Hlavní obsah

Minimalista z Brna žije v pokoji 2 x 2 metry. Prostor mu stačí na spaní, práci i jógu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Postel, stolek, malá skříňka. To je jediné vybavení malého brněnského pokoje o rozloze dvakrát dva metry, kde již pátým rokem žije čtyřicetiletý Patrik Zouhar. Tento extrémně minimalistický styl je podle něj hlavně o nastavení mysli. Přiznává ale, že v době covidové život v tak malém prostoru může mít i své nevýhody.

Minimalista z Brna žije v pokoji 2x2 metryVideo: Novinky

 
Článek

Minimalismus Patrika Zouhara přitahoval už od dětství, kdy ještě bydlel s rodiči. Poté vystřídal několik skrovných pokojů, až se usadil v současném bydlení. V malém pokoji o velikosti 4 metry čtvereční má jen základní vybavení. Zvládá v něm přitom spát, pracovat, a dokonce i cvičit jógu.

S malým bydlením navíc koresponduje i nízká cena. „Obrovská výhoda tohoto pokoje je, že tady platím směšně nízký nájem. Jsme v lokalitě, která je, dalo by se říct, nejžádanější v Brně. Běžně se tu nájmy pokojů pohybují kolem šesti sedmi tisíc a já tady platím 1100 měsíčně,“ řekl Novinkám Patrik Zouhar.

Pod ženskou taktovkou vznikl z panelákového bytu útulný domov

Bydlení
Foto: Novinky

Když Patrik Zouhar složí svou postel do podoby křesla, získá v malém pokoji prostor i pro cvičení jógy.

Stísněný prostor využívá maximálně. Postel například může složit do polohy křesla, místo židle ke stolku stačí malý polštář. Mimo malý pokoj potom využívá kuchyň a koupelnu. Na chodbě má šatní skříň s veškerými věcmi - pár kusů oblečení, základní nádobí a minimální zásoby jídla.

„Já považuji každou věc za takovou malou kouli na noze, a čím víc těch koulí na noze mám, tím hůře se pak životem pohybuju, takže pro mě dává smysl se věcí zbavovat a mít vlastně jen ty, které přidávají nějakou hodnotu mému životu,” vysvětluje Zouhar.

Byt jako ráj pro minimalisty

Tipy a trendy

Věcí, které nepotřebuje ke každodennímu životu, se proto zbavil. Namísto toho využívá služeb různých půjčoven. „Například nevlastním auto ani kolo, protože to jsou věci, které se dnes dají snadno půjčit, a po městě se tak pohybuji efektivně i bez nich,“ říká.

Foto: Novinky

Do pokoje o 4 m² se vměstná pouze postel, stoleček, malá skříňka a polička na zdi.

Takové služby ale momentálně v době koronaviru nefungují a Patrik Zouhar tak poprvé zjistil, že minimalistický způsob života může být i omezující. Přesto se ale nadále snaží žít pestrým životem a většinu času trávit venku. Přiznává ale, že kdyby měl v malém prostoru bez přestávky trávit více času než týden, přemýšlel by nejspíš nad jiným řešením bydlení.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Já si myslím, že je to hlavně o nějakém nastavení mysli. Pokud si člověk řekne, že bude mít méně věcí, a chce žít tímto způsobem, tak na rozměrech pokojů ani nezáleží. Je to o tom, vlastnit toho celkově méně a žít svobodněji,“ dodává Patrik Zouhar, který by rád naučil minimalistickému způsobu života i další lidi, před koronavirovou krizí proto pořádal mnoho přednášek i kurzů.

Reklama

Související témata:

Související články

Industriální styl versus japonský minimalismus

Někdy i velmi dobře sladěný pár má v zásadních oblastech svého života naprosto odlišná očekávání. Jako v případě manželů, kteří oslovili architekty ze studia...

Majitelé ve svém domě ctí atmosféru 20. let

Mladí partneři bydleli v Praze v Libni v malém loftovém bytě. Byli spokojeni, protože čtvrť se stala epicentrem mladých lidí, otevřelo se tam mnoho kaváren,...

Výběr článků

Načítám