Hlavní obsah

Suché dřevo je základ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby dřevo správně hořelo, musí být dobře vyschlé. A kromě toho také správně skladované. Jen tak se budete moct u kamen hezky ohřát. Na co si tedy dát pozor?

Foto: Fieldmann

Dřevo na topení je vhodné co nejdříve zpracovat a poté nechat dobře vyschnout.

Článek

K vytápění je ideální tvrdé dřevo listnatých stromů, jako je dub, buk či jasan, ještě lépe pak habr. Hoří pomaleji, dává stabilní žár. Ale je také dražší. Zatopit samozřejmě můžete i dřevem z ovocných stromů, které je také tvrdé.

Do krbů včetně těch otevřených se hodí bříza (středně tvrdé dřevo), protože při hoření nepraská.

Zvláště v kotlích se dá topit i měkkým dřevem z jehličnanů. Je sice levnější, ale zase rychleji hoří. Jeho výhodou je, že se snáze zbavuje vlhkosti a v kotli vysychá snadněji než tvrdé dřevo.

Jak si jednoduše vyrobit dřevník

Jak na to

Slovo „suché“ je u palivového dřeva doslova mantrou. Mokré dřevo špatně hoří a čoudí. Navíc zanechává mastnější saze, které se budou usazovat v komínu. Také jeho výhřevnost bude nižší, neboť se z takového dřeva během hoření uvolňuje zbylá vlhkost, která snižuje množství tepla.

Jak dřevo skladovat

Než dřevem zatopíte, musíte ho nechat dobře vyschnout, tak aby mělo vlhkost okolo požadovaných 20 procent. Na to obvykle potřebuje zhruba dva roky. Např. u břízy to může být méně, u ovocných stromů to naopak trvá až čtyři roky.

Proto je nutné dřevo správě uskladnit. Možností je několik, vždy však platí, že nesmí ležet přímo na zemi a nemělo by být bezprostředně přikryto plachtou bez možnosti odvětrávání. V obou případech hrozí, že začne plesnivět.

Nejoblíbenějším způsobem pro uskladnění je dřevník, přináší totiž nejméně starostí. Další možností je vyskládání dřeva podél domu. Otop je takto po ruce a zároveň zvyšuje izolaci domu. Je však potřeba počítat s delší dobou prosychání dřeva, protože je z jedné strany zakryté.

Anketa

Připravujete si dřevo na topení sami?
Ano, každý rok.
84,2 %
Jen když nějaké seženeme.
3,8 %
Ne, kupujeme si je už nařezané a vysušené.
6,8 %
Ne, my dřevo nepotřebujeme.
5,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2010 čtenářů.

Připravte střechu na zimu

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Ušetřit za energie pomůže vhodné zdivo

Stavba domu je velká investice stejně jako jeho provoz a velkou položku zahrnuje i topení. Na možné budoucí úspoře lze zapracovat už během stavby tím, že...

Výběr článků

Načítám