Hlavní obsah

Proměňte starou půdu na stylové podkroví

Právo, Karolina Černá

Proměna půdy v obytné místo bývá zejména pro mladé páry jednou z cest k vlastnímu bydlení. Specifický prostor se šikminami kopírujícími tvar střechy ovlivňuje nejen dispozici oken a dveří, ale i výběr nábytku.

Foto: Velux

Do obnoveného podkroví si pořídíme střešní okna splňující aktuální nároky. Lepší tepelná izolace a možnost chytrého ovládání i na dálku jsou dalším bonusem.

Článek

Nejprve je potřeba půdu dobře zateplit. Podkrovní byty se totiž bez precizního zateplení v létě přehřívají a v zimě jsou zase příliš studené.

Se zateplením souvisí i výměna oken s kvalitním zasklením a izolačními vlastnostmi.

Izolace a odvětrání

Tepelnou izolaci musíme důkladně naplánovat. „Důležitá je nejen její náležitá tloušťka, ale také kombinace s vhodnou podstřešní fólií. Jen tak bude střešní plášť fungovat celoročně, jak má,“ říká Richard Klička z oddělení stavebnin Hornbach.

K dosažení co nejlepších parametrů se doporučují až tři vrstvy tepelné izolace: nadkrokvová, mezikrokvová a izolace pod krokvemi.

Podkroví nabízí atraktivní prostor, zkuste ho vkusně využít

Tipy a trendy

Přehřívání zóny pod střechou brání také odvětrání vzduchové mezery mezi střešní krytinou a střešní fólií. Způsobů, jak zajistit odvětrání střešního pláště, existuje několik.

„Důsledně zrealizované odvětrání střechy z ní bezpečně odvádí nahromaděnou vlhkost, takže neproteče do tepelné izolace nebo interiéru. Správné odvětrání s dostatečnou tloušťkou tepelné izolace je ideální prevencí proti přehřívání,“ shrnuje Richard Klička.

Dostatek světla

Kromě tepelné izolace musíme myslet i na dostatek světla. Střešní okna přivádějí do interiéru dvakrát víc denního světla než fasádní, doplnit je můžeme světlíky či světlovody.

Střešní okna by měla být rozmístěna tak, aby rovnoměrně přiváděla přirozené světlo a umožnila interiér efektivně větrat. Jejich montážní výška nezávisí jen na sklonu střechy, ale i na hloubce místnosti a výšce nadezdívky, nejlépe okolo 110 cm.

Foto: Velux

O komfortní klima pod střechou se postarají také různé varianty venkovního stínění.

„V praxi je možné se potkat i s výškou nadezdívky mezi 130 až 150 cm. Všeobecně platí, že horní hrana okna má končit asi ve výšce přibližně 210 cm nad podlahou. I když horní hrana v této výšce může být pro většinu uživatelů těžko dostupná, nabízí se dva způsoby pro manipulaci s oknem: horní a spodní ovládání,“ popisuje Richard Klička.

Dveře na míru šikminám

Při rekonstrukci půdy bývá často nutné kopírovat nosná zdiva spodních pater, což může pod šikmými plochami představovat úskalí při zařizování místností a řešení interiérových dveří.

Pro instalaci běžného dveřního křídla a zárubně často není místo. V takovém případě nastává varianta seříznutí dveřního křídla do šikminy podle tvaru stropu.

Foto: JAP Future

Také celoskleněné dveře umí akceptovat zkosení. Pískovaný povrch propouští dostatek světla, zároveň poskytuje soukromí.

„Jako alternativu standardních dveří lze v podkroví použít i sešikmené celoskleněné dveře. Ty nejenže svým atypickým tvarem navrženým individuálně přesně na míru mohou být použity v méně přístupných částech prostoru, ale díky sklu propouští denní světlo ze sousedících místností,“ říká Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP Future.

Proměna podkroví secesního domu

Bydlení

V případě menší plochy v podkroví váháme s volbou klasických dveří, jejichž křídlo zbytečně zabírá tolik potřebné místo, v otevřeném stavu je to podlahová plocha o zhruba 0,6 m². Posuvné dveře po stěně zabírají 0,1 m².

„Zasouvací dveře do stavebních pouzder dokonce nezabírají vůbec žádnou plochu, protože celé dveřní křídlo zajíždí do stěny,“ dodává Petr Paksi.

Mějte na paměti
Prvním krokem před budováním podkroví by mělo být kontaktování odborníka – projektanta, který zhodnotí stav dané střešní konstrukce a doporučí další postup. Je třeba se podívat na více stavebně-technických faktorů, kterými jsou mj. sklon střechy, stav krovu, světlá výška místnosti, možnost vedení potrubí. Pro jakékoli další úkony je nezbytný stavební a technický posudek. Pokud plánujete změnit prostor pod střechou na obytný, počítejte s tím, že budete potřebovat stavební povolení. Je lepší svěřit žádosti o všechna povolení do rukou odborníků. Ušetří to nejen čas, ale i spoustu nervů.

Anketa

Bydlíte v podkroví?
Ano, bydlíme.
39,2 %
Ne, ale bydleli jsme.
7,5 %
Ne, ale plánujeme v něm bydlet.
7,4 %
Ne, nebydlíme.
45,9 %
Celkem hlasovalo 1555 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Prosvětlete podkroví podle své fantazie

Jak přivedeme denní světlo do obytného prostoru pod střechou? Běžná jsou střešní okna. Komfort bydlení zvýší typ, z něhož lehce vznikne balkon. Do hry zapojíme...

Výběr článků

Načítám