Hlavní obsah

Využijte čas trávený doma užitečně. Zlepšete kvalitu vzduchu pomocí několika tipů

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současný podzimní lockdown nás nutí znovu dýchat společný vzduch s našimi blízkými mnohem častěji, než je obvyklé. Ovšem jaký je to vlastně vzduch? Je dostatečně čistý? S klesající venkovní teplotou větráme již méně a méně a jeho kvalita hraje čím dál důležitější roli. Nucený pobyt doma proto můžeme využít užitečně a udělat něco, co si naše plíce zaslouží. Zlepšit čistotu vzduchu doma pomocí tří tipů.

Foto: Baumit

Zdravé bydlení znamená z velké části mít doma zdravý vzduch.

Článek

Kde se berou škodlivé látky a které to jsou

Ač to mnohé překvapí, vzduch v běžné domácnosti obsahuje nezanedbatelné množství škodlivin. A to nejenom těch, které sami vydýchneme. Některé studie uvádějí, že v budovách lze naměřit až 170 různých látek, které mají za určitých podmínek negativní dopad na zdraví.

Mezi nimi vede formaldehyd, který dráždí kůži, oči a dýchací cesty. Stojí také za bolestmi hlavy nebo záněty průdušek a plic. Vzhledem k tomu, že formaldehyd patří mezi karcinogeny, může dlouhodobé vystavení této látce způsobit rakovinu.

Najít jej můžeme například v některých kobercích, lepidlech a lacích na parkety, dřevotřískovém nábytku a podlahách, kosmetice, textiliích, domácí chemii. Jeho množství lze zjistit pozváním odborníků například z oblasti inspekce nemovitostí. Ti zjistí přesné hodnoty v každé místnosti.

Koupený dům museli zbourat, byl plný formaldehydu

Domácí

Vzduch v domácnostech je rovněž znečištěn prachem a v jarních a letních měsících potom také pyly, které se do interiérů dostávají během větrání otevřeným oknem. Obě složky významně vadí především alergikům a astmatikům.

Nejmodernější barvy a stěrky vzduch pročistí a příjemně ionizují

Jedním ze způsobů, jak vzduch v interiéru výrazně zpříjemnit, je vymalovat jej moderními barvami či použít stěrky, které jsou nejenom paropropustné, ale mají navíc speciálně vyvinuté účinky k čištění vzduchu.

Vhodným nátěrem je například Baumit IonitColor (eventuálně IonitSpatchel), jehož povrch díky obsaženým minerálům přitahuje molekuly vodní páry, které se následně vlivem působení silového pole separují a vracejí se v podobě vzdušných iontů zpět do prostoru. Tento proces tvorby vzdušných iontů je neustálý a lze ho jednoduše přirovnat například k funkci magnetu.

Výsledkem tohoto fyzikálního jevu, jak uvádí výrobce, je výrazné zvýšení koncentrace zdraví prospěšných záporných iontů s pozitivním vlivem na regeneraci buněk v lidském organismu, stabilizaci srdeční a dýchací činnosti a celkové zklidnění nervového systému člověka.

Foto: Baumit

Aby nátěr čistící vzduch mohl správně působit, je nutné dodržet technologický postup uváděný výrobcem a především správný počet vrstev.

Aby se plně projevily pozitivní účinky barvy, je třeba ji nanášet ve dvou až třech vrstvách, přičemž ji lze aplikovat prakticky na jakýkoli podklad s výjimkou sádrové omítky.

Výhodou povrchu je rovněž fakt, že ionizované částice vzduchu na sebe vážou prach a pyl. Zvyšuje se tak jejich hmotnost, takže klesají k zemi. I tím se pročišťuje vzduch ve výšce, kde dýcháme.

Interiérové barvy zatočí také s formaldehydem

Na likvidaci formaldehydu v interiérech se zaměřili výrobci s jednosložkovou barvou Weberdeco Fresh pro vnitřní použití. Nátěr s organickým pojivem a originální přísadou aplikujeme na vyzrálé minerální podklady, případně starší pevné nátěry a sádrokartony.

„Nátěr je vysoce prodyšný, otěruvzdorný a po zaschnutí má matný vzhled. Jde o vnitřní disperzní nátěrovou hmotu s organickým pojivem, vápencovým plnivem a speciální přísadou určenou právě k likvidaci formaldehydu. Vyrábí se v bílém odstínu,” upřesňuje Pavel Svatoš, produktový manažer divize Weber společnosti Saint-Gobain.

