Hlavní obsah

Víte, co je komunitní sdílení elektrické energie a kdo je prosumer?

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím dál více domácností si pořizuje vlastní fotovoltaickou elektrárnu (FVE). Mnozí, kdo o vlastní elektrárně neuvažují, však netuší, že by mohli získanou energii sdílet s dalšími. Například s obyvateli svého bytového domu. S vlastnictvím a využívání elektrárny pak souvisí i nově se objevující pojem prosumer. Víte, co značí?

Foto: Profimedia.cz

Fotovoltaické elektrárny lze budovat i na střechách bytových domů. Málokdo z jejich obyvatel o této možnosti ale ví.

Článek

Slovo prosumer vzniklo jako složenina anglických slov producer a consumer. V češtině používáme ovšem spíše termín samospotřebitel či „aktivní spotřebitel energie”.

Jinými slovy, je to člověk (domácnost, firma), který část, nebo dokonce veškerou svou spotřebu pokrývá z vlastního zdroje energie, případně přebytečnou elektřinu dokonce dodává do sítě. „Od zrušení povinnosti mít licenci pro malé solární elektrárny zájem drobných i středních investorů pomalu roste, podporován dotacemi,“ říká Karel Srdečný z poradenské společnosti EkoWATT.

Tento trend potvrzují i výsledky průzkumu pro projekt Domy sobě, který si nechala zpracovat firma Creative Dock u agentury STEM/MARK na jaře 2021. Z něj vyplynulo, že téměř pět procent Čechů (4,5 %) fotovoltaické elektrárny (FVE) na svých domech využívá. Polovina dotázaných pak někdy o nákupu panelů na střechu zauvažovala, a necelá čtvrtina (24,5 %) je odhodlána si je v budoucnu skutečně pořídit.

O nákupu FVE méně často uvažují lidé ve velkých městech a v Praze, neboť tam často bydlí v bytových domech. Na ně lze přitom elektrárnu pořídit také.

„Důvodem, proč lidé v Praze a větších městech o využití solární fotovoltaiky neuvažují, je s největší pravděpodobností fakt, že ani o možnosti instalace solárních panelů na střechy bytových domů netuší. To je škoda, elektrárny mohou totiž všem SVJ a bytovým domům uspořit přes 30 % na účtech za elektřinu a investice se jim vrátí dvojnásobně,” upozorňuje Radomil Valeš z Domů sobě.

Připomeňme si
V programu Nová zelená úsporám lze na fotovoltaické solární systémy získat dotaci až 150 tisíc korun. Je však třeba na místě spotřebovat alespoň 70 % vyrobené elektřiny. Od podzimu 2021 se v tomto programu očekávají změny směřující k dalšímu zjednodušení dotačních podmínek.

Je zřejmé - a ze zmíněného výzkumu to rovněž vyplynulo -, že spotřebitelé jsou k pořizování malých elektráren motivováni možností ušetřit na nákladech za energii. Stát pak ochotně tento trend podporuje kvůli vlastní snaze o odklon od výroby elektřiny z fosilních paliv a větší zapojení obnovitelných zdrojů energie, což FVE představují.

„Vzhledem k faktu, že pro instalaci fotovoltaiky jsou nejvýhodnější plochy mírně zvýšené nad terénem, jsou vhodně orientované střechy jasnou volbou. I když zatím není plně rozvinuto sdílení energie napříč komunitou, je už dnes jasné, že každé nevyužité místo pro instalaci FVE je do budoucna chybou,“ je přesvědčen Pavel Hrzina z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT.

Komunitní sdílení energií

Zvyšující se množství decentralizovaných výrobců energie by ovšem mohlo mít v budoucnu za následek nestabilitu stávajících distribučních soustav. Tento problém řeší budování chytrých sítí, tzv. Smart Grids. Ty mají zajistit stabilitu dodávek energie i celé sítě.

Navíc pak umožní komunitní sdílení výrazným nárůstem aktivních spotřebitelů energie, a tedy i větším podílem malých zdrojů obnovitelné energie.

Vytápění: trendem je energie z obnovitelných zdrojů

Jak na to

Význam budování chytrých sítí v souvislosti s malými výrobci energie potvrzuje i Hrzina.

„Aktivní zákazník energetické sítě, který energii vyrábí i spotřebovává, chytré sítě nezbytně potřebuje. Umožní mu totiž vhodně nakládat s případnými přebytky energie. Je to proto, že základní schopností chytrých sítí je chytré měření. A bez možnosti kvalitně a ‚chytře‘ měřit toky energie u každého z prosumerů se funkční energetika jednadvacátého století vybudovat nedá,“ vysvětluje.

Chytré sítě aktivním spotřebitelům přinesou i další možnosti nakládání s vyrobenou elektřinou. „Prosumeři nebudou odkázáni jen na to elektřinu sami spotřebovat, případně ukládat do vlastních úložišť či prodávat do sítě. S rozvojem Smart Grids jsou spojené i širší možnosti v oblasti komunitního sdílení – ať již v rámci měst či obcí, nebo i menších celků. Budou moci vznikat lokální energetická centra, v nichž bude například běžnou praxí výhodný prodej přebytků mezi sousedy,“ popisuje Stanislava Sádovská, projektový manažer ZSD pro implementaci projektu ACON.

Zajímavost
Prvním příkladem chytré sítě na českém a slovenském území je přeshraniční projekt ACON, který do roku 2027 realizuje EG.D společně se Západoslovenskou distribučnou (ZSD). Projekt, jenž vyjde na 270 milionů eur a zčásti jej zafinancuje Evropská unie, vedle navýšení kapacit stávajících distribučních soustav přinese i širší zapojení chytrých technologií. „Jde zejména o real-time komunikaci v rámci distribuční soustavy či chytré prvky, jako jsou větrná čidla či smart metery (inteligentní měřiče - pozn. red.), u samotných spotřebitelů. To umožní distribuci energie v rámci celé distribuční soustavy optimalizovat a efektivně řídit,“ dodává Miroslav Kopt, vedoucí útvaru Strategických projektů EG.D.

Anketa

Znali jste slovo prosumer?
Ano, jistě.
7,2 %
Už jsem ho slyšel/a.
2,9 %
Nevím, jestli jsem ho už někde zaslechl/a.
2,9 %
Ne, to slovo jsem neznal/a.
87 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1046 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vítr a slunce v EU poprvé porazily uhlí

V Evropské unii se loni vůbec poprvé vyrobilo více elektřiny z větrných, fotovoltaických nebo vodních elektráren než z fosilních zdrojů jako uhlí nebo plyn....

Výběr článků

Načítám