Hlavní obsah

Víte, jak postavit nadzemní bazén a co všechno k němu budete potřebovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postavit nadzemní bazén nemusí být zase tak složité. Vyvarujte se ovšem zbytečných chyb, které by vás jinak mohly stát zbytečnou námahu anebo, v horším případě, i zbytečné výdaje. Klíčem k úspěchu je mít na pozemku vhodné a správně upravené místo.

Foto: Uni Hobby

Plastové panely bazénu Graphite gray mají nejen vysoce kvalitní vzhled přírodního dřeva, ale také zajišťují stabilitu, pevnost a trvanlivost. Bazén je dodáván s pískovou filtrací, ochrannou PE plachtou a s žebříkem. Průměr bazénu 478  cm, výška 124 cm, cena 33 990 Kč.

Článek

Nadzemní bazén poskytuje mnoho výhod. Pro stavbu nemusíte hloubit žádnou jámu, na jaře se voda v bazénu ohřívá mnohem rychleji než v zapuštěném modelu. Vysoký okraj bazénu také brání tomu, aby dítě spadlo do vody, což je z hlediska bezpečnosti důležité. Rovněž si ho seskládáte podle návodu sami, lze ho demontovat, přenést jinam.

Před zahájením stavby věnujte nejprve pozornost přípravě podkladu. Půda na zahradě by měla být pevná a rovná, určitě musí jít o původní zeminu, ne sypanou. Pro představu, 1000 l vody váží jednu tunu. Podklad samozřejmě očistěte od kamenů, kořenů a ostatních předmětů, které by mohly poškodit fólii bazénu. Nerovnosti zakryjte tenkou vrstvou písku (hrubost max. 1 cm). Poté už můžete začít stavět přesně podle návodu výrobce.

Jednoduše a rychle

Předností nadzemních bazénů je i nízká pořizovací cena a pohodlná skladnost. Vybírat lze bazény s rámovou konstrukcí nebo nafukovací, ty nemají žádné kovové části, proto jsou bezpečné i pro děti. Při stavbě postačí nafouknout jen horní límec a stoupající vodní sloup bazén zkrátka sám postaví.

Při montáži nadzemního bazénu nezapomeňte na provozní prostor, který je kolem bazénu třeba ponechat. Oceníte ho během čištění.

Nafukovací bazén má ideální hustotu nafouknutí ve chvíli, kdy je pevný, ale stále má lehkou vůli. Zabráníte tak prasknutí nebo poškození švů.

Bazén napusťte vodou maximálně do 80 % jeho objemu. Pravidelně vyměňujte vodu a zakrývejte ho vždy, když ho nepoužíváte. Déle čistou vodu pomůže udržet bazénová chemie. Bazén pak na podzim demontujte a vysušený pečlivě zazimujte, jakmile teplota klesne pod 8 °C.

A jaké vybavení přijde vhod?

K nadzemním bazénům se hodí kartušové filtrace. Jejich přednost je hlavně v ceně a snadnosti instalace. Filtraci stačí jen napojit k bazénu pomocí hadic a vložit filtrační kartušovou vložku, kterou je potřeba čas od času vyčistit.

K bazénu patří i krycí plachta, která ohřívá vodu, nebo je šikovné i elegantní zastřešení, jež dodá pocit soukromí. U vyšších bazénů oceníte bazénové schůdky, které usnadní vstup do bazénu.

Bavit vás bude i kontrola teploty, pořiďte si měřič, jenž se připevní na boční stranu bazénu. Možné je nechat ho i plout po hladině. Vhodným pomocníkem je alarm, který zaznamená pohyb vodní hladiny a při velkých vlnách spustí sirénu, což je z hlediska bezpečnosti prostě podstatné.

Jestliže je údržba pro vás zatěžující, vybavte se bazénovou technikou. Čerpadlo, vysavač nebo solární ohřev ušetří čas na odpočinek.

Anketa

Dáváte přednost koupání v nadzemním, nebo zapuštěném bazénu?
V nadzemním
59,5 %
Někdy tak a jindy zase jinak
6,7 %
V zapuštěném
33,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 464 čtenářů.

Tipy na zpevněné venkovní plochy

Zahrada

Nečekaná proměna. Manželé ze svého rodinného domu udělali plavecký bazén pro veřejnost

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Když bazén, tak nejen pozemku na míru

Bazén může přeměnit vaši zahradu na oázu, v níž najdete útočiště v horkých letních dnech. Se zastřešením ještě i na podzim. Pokud si chcete užít už tuto...

Výběr článků

Načítám