Hlavní obsah

Jaké dotace lze čerpat na opatření vedoucí k úsporám nejen za energie

Se spuštěním programu Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light) začala mít spousta lidí problém rozlišit, které dotace jsou k čemu a pro koho určeny. Zjednodušeně lze říci, že light verze programu je určena pro méně majetné vlastníky domů s menší škálou využití, zatímco NZÚ v základní verzi pokrývá větší množství opatření a je určeno nejen pro majitele domů a bytů, ale také například pro společenství vlastníků jednotek.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto.

Článek

Nová zelená úsporám Light

Pro koho je určena: Pro vlastníky nebo spoluvlastníky rodinného domu nebo trvale obývané rekreační stavby, kde jsou všichni členové domácnosti příjemci starobního důchodu nebo invalidního důchodu 3. stupně, případně pokud domácnost pobírala v období od 12. 9. 2022 příspěvek na bydlení.

Na co je určena: Zateplení fasády, zateplení střechy, zateplení stropu, zateplení podlahy, výměnu oken, výměnu vchodových dveří.

Výše dotace: V rámci dotace lze žádat o příspěvek v celkové hodnotě až 150 000 Kč s tím, že při výměně oken lze získat až 12 000 Kč na jeden kus výplně a při výměně vchodových dveří lze mít až 18 000 Kč na jeden kus.

Kdy skončí: Program NZÚ Light je vyhlášen do 31. 8. 2024 nebo do vyčerpání alokace, která činí tři miliardy Kč. „V případě rychlého vyčerpání jsme připraveni přidat další finance, aby příjem žádostí mohl kontinuálně pokračovat,“ sdělila Novinkám tisková mluvčí Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP) Lucie Früblingová.

Jak nejlépe využít 150tisícovou dotaci z programu Nová zelená úsporám Light

Jak na to

Nová zelená úsporám

Pro koho je určena: Pro občany, majitele a stavebníky rodinných a bytových domů. Nově mohou žádat také lidé, kteří trvale bydlí v rekreačních objektech, nebo kteří si od developera koupí úsporný rodinný dům nebo bytovou jednotku v bytovém domě. O dotaci mohou proto žádat i nabyvatelé rodinných či bytových domů i společenství vlastníků jednotek bytového domu či pověřený vlastník jednotky.

Na co je určena NZÚ a kolik lze získat
ÚčelVýše dotace (v Kč)
Komplexní nebo dílčí zateplení 30–650 tisíc
Výstavba či nákup domu s velmi nízkou energetickou náročností200–500 tisíc
Výměna kotlů nižší než 3. třídy a kamen sloužících jako hlavní zdroj tepla za tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu35–140 tisíc
FVE40–200 tisíc
Systémy pro zachytávání a využití dešťové vody27–105 tisíc
Systém na přípravu teplé vody pomocí solárních panelů či tepelného čerpadla45–60 tisíc
Venkovní stínicí technika 1–50 tisíc
Řízené větrání s rekuperací75–100 tisíc
Zelené střechy700 Kč–100 tisíc
Dobíjecí stanice pro elektromobily30–60 tisíc
Projektová příprava energ. hodnocení, odb. techn. dozor a měření průvzdušnosti obálky domu5–35 tisíc*)
Bonus za kombinaci více opatření10–85 tisíc
*) Nelze získat při nákupu bytu v bytovém domě, pořízení dobíjecí stanice a systémů na akumulaci pouze dešťové vody.

Kdy skončí: Žádosti o dotaci v rámci programu NZÚ lze podávat do 30. 6. 2025, pro toto období bylo alokováno 19 miliard korun.

Kombinace NZÚ a NZÚ Light

Ačkoli jsou oba programy oddělené a zaměřené na jiné skupiny obyvatel, ve skutečnosti se počítá s možností kombinovat oba programy. „Čerpání NZÚ Light, na kterou již bylo podáno 12 tisíc žádostí a z toho 95 % před realizací, nevylučuje pozdější žádost o klasickou NZÚ. Dokonce je v žádosti zeštíhlené NZÚ políčko k zaškrtnutí, že se do budoucna bude o další dotaci žádat. Stav objektu po rekonstrukci NZÚ Light se bude následně hodnotit jako výchozí stav, od kterého bude možné budoucí dotace odvíjet. Cílem bude dosáhnout úspory 10 % energií,“ upozorňuje Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Pozor na nové praktiky šmejdů! Zaměřili se na dotace z Nové zelené úsporám light

Tipy a trendy

Kotlíkové dotace

Na výměnu starých, ekologicky nevyhovujících tepelných zdrojů za nové, ekologické bylo v minulých letech možné žádat i v rámci tzv. kotlíkových dotací. Domácnosti s nižšími příjmy měly přitom možnost získat příspěvek od státu ve výši až 95 % nákladů. „Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti v krajích aktuálně neběží, se spuštěním další vlny se ale pro letošek počítá,“ ujišťuje Lucie Früblingová.

O dotace mohou žádat například i menší firmy

Snížit náklady na energie si mohou ale také firmy. Jsou k tomu určené především programy (výzvy) RES+ a OP TAK. Konkrétní výše dotace se velmi liší podle instalovaného systému, SFŽP proto vytvořil dokument s kalkulačkou, kde si zájemci mohou vypočítat, jak vysokou dotaci pro svůj projekt získají. Stáhnout si jej lze zde.

„Jsou to dotace na fotovoltaickou elektrárnu s bateriovým úložištěm i bez bateriového úložiště, které jsou určené jak pro firmy, které se věnují běžnému podnikání, tak i pro firmy, jež energii získanou z fotovoltaiky chtějí samy prodávat. Výše dotace je obecně zhruba 10 030 Kč za Kwp instalovaného výkonu při umístění na střeše, 8896 Kč za Kwp instalovaného výkonu při umístění na zemi a 12 550 Kč za instalovanou Kwh v baterii,“ vysvětluje Dominik Ondrůšek ze společnosti Solution Energy.

„S jejich vyřízením pomohou zkušené realizační firmy či specializované dotační firmy. U dotačních firem je ale třeba dát pozor na cenu jejich práce, která bývá často velice předražená,“ upozorňuje.

Se snižováním domácí teploty to kvůli úsporám nepřežeňte, můžete si zadělat na problém

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám