Hlavní obsah

Sádrokarton boří nepravdy a mýty

Sádrokarton je moderní materiál, který má překvapivě mnoho dobrých vlastností, variant a možností využití. Když se podíváme do moderních interiérů, můžeme si být téměř jisti, že za čistým a elegantním vzhledem stojí právě on. Přesto o něm stále koluje několik nepravd a mýtů.

Foto: Hornbach

Po pečlivém zatmelení a zbroušení spár se desky ještě finálně upravují.

Článek

Sádrokarton je „základním kamenem“ suché výstavby. Využívá se především při stavbě příček, předsazených zdí, výklenků, podhledů, dělení pokojů nebo při rekonstrukcích půdy. Práce s ním je velmi snadná, instaluje a tvaruje se jednoduše.

A co víc, sádrokartonové příčky mají samy o sobě spoustu dalších výhod. Jsou až 2x tenčí než příčky z cihel, čímž získáte větší podlahovou plochu. To ocení zvláště majitelé malých bytů, kde je každý centimetr prostoru k dobru.

V dutině stěn sádrokartonových konstrukcí je možné vést sanitární instalace (např. elektroinstalace či vodovodní a odpadní potrubí). Při stavbě se s ním také pracuje dvakrát rychleji než s klasickou cihlou.

„S ohledem na realizace mnohdy i ve vyšších patrech bytových a panelákových domů hraje důležitou roli i hmotnost samotného materiálu, také skladnost použitých materiálů a dobrá manipulace. Proto je sádrokarton při použití systému suché výstavby nejlepší volbou a velkým plus,“ dodává Martin Mydloch ze společnosti Rigips.

Obavy nejsou potřeba

O kvalitu a životnost tohoto materiálu se obávat nemusíte. Takzvaný sádroš se vyrábí už více než 120 let. Za tak dlouhou dobu prošla výroba sádrokartonu výrazným technologickým vývojem a už dávno nejde jen o „zmačkaný papír“.

I přesto je však k tomuto materiálu mezi veřejností stále cítit jistá nedůvěra. Pořád o něm totiž koluje mnoho nelichotivých domněnek.

Pevnost

Sádrokartonové desky jsou skutečně panely z lisované sádrové hmoty, která je sendvičovým způsobem vložena mezi dva tvrdé papíry. A je také pravdou, že většina typů sádrokartonu neslouží jako nosné stěny (proto se sádrokarton montuje hlavně na ocelové tenkostěnné konstrukční profily).

To ale v žádném případě neznamená, že stěny z něj by byly jako z papíru. Že byste sádrokarton jen tak prorazili rukou, tedy pravda určitě není.

Foto: Hornbach

Do příček lze zabudovat i izolační materiál.

„Dutý zvuk při poklepání na desku sádrokarton ale opravdu má - klame tělem. I tomu se dá předejít dodržením správných technologických postupů včetně vložení minerální izolace, která se při izolaci příček využívá nejčastěji,“ doplňuje Martin Mydloch.

Hlučnost

I to, že přes sádrokarton je všechno slyšet, je mýtus. Sádrokartonových desek je totiž hned několik druhů, nelze je proto házet do jednoho pytle.

Některé sádrokartonové desky mají výborné akustické vlastnosti samy o sobě. I při menší tloušťce mezibytové příčky dosáhnou o 14 až 20 dB lepší hodnoty neprůzvučnosti než u leckteré příčky z jiných materiálů.

Foto: Rigips

Příčka či předstěna z Habito® H je vhodná k odhlučnění interiéru. Už žádný hluk z dětského pokoje ani žádné hlasy od sousedů. Navíc únosnost této sádrokartonové desky je až 34 kg na jeden kotevní bod při použití běžného vrutu do dřeva Ø 5 mm.

Ještě lepšího výsledku lze dosáhnout zabudováním izolačního materiálu do sádrokartonových příček. Pro co nejlepší výsledný efekt je přitom důležitý správný postup.

„Obecně doporučujeme nejprve udělat příčky spolu s izolacemi, a až poté vyrovnat podlahu a strop. Opačný postup není ideální, neboť akustika je poté vždy horší - zvuk totiž může příčku u podlahy a stropu obcházet,“ upozorňuje Karel Sedláček z firmy Isover.

