Hlavní obsah

Soud osvobodil učitelku, která popírala válku na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalou učitelku českého jazyka Martinu Bednářovou, která žákům během hodiny vykládala, že žádná válka na Ukrajině není a podobně, v pondělí odvolací senát pražského městského soudu definitivně zprostil obžaloby z popírání genocidia, kterého se měla svými výroky dopustit. Podle soudu se trestného činu nedopustila.

Vyjádření Martiny Bednářové u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Máme za to, že co se týče roviny etické a roviny, jakým způsobem by si měl počínat učitel, tam lze obžalované vytýkat spoustu věcí, nelze ale na ni pohlížet jako na Mistra Jana Husa, který byl za své názory upálen,“ uvedla předsedkyně odvolacího senátu Hana Chaloupková. V trestněprávní rovině podle soudu její jednání nedosáhlo takové úrovně, aby ho šlo potrestat prostředky trestního práva.

Podle státního zástupce Ondřeje Šťastného Obvodní soud pro Prahu 6 celou věc nesprávně vyhodnotil a konstantně bagatelizuje velice závažný skutek obžalované. „Obžalovaná zpochybňovala a popírala válečné zločiny páchané Ruskou federací na území Ukrajinské republiky,“ uvedl Šťastný. Podle něj učitelka základní školy má objektivně danou autoritu, vysokou zodpovědnost a silný vliv na žáky a na zformování jejich názorů a náhledu na svět, a je tak nepřístupné, aby žákům základní školy lhala v tak existenciálních věcech, jako je válka.

„Lživě jim sdělila, že Vladimir Putin čelil situaci, kterou musel údajně nějak řešit, spočívající v bestiálním vyvražďováním Rusů ,ukrajinskými nacisty‘,“ uvedl příklad Šťastný.

V Kyjevě válka není, tvrdila učitelka žákům. Půjde k soudu

Krimi

Podle Bednářové žalobce nepřednesl žádný pádnější argument pro obžalobu, která tak trpí důkazní nouzí. Své obvinění proto označila za „vykonstruované a absurdní“. Bednářová podle svých slov „konstatovala fakta, týkající se historie jedné země“. „Tento stát mě stíhá za fakta, která nelze popřít a jsou dnes notoricky známá,“ prohlásila Bednářová. „Jak budou stíháni ti, kdo tu šíří protiruské nálady, lži a demagogie? (…) Od počátku slyšíme, že Ukrajina Rusko porazí. Nikdo nám ale neřekl, že jaderná velmoc je neporazitelná,“ pokračovala a mimo jiné také zmínila, že ještě budou všichni překvapeni, jak dopadne vyšetřování incidentu v Buči.

Žákům doporučovala dezinformační server

Bednářová byla obžalována z popírání genocidia, za což jí hrozilo půl roku až tři roky vězení. Bývalá učitelka totiž před dvěma lety při hodině češtiny žákům osmé třídy Základní školy Na Dlouhém lánu v Praze 6 vykládala, že se v Kyjevě nic neděje, že žádná válka na Ukrajině není nebo jakých údajných zvěrstev se měli Ukrajinci dopouštět v Donbasu na Rusech, tedy totéž, co hlásá ruská propaganda. „Když se podíváš na Kyjev, co jsou kamery z města. Mně včera zrovna, já jsem to tedy smazala, shodou okolností došel obrázek současného Kyjeva. Jako nic se tam neděje,“ tvrdila mimo jiné. Žákům také doporučovala čerpat informace z dezinformačního serveru Protiproud. Jeden z žáků její výstup nahrál.

Likvidujete zasloužilého kantora, odmítla učitelka obžalobu z popírání genocidia na Ukrajině

Krimi

Bednářová od počátku tvrdí, že je nevinná a že je souzená za názor. „Jsem tady souzena za hodinu českého jazyka, a jak zmínila obžaloba, za názor. Je naprosto absurdní, abychom byli v demokratickém systému postihováni za názor. V mém případu o názor nešlo, opírala jsem se o historická fakta,“ prohlásila loni u obvodního soudu. Nechala se rovněž slyšet, že se „obžaloba snížila k likvidaci zasloužilého kantora“ a že se její výroky „ukázaly pravdivými“.

Obvodní soud pro Prahu 6 loni učitelku obžaloby zprostil s tím, že její výroky jsou sice nepravdivé a zavádějící, ale že „neměly přes značně kontroverzní obsah důsledky na psychické zdraví žáků“. Odvolací soud pak zprošťující verdikt zrušil a vrátil k novému projednání. To skončilo letos v lednu stejným zprošťujícím rozsudkem jako loni a státní zástupce, který pro Bednářovou navrhoval osmiměsíční podmínku a pětiletý zákaz učit, tak znovu podal odvolání.

Nalézací soud ve zprošťujícím verdiktu také argumentoval tím, že v době předmětné hodiny k bojům v Kyjevě nedocházelo a ruská armáda se z hlavního města stáhla. Soud dále určil, že se skutek sice stal, nicméně není ho možné posuzovat jako trestný čin.

Bednářová v mezidobí také prohrála pracovněprávní spor se školou, která jí kvůli zpochybňování ruských válečných zločinů před dětmi dala výpověď. Bednářová školu proto zažalovala, Obvodní soud pro Prahu 6 a následně i odvolací senát pražského městského soudu její žalobu zamítl s tím, že porušila školský zákon, interní předpisy školy i zákoník práce. „Ze svého postavení pedagožky, tedy osoby, jež má u žáků přinejmenším formální autoritu, sdělovala sugestivním způsobem nepravdivé informace nezletilým žákům,“ popsala počínání učitelky soudkyně Patricie Adamičková.

Soud potvrdil vyhazov učitelky z Prahy za zpochybňování zvěrstev Ruska na Ukrajině

Krimi
Související témata:
Martina Bednářová

Výběr článků

Načítám