Hlavní obsah

Kvalitní vzduch vyžene plíseň z bytu

Právo, Sylva Svobodová

Časté kašle, únava, atopický ekzém, alergie? Za vše může kvalita vzduchu u nás doma. V interiéru trávíme spoustu času, a když je klima nezdravé, rozjede se chronické onemocnění.

Foto: Hornbach

Zdravé bydlení souvisí s kvalitou použitých materiálů, ale i řemeslné práce. Za rosení oken někdy může špatně provedená montáž.

Článek

Kořeny toho, jestli interiér negativně ovlivňuje náš organismus, často leží pod povrchem materiálů i řemeslného zpracování. Je důležité volit prověřené dodavatele, certifikované a kvalitní firmy. Zkrátka hlídat si, co pustíme do domu.

Důležitá je prevence: dostatečná síla stěn, správné stavební a montážní postupy, vhodné zdicí materiály a systémy vytápění, přiměřené větrání.

Plísně mezi námi

Plísně a nežádoucí vlhkost jsou živnou půdou pro alergeny. Drží se v rozích oken, na spárách mezi dlaždicemi, za nábytkem, pod kobercem. Tvoří výtrusy, které se šíří vzduchem a my je vdechujeme.

Je jasné, že můžou za astma a chronické onemocnění dýchacích cest. Jsou vysoce toxické a přežijí ozáření dokonce 200x silnější, než jaké by zabilo člověka.

Foto: Institut zdravého bydlení

Nejčastější jsou černé plísně, které najdeme na zdech, tapetách nebo spárách mezi dlaždicemi.

Foto: Institut zdravého bydlení

Bílé plísně jsou poměrně nenápadné, prozradí je hlavně mírný plesnivý zápach nebo roztoči a rybenky. Vyskytují se v rozích stropů nebo podlah a za nábytkem.

Aby se plísním dařilo, potřebují dostatečnou míru vzdušné vlhkosti. A ta je všude: při stavbě rodinného domu se použije až 10 000 l vody, když je navíc špatná tepelná izolace zdí, poškozená střecha či fasáda, nekvalitně provedená montáž oken, je problém prostě tady. Jak z toho ven?

Víte, který detail nesmíte při instalaci okna opomenout? Bez něj vás čeká jen samé trápení

Jak na to

Použitím přípravku proti plísním odstraníme jen viditelný projev, ne plodnice plísně. Proto přijde na řadu renovace, nebo dokonce rekonstrukce spojená se stavebními pracemi.

Ať žije Viva park!

V čem je jedinečný? Nabízí možnost srovnání různých stavebních materiálů a jejich vlivu na komfort bydlení se zaměřením na zdravé bydlení.

Ve městě Wopfing v Rakousku, kde se Viva park nachází, ve 13 zdejších domech, které mají stejné vnitřní rozměry, stejnou orientaci ke světovým stranám, stejné klimatické zatížení, shodné vstupní a okenní otvory, byla zvolena různá materiálová řešení obvodového pláště a vnitřních povrchů.

Foto: Baumit

Výzkumný park Viva v Rakousku je unikátní. Jde o největší výzkumné zařízení v Evropě pro porovnávání vlivu stavebních materiálů na interní mikroklima.

Všechny domy jsou vybaveny vyspělou technikou, která automaticky simuluje dopady typického domácího provozu čtyřčlenné rodiny. Od ranního sprchování až po odpolední návrat domů.

Využijte čas trávený doma užitečně. Zlepšete kvalitu vzduchu pomocí několika tipů

Jak na to

Špičkové měřicí přístroje zjišťují různé parametry v interiéru, v jednotlivých částech konstrukcí. Data se odesílají a jsou vyhodnocena externími nezávislými odborníky.

Centrum založila firma Baumit, která tak zná silné i slabé stránky jednotlivých konstrukcí, zlepšuje vlastnosti stávajících produktů. Například nově nabízí interiérovou barvu IonitColor, která prokazatelně zlepšuje kvalitu vzduchu v interiéru.

K zamyšlení
Špatná kvalita vnitřního vzduchu ovlivňuje nejen náš zdravotní stav, ale i únavu, kvalitu odpočinku, schopnost koncentrace, a tím i pracovní nasazení. Stav venkovního ovzduší hlídá konkrétní zákon o ochraně ovzduší, ale pro to vnitřní, ve kterém dnes a denně žijeme, žádné normy neexistují, poukazují odborníci z nezávislé platformy Institut zdravého bydlení.

Anketa

Zajímáte se o kvalitu vzduchu u vás doma?
Ano, samozřejmě.
79,9 %
Občas tomu věnujeme pozornost.
10,8 %
Moc ne.
5,2 %
Ne, na to není čas.
4,1 %
Celkem hlasovalo 2143 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zamezit rosení oken

Zákazník investuje do drahých oken, ale když jsou neodborně namontována, začnou se rosit. A to v připojovací spáře oken, pod prochlazovaným prahem...

Výběr článků

Načítám