Hlavní obsah

Léto je správný čas na servis plynových kotlů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Termín pravidelného servisu kotle a dalších odběrných plynových zařízení si zajistěte co nejdříve. S blížící se topnou sezonou se totiž čekací lhůty prodlužují. Pro bezchybný provoz v zimě je ale nezbytný. Nikdo přece nechce před Vánocemi shánět opraváře. Nehledě i na jiné problémy.

Foto: Gasnet

Zvolený dodavatel plynu požádá o instalaci plynoměru a speciální technik pak přijede v dohodnutý termín, zkontroluje, zda jsou splněny všechny technické podmínky připojení a namontuje plynoměr.

Článek

Konkrétně plynový kotel je dobré zkontrolovat alespoň jednou ročně. Pravidelný servis si však zaslouží také sporáky a domovní rozvody plynu. Kontrola vám vnese nejen klid do duše, ale i prodloužení životnosti všech zařízení.

Kontrola pomůže i proti nečistotám

Servis nabízejí výrobci a distributoři plynových spotřebičů nebo firmy, jež se specializují na oblast vytápění, plynu a instalatérské práce. Určitě se nevyplatí vybírat jenom podle ceny, ale je dobré zvážit i předchozí zkušenost a případné reference. „Kontrolu plynových zařízení musí vždy provádět jen odborníci, kteří prošli školením od výrobce plynového spotřebiče, jsou kompetentní pro jeho servis a případnou opravu,“ vysvětluje Ivo Kršek z Českého plynárenského svazu.

Vyskytnout se mohou i jiné problémy. V loňském roce se v celé České republice objevilo několik desítek případů vzniku sulfidu měďného přímo v odběrných plynových zařízeních (kotle nebo domovních rozvodů plynu). Sulfan je složkou, která se vyskytuje v zemním plynu přirozeně. Jeho obsah je pravidelně měřen a jeho množství je v mezích stanovených předpisy.

Jak lze uspořit nejen na energiích i v létě

Tipy a trendy

Pravidelná měření se provádějí už na vstupních místech plynu do České republiky. Kvalitu plynu si lze také kdykoliv ověřit na webových stránkách distributorů. Problém možného vzniku těchto nečistot tak nejspíše souvisí s konkrétními technickými parametry odběrných plynových zařízení zákazníků. Pokud preventivní prohlídka tyto nečistoty odhalí, technik rozvody vyčistí profouknutím.

Připojení nového odběratele

Připojení na rozvod plynu i samotný odběr plynu jsou vždy podmíněny uzavřením smlouvy o připojení k distribuční soustavě a splněním daných technických podmínek. Domácnostem odběr slouží pro potřeby bydlení, ohřevu vody, topení, vaření. Žádost o zavedení plynu probíhá přes on-line portál. Když je vše v pořádku, obdržíte souhlasný email a potvrdíte smlouvu o přijetí. Na potvrzení této smlouvy máte 60 dní od jejího obdržení.

Následně si vyberete dodavatele plynu a uzavřete s ním smlouvu o sdružených službách dodávky plynu. Dodavatel pak požádá o instalaci plynoměru. Technik přijede, zkontroluje, zda jsou splněny podmínky připojení (k tomu je nutné předat kopii revizní zprávy na odběrné plynové zařízení), a namontuje poté plynoměr. Nakonec podepíšete montážní protokol a můžete začít odebírat plyn. U existujících přípojek včetně dokončeného odběrného plynového zařízení a nainstalovaných spotřebičů trvá vše pouze v řádech dnů.

Tepelné čerpadlo, nebo plynový kotel?

Pokud řešíte dilema, máme dobrou zprávu. Podle odborníků lze obojí. Není nezbytné vybírat jenom jedno. Tepelné čerpadlo může být samostatným zdrojem tepla, ale rovněž je možné nainstalovat ho paralelně k plynovému kotli. Pak lze podle potřeby přepínat mezi čerpadlem a kotlem. Tepelné čerpadlo může při vhodném topenářském zapojení spínat plynový kotel jako záložní zdroj.

Možný je i souběžný provoz, například pokud jsou oba zdroje napojené nezávisle do jedné akumulační nádoby.

Instalace tepelných čerpadel s plynovými kotly jako doplňkovým zdrojem se stávají trendem hlavně u větších objektů, protože vedou k okamžitému snížení sezónní spotřeby plynu a tím snížení závislosti na jeho dodavatelích na národní úrovni.

„Navíc tepelná čerpadla je u takových instalací možné provozovat v podmínkách, kdy jsou násobně účinnější proti plynovému zdroji a plynový zdroj spínat v době největších mrazů,“ říká Jakub Tykal z Acondu.

Při rekonstrukci rodinného domu je výhodou i to, že prakticky jen stačí doplnit stávající plynový kotel tepelným čerpadlem. Často jde o případ nahrazení plynového kotle tepelným čerpadlem, kde nedojde k demontáži původního kotle, ale k jeho ponechání jako záložního či doplňkového zdroje.

Víte, že pomocí tepelného čerpadla můžete svůj domov také ochlazovat?

Jak na to

Reklama

Související články

Jeden komín postačí pro plynový kotel i krb

Novinkou na trhu je komínový systém, který umožní napojení dvou rozdílných spotřebičů zároveň - plynového kotle a krbové vložky. Má to svoji logiku, protože...

Výběr článků

Načítám