Hlavní obsah

Vhodná izolace zajistí zvukovou pohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při rekonstrukci střechy a půdní vestavby myslíme kromě tepelného komfortu i na zvukovou pohodu. Jinak uslyšíte každý liják a vlastní slovo nikoliv. Správná střešní skladba s dostatečným akustickým útlumem je tedy velmi důležitá. Když hluk převyšuje 70 dB, což je hraniční hodnota, je v podkroví diskomfort.

Foto: Knauf

Akustická pohoda v podkroví je podstatná, zvláště v klidové zóně. Bubnování deště utlumí správná skladba střechy i vhodné izolační akustické desky.

Článek

Ticho oceníte zejména v klidové zóně: v ložnici, pracovně, dětském pokoji. Kromě izolace myslete i na správný výběr kvalitních oken s dostatečnou zvukovou neprůzvučností, ale i výběr střešní krytiny.

Lepších hodnot zpravidla dosahují těžší skládané krytiny, hůře jsou na tom lehčí. Ale ty jsou často jedinou možností v případě rekonstrukce staršího domu či chalupy, protože není zatížen krov.

A tak stojí akustický útlum na volbě vhodné tepelné izolace a podhledových sádrokartonových desek.

O sousedech nevíte

Kvalitní zvukovou izolaci a na míru navržené akustické řešení nabízejí SDK desky.

Na trhu jsou momentálně v nabídce i modré akustické sádrokartonové desky, z nichž některé mohou mít nejnověji hlukový útlum v určitých konstrukčních řešeních až 73 dB.

Samotné desky mají tloušťku 1,25 cm. Nejčastěji se používají ve formě sendviče, kdy se mezi dvě desky, případně původní stěnu a předsazenou sádrokartonovou stěnu, vkládá profil a izolace.

Izolace v podkroví
Vhodná izolace utlumuje vnější hluk, který do podkroví proniká zvenčí. Už při návrhu podkroví je nutné dbát na správnou tloušťku a druh izolačního materiálu. Ne každý materiál, který má dobré tepelně izolační vlastnosti, má i dobré akustické vlastnosti. Často opomíjeným detailem v půdních vestavbách je také izolace štítu následovaná nedostatečnou izolací příček a stěn, které jsou často tvořeny pouze sádrokartonovými deskami. I ta nejlepší izolace neodvádí stoprocentní práci, pokud stavebník nerespektoval výrobcem a normou požadovanou skladbu nebo detaily izolačních prací jako zateplení rohů a přechody mezi konstrukcemi.

Sádrokarton společně s minerální izolací představuje pružnou konstrukci, která funguje podobně jako tlumiče u aut: akustickou energii pohltí. Takto dimenzované příčky se považují za ideální pro klidové zóny v interiéru, např. v ložnici.

Sádrokarton boří nepravdy a mýty

Jak na to

Předsazená stěna se využívá pro zlepšení hodnot stávajících stěn a již pár centimetrů dokáže výrazně zlepšit akustické podmínky.

Cihla versus sádrokarton

Sádrokartonové stěny nejsou skvělé jen díky zvukově izolačním vlastnostem. Ve srovnání s klasickým zdivem je výhodou montovaných příček nízká hmotnost, snadná montáž bez mokrých procesů, vysoká požární odolnost a variabilita.

Akustický komfort lze navíc zvětšit o pár centimetrů větší tloušťkou stěny nebo použitým typem akustické desky.

Foto: Knauf

Modrá sádrokartonová deska Blue Akustik účinně pohltí zvuk z běžného z interiéru. Tloušťku má 1,25 cm.

Na trhu je možné objevit SDK desky, které kromě akustických vlastností nabízejí vysokou pevnost a tuhost, tvrdost povrchu a odolnost vůči požáru.

Zvuky pohltí i foukaná izolace
Stavební konstrukce z hlediska akustiky dokáže vylepšit i foukaná izolace. Je vhodná jako výplň příček, mezi dvě membrány či mezi dvě desky. Jedinečné je, že vyplní veškeré mezery, všechny detaily, rohy, skuliny např. v podkroví, přímo pod střechou. Když zaťukáte na materiály vyplněné foukanou izolací, nic neuslyšíte.

Přírodní materiály

Celulóza, dřevovláknité izolační materiály, konopí a ovčí vlna se počítají mezi zdravé materiály, které skvěle izolují.

Konopí je přirozeně obnovitelná surovina a díky vysokému podílu oxidu křemičitého je méně náchylná k napadení hmyzem, hlodavci či jinými škůdci. Kladné jsou i izolační vlastnosti, jednou z nevýhod materiálu je, že je snadno hořlavý.

Foto: Ciur

Akustické desky Wolf skvěle odhluční všechny místnosti, vhodné jsou na stěny, stropy i podlahy.

Pozitivní vliv na klima v místnosti zaručují rovněž dřevovláknité izolační materiály. Tyto materiály mají výborné protipožární vlastnosti, jsou odolné vůči ohni.

Pokud se dřevovláknitá deska vznítí, nebude hořet zdaleka tak rychle jako polystyren a nebude ani odkapávat, což usnadňuje práci při hasičském zásahu.

Proměňte starou půdu na stylové podkroví

Jak na to

Odolnost proti plísním a schopnost vázat na sebe škodlivé látky v sobě skýtá přírodní ovčí vlna, která se hodí jako izolace dutin ve střeše. Aby byl materiál odolný vůči škůdcům, přidávají se do vlny další látky.

Vhodnou přírodní izolací je i celulóza, která se skládá z recyklovaného papíru.

Anketa

Víte, jaké všechny vlastnosti mohou mít SDK desky?
Ano, samozřejmě.
24,7 %
Mám určitou představu...
42,7 %
Nejsem si jistý/á.
10 %
Asi ne.
7,3 %
Ne, vůbec.
15,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 150 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdicí materiál umí snížit útratu za teplo

Užitné vlastnosti obvodového zdiva vycházejí vstříc zvyšujícím se nárokům na energetickou úspornost stavby. Trendem jsou proto výrobky s vysokým tepelným, ale...

Dejte starší stavbě nová okna, ušetříte

Nefunkčními okny odchází až polovina z celkového úniku tepla domu! Z hlediska energetických úspor, světelného komfortu a izolování hluku jsou právě ona...

Jak zatočit s vlhkostí v domě či bytě

Vysoká vlhkost v domě či v bytě se mnohdy projevuje nenápadně. Aspoň ze začátku. Přesto vám ale může značně znepříjemnit život. Ohrožuje totiž nejen komfort...

Jak zabránit tepelným ztrátám domu

Tepelnou ztrátu domu ovlivňuje mnoho věcí. Zásadní je lokalita objektu a tepelně technické vlastnosti obálky nemovitosti. Nelze je však tak snadno určit, musí...

Výběr článků

Načítám