, které se rozkládá na skládce, produkuje metan, a tedy obzvláště silný skleníkový plyn. Odhaduje se, že za sto let bude mít metan 34krát větší dopad na globální oteplování než oxid uhličitý.

Podle odhadů přitom každý člověk v naší západní společnosti zbytečně vyhodí kolem 194-389 kg jídla ročně.

Ekologickou domácnost měly už naše prababičky

Styl

Pokud tedy chcete snížit svou uhlíkovou stopu, začněte tím, že přestanete plýtvat potravinami. Naučte se lépe plánovat jídelníček, potraviny správně skladovat a třeba i vakuovat, aby se jejich trvanlivost prodloužila, nebo kupujte skutečně jen to, co potřebujete a okamžitě využijete.

2. Minimalizujte plast

Přestože v době covidové je těžší se při nákupu potravin zcela vyhnout plastovým obalům, možnosti i nyní existují.

Ačkoliv sami odpad velmi důkladně třídíte, plasty i tak velmi významně přispívají k nárůstu emisí skleníkových plynů.

Jak tedy používat méně plastů:

  • Nepoužívejte plast při nákupu ovoce a zeleniny, ani dalších čerstvých potravin.
  • Noste si do obchodu své vlastní tašky.
  • Pijte nápoje ideálně z vratných lahví.
  • Skladujte potraviny ve skleněných nádobách.
  • Při nákupu jídel z výdejového okénka preferujte ta, která dávají do ekologických obalů, případně si noste své vlastní obaly.

3. Jezte méně masa

Podle řady výzkumů snížení konzumace masa patří mezi to nejlepší řešení snížení uhlíkové stopy.

Ze studie, které se zúčastnilo 16 800 Američanů, přitom jasně vyplynulo, že mezi masa, která se podílejí na uvolňování největšího množství skleníkových plynů, patří hovězí, telecí, vepřové a další druhy pocházející od přežvýkavců.

Emise z živočišné výroby, a to zejména hovězího a mléčného skotu, představují 14,5 % celosvětových emisí skleníkových plynů způsobených člověkem.

Odborníci na výživu tak doporučují masové pokrmy zařazovat do jídelníčku 1-2krát týdně, případně alespoň omezit každodenní množství zkonzumovaných živočišných produktů.

Samozřejmě lze přistoupit i na vegetariánskou či veganskou stravu, nicméně i tam je zapotřebí přemýšlet o složení jednotlivých potravin a jejich pěstování.

Výběrem kvalitních biopotravin z ekofarem prospějete své rodině a podpoříte lokální producenty

Zdraví

Nelze opomenout i stinnou stránku rostlinné produkce, a to kácení pralesů, ošetřování polí roundupem a dalšími chemikáliemi a v neposlední řadě i dopravu plodin přes půlku zeměkoule.

Proto dbejte i na to, aby rostlinné bílkoviny ve vašem jídelníčku byly pokud možno z domácích zdrojů a ideálně i v bio kvalitě.

4. Omezte i mléčné výrobky

Přestože mají mléčné výrobky po výživové stránce celou řadu výhod, z pohledu uhlíkové stopy si též nestojí příliš dobře.

Mléčný skot a jeho hnůj též vytvářejí skleníkové plyny jako metan, oxid dusnatý a amoniak, takže v konečném důsledku mohou za výrobou některých mléčných výrobků stát mnohem větší emise, než je tomu u jiných živočišných výrobků např.  vepřového masa, vajec, kuřecího masa.

Chcete-li se tedy stravovat s ohledem na naši planetu, pak zkuste alespoň občas nahradit mléčné výrobky rostlinnými alternativami. I zde ale přemýšlejte nad konkrétním složením a také nad tím, zda suroviny neprocestovaly půlku planety.

Polární ekoložka Marie Šabacká: Tropické ledovce jsou na změny klimatu nejcitlivější

Styl

5. Naopak zařaďte více potravin bohatých na vlákninu

Potraviny bohaté na vlákninu jsou nejen velmi zdravé a pro náš organismus přínosné, ale dokážou i snížit naši uhlíkovou stopu.

Podle americké studie diety s nejnižšími emisemi skleníkových plynů obsahovaly potraviny bohaté na vlákninu a také minimum nasycených tuků a sodíku. Je to dáno tím, že tyto potraviny lépe zasytí a sní se jich nejen méně, ale člověk pak ani nemá potřebu sahat po potravinách s velkou uhlíkovou stopou.

6. Zaměřte se na pěstování vlastních surovin

Pěstování vlastní zeleniny, ovoce, ale i třeba nejrůznějších obilovin je spjato nejen s lepším přehledem o tom, co skutečně konzumujete, a tedy i s minimalizací vaší uhlíkové stopy, ale i s celkovou duševní pohodou.

Ekologické zemědělství, recyklace dešťové vody a kompostování, to je to nejlepší, co pro svou planetu můžete udělat.

Greta: Ženeme se špatným směrem

Zahraniční

7. Jezte jen to, co skutečně potřebujete

Příjem více kalorií, než vaše tělo potřebuje, způsobuje nejen tloustnutí a s tím související nemoci, ale také je úzce spjat i s vyšší uhlíkovou stopou.

Jsou to zcela jednoduché počty, čím více toho sníte, tím větší uhlíkovou stopu zanecháte. To ale neznamená, že přestanete jíst. Jen se zkuste přestat přejídat a svému tělu tak dopřávat jen to, co skutečně potřebuje.

8. Upřednostňujte produkty od místních farmářů

Uhlíkovou stopu velmi významně snížíte i tím, že začnete většinu potravin nakupovat od místních farmářů.

Jíst sezonní potraviny a podporovat místní, a to zejména ekologické pěstitele, je další věc, kterou uděláte pro naši zem víc než celou řadou dalších opatření. Pokud zabráníte zbytečnému dovážení mimosezonních potravin, ušetříte nejen emise z dopravy, ale také z energií, které jsou pro pěstování mnohých surovin zbytečně využívány, např. k vyhřívání skleníků.

Reklama

Související články

Brčko? Jen ne z plastu

„Nemáme,“ odpovídá čím dál častěji obsluha restaurace, baru, kavárny na mou prosbu o plastové brčko. Ochotně přidá vysvětlení: ničí oceány, zabíjí želvy....

Výběr článků

Načítám