Kromě toho je tu ještě speciální druh sádrokartonu, který nepropouští zvuk. „Tento druh je označován jako modrý sádrokarton, což je speciálně vyrobená deska sloužící jako zvuková izolace,“ popisuje Richard Klička, odborník z oddělení stavebnin v projektových marketech Hornbach.

Dodává, že akustická deska je výborná na odhlučnění zvuku zvenku i zevnitř mezi pokoji - nebo stěn mezi byty v paneláku. Hlasitá televize sousedů nebo křik dítěte od vedle vás už tedy nikdy nebudou obtěžovat.

Použití ve vlhkém prostředí

Sádrokarton rychle navlhne. Ani to ale nemusí být pravda. Na trhu jsou dostupná řešení pro škálu úrovní vlhkosti počínaje běžným provozem v kuchyních či koupelnách až po prostory s extrémní vlhkostí, jakým je třeba bazén.

Je však nezbytné, že plochy přímo ostřikované vodou musejí být chráněny hydroizolačním nátěrem, jelikož samotné obložení keramickým obkladem nestačí.

Hořlavost

Požární odolnost sádrokartonových konstrukcí je precizně testována a certifikována. Speciálně upravené konstrukce dokážou vzdorovat ohni i více než 90 minut. Tyto desky s vysokou protipožární úpravou bývají červené.

„Vysokým teplotám odolají díky zvýšené pevnosti jádra,“ vysvětluje Richard Klička.

Nosnost

Není pravda ani to, že sádrokarton nic neudrží. Některé druhy sádrokartonových desek mají totiž nosnost na jednom kotevním bodě až 80 kg, a unesou tak třeba i člověka.

Foto: Hornbach

Sádrokartonová deska Knauf Diamant má mnohostranné využití. Hodí se do prostor s vyšší relativní vlhkostí (až 75 %), umožňuje zavěšení těžkých předmětů (při použití hmoždinek pro dutinové materiály až do hmotnosti 55 kg), zajistí ochranu proti hluku.

Celkově ale platí, že na libovolném místě stěny opláštěné sádrokartonovými deskami můžete připevnit dodatečné zatížení. Ať už jde o obraz, polici, televizor nebo kuchyňskou skříňku, správně zvolený typ desky a kotevního prostředku udrží vše potřebné.

Práce s deskami

Na práci se sádrokartonem vám postačí odlamovací nůž nebo pila ocaska, na otvory nebozez (ruční vrták). Po pečlivém zatmelení a zbroušení spár musíte desky finálně upravit.

„Na závěr je nutné sádrokarton dobře napenetrovat, aby barva nebo tapeta dobře držela a vyrovnala se savost celé plochy. Pokud chcete, můžete ještě nanést tenkovrstvou omítku, v opačném případě desku není potřeba ani štukovat,“ dodává Richard Klička.

Pozor na kotvení schodiště
Ve vztahu se sádrokartonovými příčkami je třeba myslet také na schodiště, od jehož typu se odvíjí jeho kotvení, a to už ve fázi přípravy stavební dokumentace. „Bočnicová, točitá a segmentová schodiště mají dvě základní kotvení - do podlahy a do čela stropu. Avšak z hlediska statiky je vždy lepší, když schodiště vede alespoň částečně kolem stěny, kam se přichytí třetím pomocným kotvením. Stěna však musí mít dostatečnou pevnost, proto je sádrokartonovou příčku nutné vybavit speciální výztuhou, např. kovovými traverzami,“ říká Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP Future, která se zabývá výrobou interiérových i exteriérových schodišť. Jiná situace ale nastává u třmenového schodiště, jehož jednotlivé nášlapy se kotví přímo do zdi. Ta by proto měla být ideálně betonová, aby měla dostatečnou pevnost. Sádrokartonová příčka je pro kotvení třmenového schodiště nedostačující.

Anketa

Zvládnete práci se sádrokartonem?
Ano, není to těžké.
70,3 %
Jakž takž.
10,6 %
Netuším.
10,1 %
Asi ne.
3 %
V žádném případě.
6 %
Celkem hlasovalo 3478 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdicí materiál umí snížit útratu za teplo

Užitné vlastnosti obvodového zdiva vycházejí vstříc zvyšujícím se nárokům na energetickou úspornost stavby. Trendem jsou proto výrobky s vysokým tepelným, ale...

Výběr článků

Načítám