Hlavní obsah

Jak zatočit s vlhkostí v domě či bytě

Právo, Dana Jakešová

Vysoká vlhkost v domě či v bytě se mnohdy projevuje nenápadně. Aspoň ze začátku. Přesto vám ale může značně znepříjemnit život. Ohrožuje totiž nejen komfort bydlení, ale i vaše zdraví. Jak ji poznat a zbavit se jí?

Foto: Isover

Nadměrná vlhkost vytváří ideální podmínky pro vznik plísní, což představuje zdravotní riziko. Plísně totiž přispívají mj. ke vzniku alergií.

Článek

Standardní vlhkost by v domácnostech měla být mezi 50 až 60 procenty. „Vysoká vlhkost může být způsobena průnikem vody zvnějšku nebo z poruch instalace,“ vysvětluje Karel Sedláček, vedoucí technické podpory divize Isover.

Souvisí ale také s běžnými činnostmi v domácnosti, jako jsou třeba vaření, sprchování nebo sušení vypraného prádla.

Mezi první známky zvýšené vlhkosti patří zatuchlý vzduch, rosící se okna a vznikající plíseň na oknech. Následně se na stěnách mohou objevit vlhké mapy a plíseň.

„Pokud se bude vnější voda dostávat do stěn budovy, může dojít k opadávání omítky,“ říká Karel Sedláček. Dodává, že s tím je spojena také energetická ztráta a obecně horší tepelná bilance v domácnosti. Upozorňuje také, že při vysoké vlhkosti zdí či korozi může dojít až k porušení statiky a znehodnocení domu.

Máte problém? Vlhkoměr to zjistí!

Máte pocit, že je váš domov příliš vlhký? Pořiďte si vlhkoměr – měřicí přístroj ukazující relativní vlhkost vzduchu. Podobně jako teploměr ukazuje, zda je míra vlhkosti v místnosti v normě.

Vlhkost zdí poznáte často obyčejným dotekem. Když si ale chcete být opravdu jisti, zda jsou zdi v pořádku, nebo jsou zasažené vlhkostí, pořiďte si elektronický vlhkoměr.

Tři kroky k prevenci proti plísni

Jak na to

„Tento měřič vlhkosti zjišťuje vlhkost v dřevěných a běžných stavebních materiálech včetně zdiva, sádry, betonu a cementotřískových desek. Jedním stisknutím tlačítka zapnete přístroj a elektrody vtlačíte opatrně, ale co nejhlouběji, do měřeného materiálu,“ popisuje Richard Klička, odborník z oddělení stavby v projektových marketech Hornbach.

Abyste získali lepší představu o celkovém obsahu vlhkosti, proveďte několik odečtů v různých místech v materiálu.

Foto: Hornbach

Příčinou vlhkosti v domě může být vlhkost zdí. Stav můžete ověřit pomocí vlhkoměru Stanley. Cena 1250 Kč.

Na LCD displeji se zobrazí naměřená hodnota v procentech.

„Rozsah pro dřevo je 6-44 % a dřevo je suché, pokud tyto hodnoty jsou menší než 20 %. Rozsah vlhkosti pro stavební materiály v rozmezích 0,2-2 %, beton je možné označit za mokrý, jestliže naměřené hodnoty přesáhnou 1,6 %, sádra je vlhká už od 0,8 %,“ vysvětluje Richard Klička.

Co může vlhkost odstranit

Kromě klasických rad, jako je časté větrání, nesušení prádla v místnosti, používání digestoře při vaření a odvětrání koupelny, se dají koupit speciální přípravky na eliminaci vlhkosti.

„Mezi levnější variantu patří např. klasický Ceresit stop vlhkosti, který je efektivním řešením pro absorbování přebytečné vlhkosti,“ uvedl Richard Klička. „Profesionálním pomocníkem pak mohou být elektrické odvlhčovače vzduchu.“

Foto: Hornbach

Kapacita odvlhčovače Concept OV1000 zvládne zkondenzovat až 600 ml vody za jediný den. Po naplnění 1,5l nádobky se přístroj automaticky vypne. Cena 2499 Kč.

Když už se v místnosti plíseň vytvořila, je dobré ji odstranit chemicky. Základem jsou fungicidní přípravky, které se stříkají na postižené místo a likvidují ji.

Přírodním odstraňovačem plísně je např. biologický přípravek Biorepel, který se skládá z originální kompozice mikroorganismu chytré houby Pythium oligandrum, která potlačuje nežádoucí plísně ze zdí.

Máte-li problém zásadnějšího charakteru, např. nedostatečnou nebo porušenou izolaci na střeše, která nedokáže odolat dešti a sněhu, bude nutný stavební zásah. S takovým problémem už ale oslovte odborníky.

Anketa

Také vás doma trápí nadměrná vlhkost?
Ano, poměrně často
76,4 %
Jen občas
13,6 %
Naštěstí ne
10 %
Celkem hlasovalo 4367 čtenářů.

Reklama

Související články

Kvalitní vzduch vyžene plíseň z bytu

Časté kašle, únava, atopický ekzém, alergie? Za vše může kvalita vzduchu u nás doma. V interiéru trávíme spoustu času, a když je klima nezdravé, rozjede se...

Výběr článků

Načítám