Nejstudenější bílá barva na světě odrazí přes 95 procent slunečního záření. Chladí i na dotyk

Tipy a trendy

Vzduch pomůže čistit i sádrokarton

Pokud se rozhodujete pro rekonstrukci bytu nebo domu, zvažte využití suché výstavby pomocí sádrokartonu, což je obzvláště výhodná volba právě v tomto období. Jeho nehořlavé, voděodolné či zvukotěsnící varianty jsou dobře známé.

Méně se zatím veřejnosti do povědomí zapsal sádrokarton opatřený povrchem s technologií zvanou Activ'Air. Ta neutralizuje formaldehyd, respektive rozkládá jeho emise. Výsledkem je čistý a zdravý vzduch v interiéru.

Foto: Rigips

Sádrokartony se dobře hodí k rekonstrukčním pracím prováděným například na podzim. Není třeba s nimi na nic čekat, jde o suchý způsob stavby, a tedy i relativně čistý.

Pro optimální účinnost je vhodné použít 1 m² desky Activ'Air na 1 m³ vzduchu v místnosti. Dobré je, že povrch neztrácí účinnost ani po přetření běžnými prodyšnými barvami.

Vzduchčistící desky nejsou přitom alternativou k akustickým či protipožárním deskám, tuto schopnost mohou mít všechny. Není proto nutné dělat kompromisy.

Fakta o sádrokartonu, která možná neznáte

Jak na to

Jak uvádí Robert Hošek, garant Centra technické podpory společnosti Rigips Skupiny Saint-Gobain: „V dnešní době, kdy firmy a řemeslníci řeší nedostatek materiálu v podobě klasických cihel, ale i stavebního skla, izolací či panelů, přichází sádrokarton na řadu. Je ho dostatek, dá se použít ve vlhkých prostorech, do podlah, na podhledy i na rekonstrukce koupelen a kuchyní, navíc se s ním dá pracovat i v zimních měsících.“

Foto: Rigips

Výhodou sádrokartonů schopných odbourávat formaldehyd je možnost je klidně přetřít nátěrem podle své volby. Jejich funkce tím nebude potlačena.

„Po sádrokartonu můžete sáhnout za jakéhokoliv počasí a ročního období, protože se jedná o tzv. suchou výstavbu. Nemusíte totiž čekat na vyzrávání a schnutí hrubé stavby, jádrové omítky nebo štuků. A tím šetříte čas,“ vysvětluje Robert Hošek.

Alergikům pomáhají domy, které fungují jako plíce

Alergie je pro plno lidí nepříjemným strašákem, který se projevuje v průběhu celého roku. Dle odhadu Světové alergologické organizace jimi trpí 30 až 40 % lidí na celém světě.

Nejkrušnější je pro alergiky pylová sezona, která trvá až 10 měsíců v roce. Velkou úlevu může alergikům dopřát pobyt v tzv. multikomfortních domech, které fungují jako lidské plíce.

Majitel si navrhl modulární pasivní dům. Po převozu na místo ho složil za čtyři hodiny

Tipy a trendy

Jejich podstatou je naprostá neprůvzdušnost obálky, což vyvažuje dokonalý větrací systém vybavený vysoce kvalitní filtrací a dalšími systémy tak, aby se dovnitř nedostávaly zvenčí žádné dráždivé látky, jako jsou pyly, roztoči, zvířecí alergeny nebo plísně.

Foto: Isover

Multikomfortní dům dýchá stejně jako člověk. Anebo přesněji, společně s ním.

„Obálka domu by měla být co možná nejtěsnější, aby nedocházelo k tepelným ztrátám a nesnižovala se efektivita větracího systému. Je nutno doplnit, že výměna vzduchu v domě je nutná, ale měla by být pod kontrolou, což zajišťuje právě zavedený větrací systém,” vysvětluje Karel Sedláček, manažer technické podpory Isover.

Díky správné míře výměny vzduchu s odbouráním těkavých organických látek, teploty vzduchu, vlhkosti, jež vytváří ideální rovnováhu pro lidský organismus, zajišťuje větrací systém nepřetržitý proud filtrovaného čerstvého vzduchu a stále udržuje jeho vysokou kvalitu.

Použitý vzduch je ve stejnou chvíli odváděn pryč – vzduch se tedy díky systému nejen čistí, ale v místnostech i přirozeně cirkuluje.

Kvalitně usazená okna – domov bez plísní

Zdravý vzduch v interiéru začíná u dokonale těsnících oken. Ač by se někomu mohlo zdát, že když kolem oken přirozeně protahuje čerstvý vzduch, je to dobře, tak pravý opak je pravdou.

Venkovní vzduch bývá mimo letní měsíce daleko chladnější než ten vnitřní, a pokud kolem rámu oken protahuje do místnosti, ochlazuje zeď, na které se časem začne srážet přebytečná vlhkost. Výsledkem jsou vlhké mapy, na kterých se dobře daří jedovatým plísním.

Foto: Vekra

Už při stavbě či při výměně oken je možné zabránit pozdějšímu bujení plísní v interiéru, které jsou velice vážným zdrojem znečištění vzduchu v interiéru.

„Zbavit se plísní natrvalo je přitom velmi obtížné. Prostředky proti nim je totiž odstraní jen z povrchu, a proto se plísně dříve nebo později objeví znovu. Abychom se tomto vyhnuli, musí být prostor dokola kolem okna řádně utěsněný už v průběhu jeho montáže. Důležité je hlavně utěsnit připojovací spáru, což je místo, ve kterém se okno napojuje na stěnu. Jedním z nejdůležitějších kroků je montážní pěnu po jejím vytvrdnutí přikrýt co nejdříve ochrannými foliemi a mnohé je vyřešeno,“ radí Pavel Kašpar, manažer montáží značky Vekra, který závěrem doporučuje:

„Zdravý vzduch v domácnosti si navíc udržíte i správný větráním. V chladných měsících rozhodně větrejte krátce, ale intenzivně, nikoli pouhou ventilací a dlouhý čas. Druhým postupem totiž zbytečně necháváte prochládat interiér, kterému potom trvá delší čas, než se zase vyhřeje.“

Anketa

Využíváte současný lockdown k úpravám domova, jako je malování, rekonstrukce apod.?
Ano, samozřejmě.
14,9 %
Něco málo jsme doma udělali.
27,4 %
Ani ne.
17,4 %
Ne. Není kdy.
28,5 %
Ne, máme vše hotovo.
11,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 281 čtenářů.

Ozdravné záporné ionty

Dáme-li do vzájemného protikladu pobyt ve vydýchané místnosti za zvukového doprovodu ventilátoru, osobního počítače či klimatizační jednotky a dýchání čerstvého vzduchu doprovázeného šuměním vody přírodního vodopádu, bude asi volba v setrvání na zvoleném místě zcela jasná.

„V přírodě velmi vnímáme mnohem příjemnější dýchání, které se následně projevuje na naší klidné mysli. Dochází totiž k celkovému okysličení lidského organismu. Málokdo však ví, že onen efekt zdravého dýchaní je dosažen množstvím záporně nabitých částic vzduchu,“ vysvětluje Tomáš Korecký, produktový manažer ve společnosti Baumit a dodává: „Právě ty se nejvíce vyskytují ve volné přírodě a jejich celkové množství je násobeno například v blízkosti již zmíněných vodopádů, v lese, jeskyních či po vydatné bouřce.“

Největším nepřítelem těchto pro organismus tolik potřebných záporně nabitých iontů jsou právě syntetické materiály v místnosti nebo přístroje rušící elektrické pole (obrazovky, monitory, klimatizace a další zařízení). Naproti tomu doslova léčebný účinek záporných iontů prokázali ve své studii pánové Erwin Neher a Bert Sakmann, kteří za předloženou studii s názvem „Funkce iontových kanálů v buňkách“ získali v roce 1991 Nobelovu cenu v oblasti fyziologie a medicíny.

Pozitivní zkušenosti záporně nabitých částic vzduchu se potvrzují i při léčbě dětských pacientů s dýchacími potížemi například v Císařské jeskyni v Moravském krasu. V Česku se řadí k oblastem s vysokým výskytem záporných iontů také Beskydy s okolím Třinecka a Jablunkova.

Reklama

Související témata:

Související články

Se suchým vzduchem si poradí zvlhčovače

S nástupem topné sezony začínají problémy se suchým vzduchem v místnostech, který vysušuje sliznice a stojí často i za únavou. Když k tomu přičteme prach,...

Výběr článků

Načítám