Hlavní obsah

Jeden komín postačí pro plynový kotel i krb

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinkou na trhu je komínový systém, který umožní napojení dvou rozdílných spotřebičů zároveň - plynového kotle a krbové vložky. Má to svoji logiku, protože nejvíce vytápíme plynem a přitom si rádi dopřejeme i doplněk v podobě krbu s praskajícím dřevem.

Foto: Schiedel (2x)

Komínový systém podpoří komfort plynového vytápění, ale umožní i napojení krbu či jiného spotřebiče na tuhá paliva.

Článek

Komínový systém KombiGas má v jednom komínovém tělese zabudované dva samostatné průduchy.

První keramický je určen pro připojení spotřebiče na pevná paliva (krbové vložky), druhý plastový slouží k odvodu spalin od plynového kondenzačního kotle.

Foto: Schiedel

Za cenu jednoho komína získáme systém se dvěma komíny pro plyn i tuhá paliva.

Ke komínu lze také připojit solární kolektory. Za cenu jednoho komína dostaneme ucelený systém se dvěma komíny s příslušenstvím, navíc ušetříme místo v dispozici domu.

Cena dvouprůduchového komína o délce 6,6 m je 29 570 Kč.

Komín a praktické doplňky

Jakýkoli komín se vyplatí vybavit doplňky, které mu prospějí. Jednoduchá kovová mříž zabrání vniknutí ptactva, před vlhkostí a následným poškozením plynových kotlů nás ochrání komínové stříšky, tah komínu podpoří komínové hlavice.

Foto: Heluz

Dvouvrstvý komínový systém Plyn - plynná paliva je použitelný pro spotřebiče na plynná i kapalná paliva. Má plastové vložky, které odolají teplotě až 120 stupňů Celsia.

Komínové hlavice jsou z nerezu a lze je použít i pro vytápění na tuhá paliva. Vsazují se buď do komínového otvoru pro různé průměry hrdla, nebo mají čtvercovou základnu, která se přišroubuje na horní plochu komína. Hlavice zkrátka zlepšují tah.

V principu je to mechanické zařízení založené na proudění vzduchu, kdy vítr vytváří podtlak a vytahuje vzduch a spaliny ven z komína. Kominík je při čištění lehce vysune nebo odšroubuje.

Foto: Heluz

Dvouvrstvý komínový systém Izostat Duo má tenkostěnnou izostatickou vložku a hodí se pro všechny druhy paliv (pevná, kapalná, plynná). Je určen pro podtlakový provoz včetně nízkoenergetických a pasivních staveb.

Stříšky brání vniknutí nežádoucí vody (déšť, sníh) do komína a zvýšení vzdušné vlhkosti. Nesnižují tah a nezhoršují funkci komína, jsou v nerezu s průměrem hrdla 100 mm až 250 mm a hodí se téměř na všechny typy.

Foto: Ytong

Ze systému stavebních prvků je komín pro rodinné domy a nízkopodlažní objekty vhodný pro všechny druhy paliv.

Foto: Ytong

Sadu tvoří jednoprůduchový komínový systém s keramickou vložkou, tepelnou izolací a pórobetonovým pláštěm. Vhodné pro stavbu suchých komínů s jedním kouřovodem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám