Hlavní obsah

Jak si jednoduše vyrobit dřevník

Kvůli zvýšeným cenám za energii se spousta lidí vrátila ke kamnům a krbům na dřevo. To je ale potřeba někde skladovat. Jednou z možností je dřevník, který si zvládne vyrobit každý jen trošku zručný kutil. Pojďme na to.

Foto: Atreon

Dřevník nenechávejte celý uzavřený, je důležité, aby v něm dřevo mohlo volně prosychat.

Článek

Myslet na zásobu dřeva se vyplatí už na jaře, ideálně ale rok dopředu. Jeho sušení si totiž žádá čas a místo. Kromě skladování dřeva jen tak volně pod přesahem střechy nebo na hromadě zakryté plachtou je možné si pro tuto potřebu pořídit, nebo ještě lépe - vlastnoručně postavit dřevník.

Práce to není nijak výrazně složitá a zvládne ji středně zkušený kutil. Při stavbě je třeba mít pouze na paměti, že dřevník musí být nejenom pevný a poskytovat ochranu před deštěm, ale zároveň musí být i dobře provětrávaný. Takové požadavky lze splnit tím, že část stěn - nebo všechny - bude vytvořena z kari sítí.

Ty jsou dostatečně pevné a zároveň se s nimi dobře a snadno pracuje bez nutnosti nějakých speciálních dovedností.

Kovová či dřevěná kostra a velikost oka maximálně 100 × 100 mm

Při plánování velikosti dřevníku je třeba zvážit, kde bude na pozemku umístěn. Má-li mít všechny strany jen z kari sítí, bude vhodnější umístit jej spíše někam do závětří. Naopak dřevník umístěný mimo závětří by měl mít nejnamáhanější stranu uzavřenou, například pobitím prkny.

„Co do volby tvaru se fantazii meze nekladou, praktické je ale nepřesáhnout výšku 2 m a při větších délkách přístřešku ani hloubku 1 m. To vše kvůli snadnému vysychání uloženého paliva,“ radí Patrik Duda ze společnosti Atreon.

Základní kostru lze vyrobit buď z povrchově ošetřeného dřeva, tedy trámů. Kdo má možnost svařovat, může použít ocelové jekly. Výplň ploch tvoří již zmíněná kari síť. Pro tento účel plně postačí síť z drátů o tloušťce 4 mm, oka by pak neměla být větší než 100 × 100 mm.

Foto: Mountfield

Čerstvě nasekané dřevo je třeba nechat nejdříve někde proschnout. K tomu se vyplatí mít dřevník.

Umíte správně topit dřevem?

Tipy a trendy

Výroba ve třech krocích

1. Podlaha

Práci začněte srovnáním terénu do roviny, pokud máte možnost, lze příslušnou plochu vysypat kamennou drtí, není to ale nezbytné. Jako podklad může sloužit i guma nebo plast, na něž umístíte europaletu či více, pokud plánujete dřevník o větší ploše. Díky tomu bude dřevo dobře prosychat i od spodu a zároveň ani dřevo, ani samotná paleta nebudou od země vlhnout.

Foto: Hecht

Do dřevníku je praktické ukládat již dřevo nařezané na tu velikost, která se vejde do kamen.

2. Zadní stěna a boky

Na základ z palet postavte kostru dřevníku z trámů nebo jeklů. Pamatujte, že přední strana by měla být o něco vyšší než zadní. Kostru postavte pevnou, bude se do ní zvenčí opírat vítr, zevnitř na ní spočívat váha dřeva a shora v zimě i váha sněhu. Povětrnostně nejnamáhanější stranu pobijte prkny. Boční strany vyplňte kari sítí. Přední stranu můžete nechat otevřenou.

3. Střecha

K zastřešení, které by mělo mít mírný sklon (proto je čelní strana vyšší), použijte opět prkna. Jako krytina dobře poslouží asfaltový šindel či lepenka. Jinou možností je udělat střechu například z vlnitého plechu. Po obvodu nechte přesah alespoň 20 cm, aby na dřevo nepršelo. Hrany střechy zajistěte nerezovou lištou nebo oplechováním z titanzinku, jinak hrozí, že silný vítr krytinu časem odtrhne.

Čím topit

Výběr správného paliva se odvíjí od nainstalovaného topného systému. „Ne každé palivové dříví přináší stejné výsledky. Klíčem ke správnému výběru je pochopení charakteristik různých druhů dřeva. V zásadě se dělí na dvě kategorie: tvrdé a měkké,“ vysvětluje Marcela Bínová ze společnosti Hornbach.

„Na topení se nejvíce hodí tvrdé dřevo. Měkké příliš rychle hoří a nevydá moc tepla. Dřevo musí být vyschlé, protože mokré dřevo špatně hoří a kouří. Měkké dřevo schne přibližně jeden rok, tvrdé druhy i dva až tři roky,“ upozorňuje s tím, že ideální vlhkost dřeva k topení je nižší než 20 procent.

K tomu lze dobře využít tzv. meřič vlhkosti dřeva, jehož cena se pohybuje okolo 400 Kč.

Foto: Hornbach

K ověření vlhkosti dřeva slouží vlhkoměry. Kvůli občasnému zatopení pár polínky se jeho pořízení nevyplatí, kdo ale topí dřevem pravidelně, měl by jeho koupi zvážit.

Krbová vložka versus akumulační systém. Každá varianta má své

Tipy a trendy

Dřevo v krbu voní a spolehlivě vytopí celý dům

Bydlení

Může se vám hodit na Zboží.cz: Dřevníky, Dřevo, Stavební materiál, Sekery

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám